ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Σε δύο τροχούς η φετινή λαμπαδηδρομία

Με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά εκπέμποντας το ίδιο μήνυμα, θα περάσει αύριο από τα Γιάννενα η φλόγα της 18ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας των Εθελοντών Αιμοδοτών, που ξεκίνησε από την Αθήνα στις 3 Αυγούστου και διατρέχει ολόκληρη τη χώρα στα χέρια των νέων εθελοντών αιμοδοτών.

Λόγω των ειδικών συνθηκών φέτος, τη φλόγα της εθελοντικής αιμοδοσίας θα μεταφέρουν οι «Ποδηλάτες της Τετάρτης», από το εργοστάσιο της «Βίκος» στην Περίβλεπτο μέχρι την κεντρική πλατεία, όπου στις 7.30 το απόγευμα θα ανάψουν τον βωμό.
Η 18η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία διοργανώνεται από τους συλλόγους και φορείς εθελοντικής αιμοδοσίας, με τη στήριξη της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών, του σχολικού δικτύου «Νοιάζομαι και δρω», των Paguristas, του Συλλόγου Θαλασσαιμίας Ηπείρου, των Προσκόπων και του Ερυθρού Σταυρού.
Στις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊου, οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών, με την πραγματοποίηση της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, στέλνουν το μήνυμα πως στα δύσκολα είναι εδώ και αγωνίζονται ώστε να υπάρχει επάρκεια αίματος στα νοσοκομεία της χώρας μας, κάτι που δύσκολα διασφαλίζεται αυτήν την εποχή λόγω και του φόβου πολλών εθελοντών να προσέλθουν στα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων.
Τελικός στόχος της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των εθελοντών αιμοδοτών, είναι να μεταφερθεί παντού το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας, ώστε να καταστεί η χώρα αυτάρκης σε αίμα και παράγωγά του, από εθελοντικά προσφερόμενο αίμα, όπως ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Ιωαννίδης.
Παράλληλα όμως, αυτή την περίοδο στόχος είναι και να ενισχυθούν οι μονάδες αίματος των νοσοκομείων καθώς είναι αυξημένες οι ανάγκες. Μάλιστα, η περιφέρεια Ηπείρου εξετάζει εκ νέου την τοποθέτηση των ειδικών κοντέινερ στην κεντρική πλατεία, προκειμένου να προσέρχονται οι αιμοδότες, όπως έγινε με επιτυχία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, σημειώνοντας την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και καλώντας τους αιμοδότες να μη φοβούνται να προσέλθουν στα νοσοκομεία, καθώς τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.
«Η εθελοντική αιμοδοσία είναι πολιτισμός, είναι πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιάννης Αϊβατίδης, ενώ το δικό τους μήνυμα με στόχο την προσέλκυση περισσότερων αιμοδοτών έστειλαν εκ μέρους του σχολικού δικτύου «Νοιάζομαι και Δρω» ο συντονιστής Δημήτρης Κονετάς και εκ μέρους των Pagouristas η Δέσποινα Παπαδοπούλου.
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία των Εθελοντών Αιμοδοτών πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών.

Σχετικά άρθρα

Ένας απινιδωτής και ένας αναλυτής για το Κέντρο Υγείας Πραμάντων

Ανακύκλωσαν 16.228 μπουκάλια σε τρεις ώρες!

Σταθερό σημείο αιμοδοσίας: Έγινε πράξη ένα αίτημα ετών

Αποστόλης Τζελέτας