ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Μνήμες από τους αγώνες εναντίον των κατακτητών στην περιοχή του Ξηροβουνίου»

Διέξοδο στους κατοίκους αλλά και στους απόδημους που επέστρεψαν στη Σκλίβανη, δίνει η Αδελφότητα Σκλιβανιτών με τις εκδηλώσεις της το φετινό, διαφορετικό, καλοκαίρι.

Αν και δε θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο αντάμωμα των απανταχού Σκλιβανιτών καθώς και η μουσικοχορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή χορευτικών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι επόμενες ημέρες θα είναι γεμάτες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, με όλα τα μέτρα προστασίας.
Θερινό σινεμά, θέατρο, συναυλία παραδοσιακής μουσικής, ημερίδα ιστορικού περιεχομένου είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από το Σάββατο 8 μέχρι και τις 15 Αυγούστου, και θα δώσουν ζωντάνια στο χωριό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Βασίλης Μαγγιώρος, ευχαριστώντας για τη στήριξή τους την περιφέρεια Ηπείρου, τον δήμο Δωδώνης, το Πνευματικό Κέντρο και την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Δωδώνης, την Αδελφότητα Σκλιβανιτών Αθηνών και τον Ορειβατικό Σύλλογο Σκλίβανης.
Μια ιδιαίτερη εκδήλωση είναι αυτή της Τετάρτης 12 Αυγούστου, όταν ο ιστορικός ερευνητής Αλέκος Ράπτης θα μιλήσει με θέμα «Μνήμες από τους αγώνες εναντίον των κατακτητών στην περιοχή του Ξηροβουνίου».
Στην εσπερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ, στο Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, θα καταθέσει και θα ερμηνεύσει, βάσει ιστορικών εγγράφων και στρατιωτικών αναφορών, την αντιστασιακή δράση του Ανεξάρτητου Συντάγματος Ξηροβουνίου του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου του ΕΔΕΣ, το οποίο, στη διάρκεια της κατοχής, συγκρούστηκε και πολέμησε τους επίλεκτους ιταλούς αλπινιστές της ομάδας «Βάλλε», καθώς και τους γερμανούς καταδρομείς της μεραρχίας «Εντελβάις», στη μάχη που έγινε στο Ανώγειο, στο Ξηροβούνι στις 25 Ιουλίου 1943.
Πέραν των βρετανικών αναφορών της SOE (Special Operations Exeuitive) της Βρετανικής Yπηρεσίας Ειδικών Επιχειρήσεων και των ημερήσιων αναφορών του αρχηγείου του ΕΔΕΣ, το πολεμικό ημερολόγιο και οι ημερήσιες αναφορές των καταδρομών της μεραρχίας «Εντελβάις» με ημερομηνία 25 Ιουλίου 1943 αποκαλύπτουν ότι οι επίλεκτοι ιταλοί αλπινιστές της 2ης ομάδας «Βάλλε» ήρθαν αντιμέτωποι με επιθέσεις «ισχυρών εχθρικών δυνάμεων» νότια του χωριού Σκλίβανη και ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με 300 – 400 αντάρτες του Συντάγματος του Αλέξανδρου Παπαδόπουλου του ΕΔΕΣ, οι οποίοι και υπερασπίστηκαν δυνατά και μαχητικά με εννέα πολυβόλα το Ανώγειο.
Σύμφωνα με τον κ. Ράπτη, στις μάχες 15 Ιταλοί σκοτώθηκαν, 17 τραυματίστηκαν, ενώ τρεις κηρύχθηκαν αγνοούμενοι. Στο τριήμερο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεις στο Ξηροβούνι, 25, 26 και 27 Ιουλίου 1943, οι γερμανοί καταδρομείς απέστειλαν το 3ο τάγμα του 98ου συντάγματος της «Εντελβάις», (ταγματάρχης Ραινχόλντ Κλέμπε) για να βοήθησαν τους ιταλούς αλπινιστές της 2ης ομάδας «Βάλλε» που είχε εγκλωβιστεί από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ του Αλέξανδρου Παπαδοπούλου στο Ανώγειο και την Σκλίβανη.
Οι γερμανοί καταδρομείς της «Εντελβάις» απεγκλώβισαν τους ιταλούς αλπινιστές, ενώ έκαψαν οκτώ χωριά και σκότωσαν 16 χωρικούς.
«Με βάση τις αρχειακές πηγές και την τρέχουσα ιστοριογραφία των μεταπολεμικών ιστορικών ερευνητών πιστεύω ότι θα μπορούσε να αρχίσει ένας νέος κύκλος συζητήσεων και ιστορικών αναζητήσεων στην κρίσιμη εκείνη δεκαετία του 1940 – 1950. Αυτό είναι λοιπόν και το ζητούμενο που πραγματεύεται η εκδήλωση αυτή που θα πραγματοποιηθεί στην Σκλίβανη τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Ράπτης.
Η 1η ορεινή μεραρχία ορεινών καταδρομών «Εντελβάις». αποτέλεσε έναν από τους πιο εγκληματικούς στρατιωτικούς σχηματισμούς της γερμανικής Βέρμαχτ στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δολοφόνησε πάνω από 60.000 αμάχους στη Ρωσία, στα Βαλκάνια και ειδικότερα στα χωριά της Ηπείρου, που βίωσαν τραγικά την ναζιστική βαρβαρότητα της γερμανικής μεραρχίας καταδρομών «Εντελβάις».

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα ξεκινά μεθαύριο Σάββατο με θερινό κινηματογράφο και την ταινία «Ευτυχία», στις 9.30 το βράδυ, στην πλατεία Αγ. Γεωργίου. Την Κυριακή, στις 9.30 το πρωί, θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ ευεργετών, πεσόντων και εκτελεσθέντων αμάχων στον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου και κατάθεση στεφάνων, ενώ στις 9.30 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία «Σ’ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει».
Τη Δευτέρα 10 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική αιμοδοσία, από τις 5.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ στην κεντρική πλατεία, ενώ την Τρίτη 11 Αυγούστου το πρωί θα γίνει ημερήσια εκδρομή στον Βοϊδομάτη και στις 7.30 το απόγευμα ο ποδηλατικός γύρος για ενήλικες (Πέντε Πηγάδια – Βιτσιρίνι – Σταυρός – κεντρική πλατεία) και παιδιά, σε μια μικρότερη διαδρομή (Σταυρός – κεντρική πλατεία).
Την Πέμπτη 13 Αυγούστου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνουν εκδηλώσεις για παιδιά που περιλαμβάνουν χειροτεχνίες, μουσικοκινητική και άλλα, ενώ στις 9.30 το βράδυ θα προβληθεί η ταινία για παιδιά «Τα Στρουμφάκια στη Νέα Υόρκη». Την Παρασκευή 14 Αυγούστου θα ακολουθήσει, την ίδια ώρα, θεατρική παράσταση με τη «Θεατρική Συμπαιγνία» στην κωμωδία «Λεύτερο Ζευγάρι».
Την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, στις 8 το πρωί θα τελεστεί Θεία λειτουργία και λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με συναυλία στις 9.30 το βράδυ, με τον τίτλο «Από την Πόλη στα Γιάννενα, ένα μουσικό ταξίδι στα χνάρια των παλιών δρόμων Ανατολής και Δύσης». Τη μουσική εκδήλωση επιμελείται ο Παναγιώτης Τζόκας.

Σχετικά άρθρα

Αναμενόμενο «όχι» στη μονάδα βιοαερίου στη Σκλίβανη

Ομόφωνο «όχι» στην μονάδα βιοαερίου

Γεωργία Χαλάτση

Θεοφάνεια με κοπή πίτας στη Σκλίβανη