Καθημερινά

Μικρές ιστορίες με αδέσποτα πλάσματα

Δυο λόγια για τη χθεσινοβραδινή, ξεχωριστή παρουσίαση του βιβλίου «Αδέσποτοι δρόμοι» της Χριστίνας Φούσκα στον αύλειο χώρο της αίθουσας «Δημ. Χατζής».

«Να διαβάσεις τα διηγήματα του Χούλιο Κορτάσαρ», μου συνέστησε ο άνθρωπος στον οποίο πάντα καταφεύγω για την επιλογή συγγραφέων και ποτέ δεν πέφτει έξω. Όποια βιβλία μού έχει συστήσει είναι κορυφαία. Αντί για το εμβληματικό «Κουτσό» του Αργεντίνου Κορτάσαρ χθες βράδυ αναζήτησα μια αλληγορία αδέσποτων ζώων και ανθρώπων, όπως τη συνέλαβε στο μυαλό της και την έκανε βιβλίο η Χριστίνα Φούσκα, μια Ικαριώτισσα που σπούδασε βρεφονηπιοκόμος. Είναι ποιήτρια και της αρέσει να μελετά τ’ αστέρια, τους πλανήτες και τους μύθους. Η παρουσίαση του βιβλίου της «Αδέσποτοι δρόμοι» έγινε την Τετάρτη το βράδυ στον δροσερό πολιτιστικό χώρο «Δημ. Χατζής». Εκεί όπου συμβαίνουν τούτο το καλοκαίρι πολλά και όμορφα πράματα.

Προσωπικά ξενύχτησα με τις ιστορίες εσωτερικής και εξωτερικής περιπλάνησης. Το έναυσμα από πολύ νωρίς μου το έδωσε ένας από τους ομιλητές, ο γιαννιώτης συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος. Όταν ο ίδιος, σε μια αποστροφή του λόγου του, μίλησε για βραβευμένους με Νόμπελ συγγραφείς και για κάποια διαμάντια απλών καθημερινών ανθρώπων. Δεν ήταν μόνο ο Μιχάλης με τα σκόρπια ωραία λόγια του, που με παρέσυρε σ’ αυτό το νυχτερινό ταξίδι ανάγνωσης, ήταν όλα εκείνα που συνέβηκαν σ’ αυτή την ξεχωριστή παρουσίαση του βιβλίου. Ήταν το δρώμενο με την αδιαμφισβήτητη ομάδα τέχνης της Γιάννας Κούλα «Αφηγηματικός Νους», που επανερχόταν μεταξύ ομιλιών με λόγια από το βιβλίο, ήταν ο λόγος -στην ουσία η κατάθεση ψυχής- ενός γιατρού των ζώων και συγγραφέα, του Παναγιώτη Ζώη, ήταν η ίδια η δημιουργός που μίλησε για τη σύλληψη και τη γέννηση του βιβλίου της.

Καλό δρόμο στο μικρό χρονικό της, της ευχόμαστε, και πάντα να πορεύεται με τις αλήθειες που συναντά αδέσποτες στις μεγάλες βόλτες της σε πόλεις αγαπημένες και σε δρόμους περπατημένους από καιρό.

Σχετικά άρθρα

«Το μαιευτήριο» του Θ. Τριαρίδη για τρεις ακόμη παραστάσεις

Συστηματική αναπαράσταση του παραμυθιού «Το σκλαβί»

Ο Τρωικός πόλεμος πέρα από τον μύθο

Ηπειρωτικός Αγών