ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Αίτημα να αναγνωριστεί ως μαρτυρικό χωριό

Εβδομήντα επτά χρόνια μετρά το Κεφαλόβρυσο από τις 10 Ιουλίου 1943, όταν τα ναζιστικά στρατεύματα έκαψαν ζωντανούς 22 συνανθρώπους μας και κατέστρεψαν ολοσχερώς 45 σπίτια.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης στα θύματα του Ολοκαυτώματος, που διοργανώθηκαν από τον δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντως του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, ενώ την ομιλία εκφώνησε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές επανορθώσεις και  του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Δημήτρης Χατζαρόπουλος. «Τα κτήνη είναι δημιουργήματα του Θεού αλλά οι κτηνωδίες είναι δημιουργήματα των ανθρώπων. Οι λαοί που έχουν χάσει τη μνήμη τους εκφυλίζονται, πεθαίνουν», τόνισε μεταξύ άλλων.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είναι η ιστορία της χώρας μας και στο χρέος μας δεν μπορεί να μπει κανένα εμπόδιο ακόμη και αν πρόκειται για πανδημία. «Αυτή τη θηριωδία  δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ, ούτε σαν Δήμος, ούτε σαν έθνος, ούτε σαν απλοί άνθρωποι… Μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν απαντήσεις, είναι όμως χρέος μας να συνεχίσουμε να τις αναζητούμε και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Σε αυτόν τον αγώνα ο δήμος Πωγωνίου θα είναι αρωγός. Μάλιστα κατατέθηκε επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητείται η επίσημη αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού.  Είμαστε εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας ώστε το Κεφαλόβρυσο να μπει στον επίσημο χάρτη του Μαρτυρικού Δικτύου. Κλείνω καλώντας σας να διατηρήσετε άσβεστη τη μνήμη των 22 συνδημοτών μας γιατί είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ» κατέληξε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης επεσήμανε τις τραγικές επιπτώσεις που έχει για ένα έθνος η ιστορική αμνησία ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας  Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού. Τέλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου Κώστας Μεντής ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Γεώργιος Ντεμίρης, τη δεύτερη θέση έλαβε η Ελευθερία Μεντή και την τρίτη θέση έλαβε ο Ηλίας Τζιαβάρας.

Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα και Αμυράς Γεώργιος, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, σύσσωμη η δημοτική αρχή Πωγωνίου, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστας Ζηκόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου Γρηγόρης Άρμπιρος, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου Αντώνης Χαλαντζούκος, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου Καλλιρρόη Γραμμόζη και πλήθος κόσμου, ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν οι βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης και του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη.

Σχετικά άρθρα

Ανακαινίζεται και επεκτείνεται το Πνευματικό Κέντρο στο Κεφαλόβρυσο

Εθελοντική δράση καθαρισμού στο Κεφαλόβρυσο

Ζωντανή η μνήμη 78 χρόνια μετά