ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Και του χρόνου… στην Κωνσταντινούπολη

Επιτυχημένη κρίνεται από τους διοργανωτές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» η εξ αποστάσεως επετειακή συνεδρία, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Μαΐου, με δεδομένο πως υπήρξε «συγκινητική συμμετοχή, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα απαιτητικό εγχείρημα σε πολύ δύσκολες συνθήκες», όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου.

Με μότο «Μια πανδημία, μία ματαίωση… Αντιστεκόμαστε, Επικοινωνούμε!», οι διοργανωτές απάντησαν με τον δικό τους τρόπο στην υγειονομική κρίση και τις συνέπειες του εγκλεισμού που επέφερε. Έτσι, μετά την αναγκαστική αναβολή του προγράμματος που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, οι συντελεστές της δράσης πραγματοποίησαν την ίδια ημέρα μία επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία (live session), στην οποία συμμετείχαν 75 κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και φοιτητές από διάφορα σημεία του πλανήτη. Μέρος του live session μεταδόθηκε από το Κανάλι της Βουλής.
Το πρόγραμμα που δημιούργησε και διευθύνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη– Μαλλίδη, είχε ως κεντρικό διοργανωτή φορέα το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και της Ελληνοκαναδικής Ένωσης Πανεπιστημιακών του Οντάριο, καθώς και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη– Σισμανόγλειο Μέγαρο. Τελούσε δε υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και σε χαιρετισμό του εξέφρασε την ευχή το πρόγραμμα να επιστρέψει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αναγνώστηκε επίσης ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας ΠροκόπηΠαυλόπουλου, ο οποίος και συνεχάρη τους συντελεστές του προγράμματος και ιδιαίτερα την ιδρύτρια του θεσμού.
Όπως τονίστηκε, «το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο αναπτύσσει με πρωτοποριακό τρόπο δημιουργικές διαστάσεις διάλογου και διαλεκτικής αλλά και το διανοητικό apparatus για την αντιμετώπιση της κρίσης στον πολιτισμό, στη γλώσσα και στην ενημέρωση».
«Δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να μεταβούμε στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο όλοι μας νιώθουμε στο βάθος ότι βρισκόμαστε εκεί, στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, την ανεπανάληπτη εστία πολιτισμού και εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να επαναδιοργανώσουμε την μετάβασή μας και τις συνεδριακές διαδικασίες και σε συνεννόηση με τον Σχολάρχη Δ. Ζώτο να έχουμε αυτό το προνόμιο το επόμενο διάστημα» ανέφερε η Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Έως τότε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Δ.Θ.Π. https://summerschool.ac.uoi.gr/6o-therino-panepistimio/6o-perilipseis-eisigiseon/ όπου έχει αναρτηθεί μία σύνοψη των εισηγήσεων και των μελετών που θα παρουσιάζονταν στην Πόλη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που οργανωνόταν δέκα μήνες αδιάλειπτα.

Οι συμμετέχοντες

Το παρών έδωσαν κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους ο πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, οι αντιπρυτάνεις Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος, οι οποίοι και εξήραν τη διεθνή ακτινοβολία του προγράμματος και συνεχάρησαν τους διοργανωτές. Συμμετείχαν, επίσης, ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής Σχολής Επιστημών Αγωγής Γ. Καψάλης, η πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, καθηγήτρια Σχολής Επιστημών Αγωγής Κ. Πλακίτση, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Lanzhou City University της Κίνας Κ. Γουλιάμος και η αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγήτρια Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Ζ. Γαβριηλίδου.
Σημαντική ήταν η παρουσία του Πανεπιστημίου Harvard και του Center for Hellenic Studies του ίδιου πανεπιστημίου, με τις συμμετοχές του καθηγητή των εδρών Francis Jones of Classical Greek Literature και Comparative Literature, Διευθυντή του Center for Hellenic Studies Gregory Nagy, του λέκτορα Κοινωνικών Επιστημών και αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Νικόλα Πρεβελάκη, καθώς και της εκτελεστικής διευθύντριας στην Ουάσινγκτον Zoie Lafis. Από την Αμερική συμμετείχαν επίσης η λέκτορας Ελληνικής Γλώσσας στο Boston University, διευθύντρια του προγράμματος Νέων Ελληνικών στο τμήμα Κλασσικών Σπουδών Κ. Πολυχρονίου, αλλά και η επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Stanford Έ. Παναρίτη.
Επιπλέον, συμμετείχαν πανεπιστημιακοί από πολλά ελληνικά ΑΕΙ και συγκεκριμένα οι Π. Καμπάκη– Βουγιουκλή, Α. Καμπάς και Α. Φλιάτουρας (Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης), Τζ. Παγγέ (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), Δ. Γούτσος (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Ι. Στεφανίδης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Κ. Ντίνας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Κ. Κανάκης και Ε. Καραντζόλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), Γ. Ξυδόπουλος και Αγγ. Ρόζη (Πανεπιστήμιο Πατρών), Μ. Τζακώστα (Πανεπιστήμιο Κρήτης).
Από την πλευρά του δημοσιογραφικού κόσμου, το παρών έδωσαν η υπεύθυνη της Τηλεόρασης της Βουλής Α. Κουλούρη, η Μ. Δεναξά (Star Channel, Real Group, Dialogos Media Group Cyprus), ο γενικός διευθυντής του CNN Greece Ι.Σ. Μανδαλίδης, ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας της ΕΡΤ Π. Τσολιάς, ο αρθρογράφος του CNN Greece Ν. Σπαγαδώρου και ο Γ. Κεΐσογλου (ΗΧΩ 102,7, Πρωινός Λόγος των Ιωαννίνων).
Εξέχουσα και η παρουσία των καλλιτεχνών και συγγραφέων με παρόντες τους Λάκη Λαζόπουλο, Οδυσσέα Ιωάννου και Τάσο Νούσια, ενώ σημαντική ήταν και η παρέμβαση του ειδικού συμβούλου του προγράμματος Γ. Μαμάη από τις εκδόσεις Gutenberg. Συγκινητικές ήταν οι τοποθετήσεις των πρώην δημάρχων των νησιών στα οποία έχει φιλοξενηθεί στο παρελθόν το πρόγραμμα, Άνδρου Θ. Σουσούδη και Σύρου Γ. Μαραγκού, αλλά και του επικεφαλής της παράταξης «Άνδρος της Ζωής μας» Γ. Καπάκη.
Τη συνεδρία παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου με τον πρόεδρο των αποφοίτων Δ. Βαρδαβά, μεταπτυχιακό φοιτητή Φιλοσοφίας στο Kingston University, σε σύνδεση από το Λονδίνο. Στους κόλπους του θεσμού, οι alumni πρόκειται μέσα στον Ιούλιο να οργανώσουν το «Μικρό Θερινό», το οποίο θα έχει ως θέμα του «Ηθική και Ιδεολογία στα ΜΜΕ». Άλλωστε, αυτό το οποίο κατά κανόνα τονίζει η Ακαδημαϊκή Διευθύντρια του προγράμματος είναι το ότι «εάν δεν εμπλέξουμε τους νέους στα όμορφα πράγματα, αυτά δε θα γίνουν ποτέ ομορφότερα».

Σχετικά άρθρα

 Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός στο Καστελλόριζο

Ηπειρωτικός Αγών

Στο Καστελλόριζο το φετινό ραντεβού

Λίγοι στην Ύδρα, οι περισσότεροι διαδικτυακά