ΚαθημερινάΑίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

107 χρόνια ελευθερίας γιορτάζουν τα Γιάννενα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 107 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και των υπόλοιπων επισήμων, ενώ θα προηγηθούν στις 10.30 το πρωί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10 κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Προκόπη Παυλόπουλο, πριν μεταβεί στην καθιερωμένη δεξίωση στο Μέγαρο της περιφέρειας Ηπείρου.
Με τη λήξη της παρέλασης, στις 1.30 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος» στον εκθεσιακό χώρο των Γ.Α.Κ – Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου, ενώ αμέσως μετά, στις 2 το μεσημέρι, θα τελέσει στο Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ξενοφώντος Κοντιάδη, ενός από τους γιατρούς που σκοτώθηκαν κατά τον βομβαρδισμό του στρατιωτικού νοσοκομείου, που στεγαζόταν στην πρώην Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με τη φύτευση του πλατάνου του Ιπποκράτη έξω από το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Εργαστήριο Ερευνών Νεοελληνικής Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, όπου θα ξεναγηθεί από τον διευθυντή του Εργαστηρίου Κωνσταντίνο Θ. Πέτσιο.

Παρουσία Κρητών και Μανιατών

Με λαμπρότητα συνεχίστηκαν σήμερα οι επετειακές εκδηλώσεις. Το πρωί, τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα.
Στεφάνι κατέθεσαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Πεζικού και εκπρόσωποι ενώσεων εφέδρων αξιωματικών, αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων ο γενικός πρόξενος της Αλβανικής Δημοκρατίας και η επίτιμη πρόξενος της Γαλλίας στα Γιάννενα.
Ξεχωριστό χρώμα έδωσαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Κρητών και Μανιατών, που για μια ακόμη φορά βρέθηκαν στα Γιάννενα για να τιμήσουν τους προγόνους τους Μπιζανομάχους.
Τη μνήμη των «έξι παλληκαριών» του 3ου Λόχου του 11ου Πεζικού Σώματος, από Μεσσηνία, Αρκαδία και Κρήτη, που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης, τίμησε και φέτος το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πολιτών.
Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, στην ομιλία του, εξήρε τον ηρωισμό των παλληκαριών που έπεσαν μαχόμενοι για την υπεράσπιση των ιδανικών της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. «Οι ίδιοι δεν έζησαν τη χαρά της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και δεν αξιώθηκαν να χαρούν στο άκουσμα των χαρμόσυνων κωδωνοκρουσιών της 21ης Φεβρουαρίου, όταν ο ελληνικός στρατός έμπαινε θριαμβευτικά στα απελευθερωμένα πια Ιωάννινα. Στεκόμενοι με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, ας αναλογιστούμε αφενός τον πατριωτισμό και ηρωισμό του τακτικού στρατού και τον ανεπιφύλακτο εθελοντισμό των Ελλήνων τόσο του εσωτερικού όσο και της ομογένειας για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, της Ηπείρου και των αλύτρωτων περιοχών της Ελλάδας», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε και στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, στη θέση «Εικονίσματα» της κοινότητας Μανωλιάσσας.
Μπροστά στην μαρμάρινο μνημείο με τα εκατοντάδες ονόματα των ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οι εκπρόσωποι αρχών και φορέων, τραγούδησαν το «Στα Πεστά και το Μπιζάνι», που αποτυπώνει τις άγριες καιρικές συνθήκες, που είχαν να αντιμετώπισουν οι στρατιώτες, πέρα από τον εχθρό.
Μεταξύ άλλων, στεφάνι κατέθεσαν ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς, ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Στις 6.30 αύριο το απόγευμα, στα Γ.Α.Κ.– Ιστορικό Αρχείο- Μουσείο Ηπείρου, θα μιλήσουν στο πλαίσιο της έκθεσης «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος», η επισκέπτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος» του Βελίκο Τύρνοβο της Βουλγαρίας δρ. Ελένη Κουρμαντζή με τίτλο «Ο Αθανάσιος Ψαλίδας μέσα από το Αρχείο του (1785-1829)» και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γ.Α.Κ. Αμαλία Παππά με θέμα «Πηγές της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους», ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση.
Εκδήλωση με τίτλο «Κρήτες εθελοντές στον Ηπειρωτικό και Μακεδονικό Αγώνα», που θα πλαισιωθεί με χορούς και τραγούδια της Κρήτης και της Ηπείρου, συνδιοργανώνουν η Παγκρήτιος Ένωση Αθηνών, ο Σύλλογος «Κρητική Μούσα», ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου και ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Ιωαννίνων αύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Μεθαύριο Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, θα φιλοξενηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» η θεατρική-μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Τα Οχυρά του Μπιζανίου- Νικολάκης Εφέντης, τραγικός Ήρωας» του ομότιμου καθηγητή ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Δήμα, σε συνδιοργάνωση της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής «Το Κούγκι», της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών.

Σχετικά άρθρα

«Ελευθέρια» των Ιωαννίνων 1968

Λουκία Τζάλλα

108 χρόνια ελεύθερα Γιάννενα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Ηπειρωτικός Αγών

«Δεν υπάρχει δίκαιο του ισχυρού αλλά μόνον η ισχύς του Δικαίου»

Αποστόλης Τζελέτας