ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Απόκριες με άρωμα παράδοσης και γειτονιάς

Άρωμα παράδοσης και γειτονιάς θα έχουν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, που διοργανώνει και φέτος ο δήμος Ιωαννιτών και το Πνευματικό του Κέντρο, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους.

Αμέσως μετά τη λήξη των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, η πόλη θα… αλλάξει κοστούμι, για να γιορτάσει τις Απόκριες, με παραδοσιακό γαϊτανάκι, με εμπλουτισμένο και αναβαθμισμένο καρναβάλι στον Κατσικά, αλλά κυρίως με 70 τζαμάλες που θα ανάψουν στις γειτονιές της πόλης και στα χωριά, ενώ τα Κούλουμα θα γιορτατούν για μια ακόμη χρονιά στο Πάρκο Λιθαρίτσια.
Το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου, σημειώνοντας πως στόχος είναι να λειτουργήσουν οι Απόκριες και ως πόλος έλξης για να επιλέξουν την πόλη επισκέπτες από άλλες περιοχές.
«Οι Απόκριες είναι ιδιαίτερες, είναι ξεχωριστές, έχουν πάντα έντονο άρωμα παράδοσης στα Γιάννενα. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι οι Απόκριες να αποτελέσουν ένα ακόμη γεγονός που θα φέρει κόσμο στην πόλη. Με αυτή την αρχή, και φέτος, ο δήμος, το Πνευματικό Κέντρο, σύλλογοι και φορείς συνεργάζονται, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Κυρίως να διατηρήσουμε το άρωμα της γειτονιάς. Αυτό που αντιπροσωπεύει το άναμμα της τζαμάλας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου τόνισε ότι οι Απόκριες είναι η γιορτή που περιμένουν μικροί και μεγάλοι, επισκέπτες αλλά και κάτοικοι της περιοχής, καθώς είναι αφορμή για διασκέδαση, κέφι και χαρά.
«Το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζεται για μια διοργάνωση που περιμένουν με ανυπομονησία οι μικροί αλλά και οι μεγάλοι μας φίλοι, οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες, αρκετοί εκ των οποίων έχουν μάθει για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο γιορτάζουμε τις Απόκριες στα Γιάννενα κι επιστρέφουν κάθε χρόνο για να ξαναζήσουν την ξεχωριστή αυτή εμπειρία», ανέφερε η κ. Ακονίδου.
Η αρχή γίνεται αύριο Τσικνοπέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα, με ένα αποκριάτικο γλέντι για παιδιά με μασκαρέματα, παιχνίδια, τραγούδια και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, που διοργανώνουν στο Πάρκο Κουραμπά το ΚΔΑΠ Ρόδα και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου.
Τη σκυτάλη παίρνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας το Εικαστικό Εργαστήρι και τα ΚΔΑΠ του δήμου με αποκριάτικα εργαστήρια κατασκευής μάσκας, χαρταετού, ζωγραφικής, με διαδραστικά παιχνίδια και συμμετοχή κλόουν και ξυλοπόδαρων.
Την Κυριακή της Αποκριάς 23 Φεβρουαρίου, στις 12.30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί το παραδοσιακό γαϊτανάκι στην κεντρική πλατεία, μια πρωτοβουλία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών με συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων της πόλης.
Την Κυριακή 1 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, το γιορτινό κλίμα μεταφέρεται στον Κατσικά, με το καρναβάλι. Πρόκειται για μία διοργάνωση από τη δημοτική κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατσικά υπό την αιγίδα του δήμου και του Πνευματικού Κέντρου.
Μετά έρχεται η σειρά ενός άλλου «θεσμού» της πόλης, μίας από τις πιο ξεχωριστές εκδηλώσεις της χρονιάς. Από νωρίς το απόγευμα ανάβουν οι τζαμάλες στις τοπικές γειτονιές με πρωτοβουλία των αντίστοιχων συλλόγων και προσφορά ξύλων και κρασιού από το Πνευματικό Κέντρο.
Η αυλαία πέφτει την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου με τα Κούλουμα, τα οποία θα γιορταστούν στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Το μεγάλο γλέντι ξεκινά στις 12 το μεσημέρι με παραδοσιακά εδέσματα και ηπειρώτικη μουσική.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Με άρωμα παράδοσης οι Απόκριες στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου