Κατά την τελευταία του παρουσία στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 2018, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέβηκε σε ένα τεθωρακισμένο άρμα μάχης, με τις φωτογραφίες του να κάνουν τον γύρο της Ελλάδας.
ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Με Προκόπη Παυλόπουλο τα 107α Ελευθέρια

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα τιμηθεί η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, λίγες ημέρες πριν λήξει η θητεία του κ. Παυλόπουλου και τον διαδεχθεί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου με τον 23ο Μπιζάνιος Δρόμο και ακολουθούν εκδηλώσεις στα πεδία των μαχών. Την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων». Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στις 10.30 το πρωί στα οχυρά Μπιζανίου, όπου θα γίνει τοπογραφική και ιστορική ενημέρωση. Στις 11.15 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον τύμβο Μπιζανομάχων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου. Την ίδια ημέρα, στη 1 το μεσημέρι, ο δήμος Δωδώνης οργανώνει εκδήλωση στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων» στον λόφο Αβγού, όπου θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, στις 9.30 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά, στις 11 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών», που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης.
Εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων θα γίνει στη 1 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, στη θέση «Εικονίσματα» της κοινότητας Μανωλιάσσας.
Στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης θα τελεστούν στη Δημοτική Πινακοθήκη τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Τα Γιάννινα στον Α΄ Βαλκανικό πόλεμο». Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 22 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τις Συλλογές του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Αρχείο ΕΛΙΑ και Συλλογή Βίκτωρα Θ. Μελά).
Ομιλία από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα με θέμα: «Της μεγάλης ταύτης ιδέας» περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πανηγυρικής εκδήλωσης του δήμου Ιωαννιτών, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών. Θα προηγηθεί χαιρετισμός του δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ και της ομιλίας του Κ. Τασούλα θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων.
Οι εκδηλώσεις για την 107η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων κορυφώνονται την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 12 το μεσημέρι. Θα προηγηθούν στις 10.30 το πρωί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10 κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από τον Προκόπη Παυλόπουλο, πριν μεταβεί στην καθιερωμένη δεξίωση στο Μέγαρο της περιφέρειας Ηπείρου.
Με τη λήξη της παρέλασης, στις 1.30 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση «Αθανάσιος Ψαλίδας: Αρχείου Νόστος» στον εκθεσιακό χώρο των Γ.Α.Κ – Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου, όπου θα παραμείνει έως τις 20 Μαρτίου. Την έκθεση συνδιοργανώνουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Γ.Α.Κ.- Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου, το Ίδρυμα Ωνάση, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, η περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ιωαννιτών.
Στις 6.30 το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, θα μιλήσουν στο πλαίσιο της έκθεσης η επισκέπτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος & Αγ. Μεθόδιος» του Βελίκο Τύρνοβο της Βουλγαρίας δρ. Ελένη Κουρμαντζή με τίτλο «Ο Αθανάσιος Ψαλίδας μέσα από το Αρχείο του (1785-1829)» και η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια των Γ.Α.Κ. Αμαλία Παππά με θέμα «Πηγές της προεπαναστατικής και επαναστατικής περιόδου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους», ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Πλούσιο είναι το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, που ξεκινούν από το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου με τη συναυλία «Εν Ωδαίς» με το φωνητικό σύνολο Solartissimo, που διοργανώνει η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών στις 7 το απόγευμα στην «Αιθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της,
Τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, θα γίνουν στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Ευάγγελου Λέκκα με τίτλο «Γιάννενα-Ήπειρος», που θα διαρκέσει έως τις 29 Φεβρουαρίου.
Την ίδια μέρα, στις 8.30 το βράδυ, το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει επετειακή συναυλία με τη Φιλαρμονική Μπάντα του δήμου, με τίτλο «Ανασαίνοντας τον αέρα της λευτεριάς». Στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας», θα παρουσιαστούν έργα των G. Verdi, Jacob de Haan, Ben Haemhouts κ.ά., υπό τη μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Αμπατζή. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Εκδήλωση με τίτλο «Κρήτες εθελοντές στον Ηπειρωτικό και Μακεδονικό Αγώνα», που θα πλαισιωθεί με χορούς και τραγούδια της Κρήτης και της Ηπείρου, συνδιοργανώνουν η Παγκρήτιος Ένωση Αθηνών, ο Σύλλογος «Κρητική Μούσα», ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου και ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Ιωαννίνων την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου.
Τέλος, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα, θα φιλοξενηθεί στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» η θεατρική-μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Τα Οχυρά του Μπιζανίου- Νικολάκης Εφέντης, τραγικός Ήρωας» του ομότιμου καθηγητή ΤΕΦΑΑ του πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Δήμα, σε συνδιοργάνωση της Ένωσης Ηπειρωτών Αγίου Δημητρίου Αττικής «Το Κούγκι», της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών.

Σχετικά άρθρα

«Ελευθέρια» των Ιωαννίνων 1968

Λουκία Τζάλλα

108 χρόνια ελεύθερα Γιάννενα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Ηπειρωτικός Αγών

Αποκαλυπτήρια προτομής με εύσημα για το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής