ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«Πιλότος» για τη σύνδεση πολιτισμού, τουρισμού και περιβάλλοντος

Σε πυρήνα των εκδηλώσεών του για το 2020 αναδεικνύει το «Διάζωμα» την «Πολιτιστική Διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου», με επίκεντρο τα πέντε αρχαία θέατρα, εγκαινιάζοντας μάλιστα και δύο θεσμούς, που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος, με στόχο τη σύνδεση του περιβαλλοντικού και πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μέσα από νέες μορφές συμμετοχικής δράσης.

Πρόκειται για τη «συστάδα (cluster) επιχειρήσεων» στη βάση ενός κοινά αποδεκτού Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας και την ίδρυση Φορέα Λειτουργίας και Διαχείρισης της Διαδρομής (DMO), ρόλο που στην περίπτωση της Ηπείρου, ανέλαβε πρόσφατα με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος Α.Ε».
Το cluster είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία δικτύωσης των τοπικών επαγγελματιών και επιχειρηματιών, στόχος της οποίας είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη της Διαδρομής, καθώς και η εξασφάλιση υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Ο DMO μεριμνά καθημερινά, ώστε όλη η «αλυσίδα» πόρων και υπηρεσιών της διαδρομής να διατηρεί υψηλή λειτουργικότητα και ποιότητα. Σήμερα στο cluster της διαδρομής της Ηπείρου συμμετέχουν 60 επιχειρήσεις.
Υποστηρίζοντας, λοιπόν, με όλες του τις δυνάμεις τη Διαδρομή της Ηπείρου, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσεων του «Διαζώματος» και την επιστολή του προέδρου του Σταύρου Μπένου, ο νέος κύκλος ομιλιών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα έχει ως θέμα την παρουσίαση της πορείας αναστήλωσης των αρχαίων θεάτρων – κόμβων της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου, τα οποία είναι τα Αρχαία θέατρα Δωδώνης, Κασσώπης, Νικόπολης, Αμβρακίας και Γιτάνων. Ομιλητές στον νέο κύκλο εκδηλώσεων θα είναι οι Προϊστάμενοι των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων, οι μελετητές των μνημείων και οι επιβλέποντες των έργων.
Συγκεκριμένα, στις ομιλίες με τον κοινό τίτλο «παραμερίζοντας το πέπλο του χρόνου», η αρχή θα γίνει με το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης την Τρίτη 28 Ιανουαρίου. Ομιλητές θα είναι ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ , που θα μιλήσει για την «πρόκληση της Δωδώνης», η προϊσταμένη του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Ιωαννίνων, επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου της αναστύλωσης Παρασκευή Γιούνη και ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Κατσούδας που θα μιλήσει με θέμα «Αποκατάσταση του Θεάτρου της Δωδώνης: Δυσκολίες και προβληματισμοί πάνω στη μελέτη ενός μνημείου με πολλές ιδιαιτερότητες».
Θα ακολουθήσουν οι διαλέξεις για τα Αρχαία Θέατρα Νικόπολης και Κασσώπης στις 12 Μαρτίου και για τα Θέατρα Αμβρακίας και Γιτάνων στις 26 Μαΐου.
Στο μεταξύ, στις 24 με 26 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα η 7η Συνάντηση του Σωματείου «Διάζωμα», το οποίο μετά από 12 χρόνια θα επιστρέψει στην «ιστορική αφετηρία» του, την Αρχαία Μεσσήνη, όπου θα πραγματοποιηθεί η 13η Γενική Συνέλευση. Στη Συνάντηση θα τιμηθεί ο σπουδαίος καθηγητής Αρχαιολογίας και αντιπρόεδρος του Σωματείου Πέτρος Θέμελης και το έργο του για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης.

Σχετικά άρθρα

Βραβείο για την Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου

Ξεκίνησε ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα

Κερδίζει πόντους ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης

Γεωργία Χαλάτση