ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Για να γίνει το «Αν»… «Να» από τη ΧΕΝ Ιωαννίνων

Πανελλήνιο διετές πρόγραμμα με τίτλο «Αν_να, η βία κατά των γυναικών στον χώρο και τον χρόνο» ξεκινάει η ΧΕΝ Ελλάδος, από τις παλαιότερες γυναικείες εθελοντικές οργανώσεις στη χώρα, έχοντας πληθώρα πρωτοπόρων δράσεων στο ενεργητικό της.

Στη σύγχρονη εποχή τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα παγκοσμίως, ανεξάρτητα από ηλικία, φυλή, τάξη, θρησκεία. Η ΧΕΝ Ελλάδος αναδεικνύει το θέμα με οδηγό την «Αν_να», ένα 15χρονο κορίτσι που κινείται στον χώρο και τον χρόνο, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στον δρόμο και παρατηρεί… ανθρώπινες σχέσεις, συμπεριφορές, προθέσεις. Βία τακτοποιημένη, βία καλυμμένη, βία έκδηλη κι οδυνηρή, που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και στιγματίζει τη ζωή τους. Πάντα και παντού. Η «Αν_να» συνεχίζει να προχωράει, αρχίζει ν’ αναγνωρίζει, μπορεί και να φοβάται, αλλά συνεχίζει…, ώσπου το «Αν» γίνεται «Να» και τότε…
Στόχος του διετούς προγράμματος «Αν_να» είναι η ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και παρέμβαση αναφορικά με το φαινόμενο και τις εκφάνσεις της βίας, που υφίστανται οι γυναίκες σε όλους τους κοινωνικούς τομείς.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ομάδα Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Αν_να. Στον δρόμο της σιωπηλής βίας» την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».
Την εκδήλωση θα προλογίσει η υπεύθυνη της Ομάδας Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων Πόπη Στεφανίδη και θα ακολουθήσει η δράση «Μηνύματα Γυναικών» από τις γυναίκες της Ομάδας Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων. Στη συνέχεια θα μιλήσει ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας με θέμα «Στον δρόμο της σιωπηλής βίας», ενώ στο τέλος θα πραγματοποιηθούν δύο βιωματικές ασκήσεις, με τίτλο «Μίλα- Μη Φοβάσαι- Μπορείς», που στοχεύουν στη βροντερή φωνή του όχι στη βία και στην παντοδυναμία της γυναίκας, από την κοινωνιολόγο, οικογενειακή σύμβουλος και εικαστική ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Διβάρη.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η σκηνοθέτης Χριστίνα Ράδη και θα την παρουσιάσει η κοινωνική ανθρωπολόγος δρ. Ανδρομάχη Μπούνα.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει αναδρομική έκθεση για τη «Βία κατά των Γυναικών» με εικαστικά έργα μελών των ομάδων ΑΧΟΝΠΙ, Paguristas, Χ.Ε.Ν. Ιωαννίνων.

Σχετικά άρθρα

50 χρόνια ΧΕΝ στα Γιάννενα με διήμερο εκδηλώσεων

«Γυναίκα & Ένδυμα» από τη ΧΕΝ Ιωαννίνων

«Μη μ’ Αγγίζεις» από τη ΧΕΝ Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών