ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ζητούμενο η αύξηση των μεταμοσχεύσεων

Στα Γιάννενα θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου οι εργασίες του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων, το οποίο διοργανώνεται από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της περιφέρειας Ηπείρου, του δήμου Ιωαννιτών και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η ανάθεση της διοργάνωσης του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων στην πόλη αποτελεί μεγάλη τιμή για το Τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου και το Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων, αλλά και ένδειξη αναγνώρισης των πολύχρονων προσπαθειών όλων όσοι οραματίστηκαν, ίδρυσαν, στελέχωσαν και λειτουργούν την τοπική μονάδα μεταμοσχεύσεων.
Στόχοι του συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Du Lac, αποτελούν η συζήτηση σύγχρονων θεμάτων σχετικών με τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων, η ανάδειξη του έργου των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων, η ανάλυση των αιτιών υστέρησης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς και η ανάπτυξη θεματολογίας που θα αφορά τις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο των συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, πάγκρεας, πνεύμονας, καρδιά), αλλά και ιστών (αιμοποιητικός, κερατοειδής).
Πέραν της συμμετοχής του συνόλου σχεδόν των επιστημόνων της ελληνικής μεταμοσχευτικής κοινότητας, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν και γιατροί από χώρες του εξωτερικού, με σημαντικότατη διεθνή αναγνώριση, όπως ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, διευθυντής του West Renal and Transplant Unit του Νοσοκομείου Hammersmith και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολογίας, καθηγητής Carmine Zoccali και ο διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος των Νοσοκομείων Erasmus-ULB στις Βρυξέλλες Dr. Valerio Lucidi.
Η επίσημη τελετή έναρξης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις, σε επιστήμονες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση της τοπικής μονάδος μεταμοσχεύσεων, αλλά και άλλους με σημαντική προσφορά σε εθνικό επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Στην ίδια τελετή θα πραγματοποιηθεί και ομιλία από τον καθηγητή Β. Κοτζαμάνη γύρω από το μείζον δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.
Η συμμετοχή και παρουσία του κοινού της πόλης τόσο στην τελετή έναρξης, όσο και στις εργασίες του συνεδρίου είναι όχι μόνο ελεύθερη, αλλά κυρίως επιθυμητή, όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου, μιας και η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είναι αδύνατη χωρίς κοινωνική αποδοχή και συναίνεση, και στην κατεύθυνση αυτή, η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων μας αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο για την αύξηση των προσφερομένων οργάνων και συνεπώς των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το τελικό πρόγραμμα του συνεδρίου, όπως και κάθε άλλη πληροφορία στην ιστοσελίδα www.ioannina-transplant.gr

Σχετικά άρθρα

Μεταμοσχεύσεις νεφρών από αποβιώσαντα και ζώντα δότη

«Η πόλη γίνεται δωρητής οργάνων» με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Υπάρχει δισταγμός, αναζητούνται τα αίτια