ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Κιρκινέζια και μελισσοφάγοι στα στεφάνια των νικητών

Κιρκινέζια, μελισσοφάγοι και άλλα πουλιά της λίμνης Παμβώτιδας θα κοσμούν τα στεφάνια των νικητών του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων.

Τα στεφάνια διακόσμησαν παιδιά, ηλικίας 6 έως 12 ετών, που συμμετείχαν σε ένα δημιουργικό εργαστήρι, το οποίο συνδιοργάνωσαν στο Μουσείο Αργυροτεχνίας το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, ο Αθλητικός Όμιλος Ποσειδών Ιωαννίνων και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Λίμνης.
Παράλληλα, τα παιδιά, μέσα από βιωματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, εξοικειώθηκαν με τις έννοιες του οικοσυστήματος και των προστατευόμενων περιοχών, γνώρισαν τα σπάνια είδη της λίμνης Παμβώτιδας, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά πάνω απ’ όλα διασκέδασαν χάρη στα παιχνίδια που οργάνωσαν οι υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας.

«Λίμνη Παμβώτιδα: Διαχρονική πηγή ζωής»

Παράλληλα με τη δράση διακόσμησης των στεφανιών των νικητών του 13ου Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, πραγματοποιήθηκαν και τα εγκαίνια της έκθεσης «Λίμνη Παμβώτιδα: Διαχρονική πηγή ζωής», που θα φιλοξενείται στο Μουσείο Αργυροτεχνίας έως τις 27 Σεπτεμβρίου και θα είναι καθημερινά ανοιχτή από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Η έκθεση περιλαμβάνει γκραβούρες από τη συλλογή του Αναστάσιου Παπασταύρου, πίνακες ζωγραφικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων, φωτογραφίες του Κώστα Μπαλάφα αλλά και σύγχρονων φωτογράφων (Αιμίλιος Νέος, Μενέλαος Συκοβέλης), καθώς και φωτογραφικό υλικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, που αποτυπώνουν την ομορφιά της λίμνης. Η είσοδος στην έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Δημοτική Πινακοθήκη, είναι ελεύθερη για το κοινό.
Στα εγκαίνια, το κοινό καλωσόρισε η τοπική διαχειρίστρια του Μουσείου Αργυροτεχνίας Αγνή Δρίμτζια, λέγοντας ότι η λίμνη είναι το επίκεντρο σε κάθε έκφανση της πόλης και η λίμνη ήταν αυτή που αποτέλεσε την έμπνευση για τον Γύρο Λίμνης.
Σπουδαίο γεγονός για τον αθλητισμό, το περιβάλλον και την προβολή της πόλης χαρακτήρισε τον Γύρο Λίμνης ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππος Φίλιος, λέγοντας πως αποτέλεσε αφορμή για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Αφού παρουσίασε τις ενότητες της έκθεσης, ο κ. Φίλιος τόνισε πως η λίμνη είναι η ζωή μας και μίλησε για τον ρόλο του Φορέα στην προστασία και την ανάδειξή της.
Την ανάγκη να έχουμε πάντα στο μυαλό μας την προστασία της λίμνης, επισήμανε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λώλης, σημειώνοντας πως ο Γύρος Λίμνης και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιό του υπηρετούν αυτόν τον σκοπό.
«Είναι χαρά μας που όλοι ασχολούνται με τη λίμνη, και όχι με τον Γύρο της Λίμνης. Ένας από τους σκοπούς του αγώνα ήταν από την πρώτη στιγμή να αναδείξουμε την αξία του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, να προβάλουμε την ομορφιά της και να επισημάνουμε την ανάγκη προστασίας της. Νομίζουμε ότι κάτι έχουμε καταφέρει», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γύρου Λίμνης Ηλίας Σπυριούνης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο 13ος Γύρος Λίμνης θα είναι μοναδικός, καλώντας όλους να συμμετέχουν.

«Ποδηλατώ τον γύρο της Παμβώτιδας»

Η Εβδομάδα Λίμνης ολοκληρώνεται, όπως και πέρυσι, με… ορθοπεταλίες. Για δεύτερη χρονιά, ο Α.Ο. Ποσειδών και η ΑΜΚΕ Limni οργανώνουν μια ποδηλατοβόλτα 30 χλμ. στη διαδρομή του Γύρου Λίμνης Ιωαννίνων, με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία Μαβίλη.
Στόχος να γνωρίσουν τη διαδρομή ποδηλατώντας όσοι επιλέξουν να την τρέξουν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, αλλά και να απολαύσουν οι Γιαννιώτες και οι επισκέπτες μια βόλτα στην παραλίμνια διαδρομή, περνώντας από τους οικισμούς του Περάματος, της Αμφιθέας και των Λογγάδων, για να συνεχίσουν στον παραλίμνιο πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο, στην Ακτή Μιαούλη και γύρω από το Κάστρο.
Η εκδήλωση με τίτλο «Ποδηλατώ τον γύρο της Παμβώτιδας» θα πραγματοποιηθεί -καιρού επιτρέποντος- αύριοΠαρασκευή, στις 5 το απόγευμα. Στη ποδηλατοβόλτα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, από 15- 108 ετών (για τους ανηλίκους χρειάζεται συνοδεία ενηλίκων). Τον ρυθμό της ποδηλατόβολτας θα δίνουν οι πιο αργοί ποδηλάτες και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Η συμμετοχή γίνεται με προσωπική ευθύνη, λαμβάνοντας ο καθένας μέτρα ασφαλείας, όπως η χρήση κράνους και η πρόβλεψη για φώτα όταν αρχίσει να σουρουπώνει.
Οι ποδηλάτες θα πρέπει να προσπαθούν να πηγαίνουν ένας πίσω από τον άλλο χωρίς να δημιουργούνται κενά στο γκρουπ, ενώ θα πρέπει να αφήνουν μία λωρίδα κυκλοφορίας ελεύθερη, εκτός κι αν πρόκειται για δρόμο με μόνο μία λωρίδα. Ο ρυθμός της διαδρομής κυμαίνεται ανάλογα με τις δυνατότητες των συμμετεχόντων, καθώς δεν πρόκειται για αγώνα, αλλά για μια βόλτα, που όλοι πρέπει να ευχαριστηθούν. Τέλος, ένας έλεγχος στο ποδήλατο και καλή διάθεση είναι τα απαραίτητα εφόδια για τη συμμετοχή.

Σχετικά άρθρα

«Κεραμικά που ανθίζουν» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μπαίνει ο σπόρος για ένα νέο κλειστό θέατρο

«Οι νεκροί δεν μιλούν: Η Περίπτωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας