Καθημερινά

Μια Δεντροκκλησιά στη μνήμη του Αγίου Παϊσίου

Μια Δεντροκκλησιά χτίστηκε στο εσωτερικό μιας καμένης βελανιδιάς, 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, μόλις λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο προς τον Αμάραντο.

Το υπεραιωνόβιο δέντρο είχε υποστεί αρκετές φορές στο εσωτερικό του καταστροφές και πυρκαγιές (περαστικοί άναβαν φωτιά για να ζεσταθούν ή για μπάρμπεκιου), με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Χάρη, όμως, στην ιδέα και πρωτοβουλία ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα, σώθηκε και αφού θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα από την περιοχή, μετατράπηκε σε προσκυνηματικό τόπο του Άγιου Παΐσιου, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή, πηγαίνοντας στο διπλανό χωριό Αμάραντος για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.
Εξωτερικά υπάρχει μια μικρή καμπάνα, ενώ στο εσωτερικό, που χωρούν μόλις δύο άτομα, υπάρχει εσοχή, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει το κερί του, ένα καντήλι, μια εικόνα του Χριστού και μια της Παναγίας και στο κέντρο η εικόνα του Αγίου Παϊσίου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών. Δυο χρόνια μετά το καμένο δέντρο έχει πρασινίσει και πάλι, έχουν βγει βελανίδια και αποτελεί ένα κόσμημα για τη περιοχή.

Σχετικά άρθρα

Επιχείρησε να διαρρήξει και δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου

Ένα θρησκευτικό πάρκο με επίκεντρο τη δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου

Ένα τριήμερο «Στα Αγιασμένα Αχνάρια του Αγίου Παϊσίου»

Ηπειρωτικός Αγών