Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

«Εμείς βλέπουμε» σε Γιάννενα και Βερολίνο

Μια περφόρμανς με τίτλο «Εμείς βλέπουμε» θα παρουσιάσει στα Γιάννενα η εικαστικός Adi Liraz, γνωστή στο κοινό των Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια και από άλλες δράσεις της με αναφορές στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης, απ’ όπου και η ίδια έχει προγονικές ρίζες.

Η περφόρμανς θα λάβει χώρα το Σάββατο 29 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Μαβίλη, εκεί όπου το πρωί της 25ης Μαρτίου 1944 οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους Εβραίους των Ιωαννίνων και τους οδήγησαν στη συνέχεια στο κολαστήριο του Άουσβιτς.
Η Adi Liraz θα κάτσει με την πλάτη στραμμένη στη λίμνη των Ιωαννίνων, κοιτάζοντας την πλατεία Μαβίλη, αλλά τα μάτια της θα είναι κλειστά με ένα άσπρο πανί, που θα έχει ραμμένη επάνω, με αραβικά γράμματα, τη φράση «Γάζα αγάπη μου».
Ανάλογη δράση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα και ώρα μπροστά στον σταθμό των τραίνων στο Βερολίνο, όπου στις 3 Φεβρουαρίου 1943, εβραϊκές οικογένειες του Mitte αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, τα οποία είχαν μετατραπεί σε γκέτο, και στάλθηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Ανάμεσά τους και οι προπαππούδες της Eliana Pillskin Jacob, η οποία δούλεψε μαζί με την Adi Liraz και θα είναι αυτή, που θα δέσει τα μάτια της.
Πέραν των εκτοπισμών των Εβραίων, η περφόρμανς θα έχει αναφορές στην εξέγερση του Διονυσίου Φιλόσοφου το 1611 και τον εκδιωγμό των Χριστιανών από το Κάστρο, καθώς και στη γενοκτονία των Παλαιστινίων που διαπράττει το κράτος του Ισραήλ.

Σχετικά άρθρα

Εμείς Βλέπουμε

«Ιστορίες από ύφασμα» στο Μέκειο

Η Τέχνη στον δημόσιο χώρο

Χρήστος Παπαδόπουλος