Πολιτισμός

«Ιστορίες από ύφασμα» στο Μέκειο

Το εικαστικό πρότζεκτ «Ιστορίες από ύφασμα: ReMembering» θα φιλοξενήσει το Μέκειο Ίδρυμα, από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου.

Το συγκεκριμένο εικαστικό πρότζεκτ περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων (έκθεση, performances, εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοιχτά εργαστήρια), που διοργανώνουν οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Επιμέλεια Εκθέσεων: Θεωρητικές και Πρακτικές Προσεγγίσεις» της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Adi Liraz, εικαστικό με γιαννιωτοεβραϊκές ρίζες που ζει στο Βερολίνο και δραστηριοποιείται διεθνώς.
Με αφετηρία το προσωπικό, οικογενειακό και τοπικό παρελθόν, αλλά και το υλικό τους αποτύπωμα σε ρούχα, εργόχειρα και χειροποίητα υφάσματα κάθε λογής, το πρότζεκτ στρέφει το ενδιαφέρον στους αφανείς της ιστορίας και το έργο τους, σε ομάδες και πρόσωπα που μέχρι πρότινος δεν είχαν «φωνή» και εκπροσώπηση στη δημόσια σφαίρα, τις γυναίκες. Αναδεικνύει την πόλη των Ιωαννίνων ως τόπο σύγκλισης διαφορετικών εθνοτικών, κοινωνικών και ευρύτερα πολιτισμικών αφηγήσεων, ενώ ταυτόχρονα προτείνει ένα νέο τρόπο επιμελητικής πρακτικής στον χώρο των εικαστικών εκθέσεων.
Την εποπτεία και τον συντονισμό των εκθεσιακών δράσεων έχει η επίκουρη καθηγήτρια Μουσειολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εσθήρ Σολομών και συμμετέχουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Κωνσταντίνος Αράπης, Μαλαματένια Αργυροπούλου, Θεοδώρα Ζούμπα, Αντώνης Καναβούρας, Ράνια Κορδαλή, Σταυρούλα Συγκούνα και Άννα Τσίντζου.
Αφετηρία της έκθεσης και ειδικά του εικαστικού έργου της Adi Liraz, αποτελούν οι ραπτομηχανές των γυναικών της εβραϊκής (ρωμανιώτικης) κοινότητας των Ιωαννίνων, που διώχθηκαν και εκτελέστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στο ίδιο κλίμα της δυναμικής και αδιάρρηκτης σχέσης μνήμης-ταυτότητας κινούνται και τα υπόλοιπα έργα, που θα παρουσιάζονται στο χώρο του Μέκειου Οικοτροφείου. Έργα, φωνές, γνώσεις και πρακτικές συναντούν σύγχρονα κοινωνικά προτάγματα, μέσα από την εθνογραφική ματιά της Liraz και των μεταπτυχιακών φοιτητών, που συμμετέχουν και επιμελούνται την έκθεση. Προσωπικά αντικείμενα, είδη ραπτικής, ακόμα και τα μέσα παραγωγής και δημιουργίας υφασμάτων (ραπτομηχανές, αργαλειοί κ.λπ.), συνομιλούν με τις παραστατικές τέχνες (performance), τη video art, την ποίηση, τα ηχητικά περιβάλλοντα, ακόμα και με μυρωδιές, που με ποικίλους τρόπους εμπλέκονται στις σύγχρονες πολιτικές της μνήμης. Η έκθεση «Ιστορίες από ύφασμα: ReMembering» εφαρμόζει μια πρωτότυπη επιμελητική πρακτική, η οποία στηρίζεται σε συλλογικές διαδικασίες, προβάλλοντας ένα διαφορετικό μοντέλο επιμέλειας, που προάγει τη συν-δημιουργία, την πολυφωνία και τον σεβασμό προς τη διαφορετικότητα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού εκθεσιακών πολυαισθητηριακών εμπειριών.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα γίνονται καθημερινά εικαστικές δράσεις, διαλέξεις, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που διοργανώνεται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Asylum Arts και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα γίνουν τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

«Εμείς βλέπουμε» σε Γιάννενα και Βερολίνο

Εμείς Βλέπουμε

«Στα υπόγεια της Ζωσιμαίας Σχολής»: Μια έκθεση για έναν άγνωστο χώρο κράτησης στα Κατοχικά Γιάννενα