Αίθουσα Σύνταξης Καθημερινά

Νέος κύκλος διαλέξεων για το παρελθόν στο παρόν

Κύκλο διαλέξεων με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν: διεπιστημονικές προσεγγίσεις», οργανώνει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Νεότερος και Σύγχρονος Κόσμος: Ιστορία, Λαογραφία, Ανθρωπολογία» του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019.

Οι διαλέξεις, που είναι ανοιχτές στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και στο ευρύ κοινό, ξεκινούν τηνΤετάρτη 13 Φεβρουαρίου με τη διάλεξη του υπεύθυνου του Τμήματος Ιστορικών Αρχείων στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Δημήτρη Μπαχάρα με θέμα «Οι επαγγελματοβιοτέχνες απέναντι στην οικονομική κρίση του 1929-30».
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου διάλεξη του λέκτορα Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημήτρη Παπασταματίου με θέμα «Ιεροδικαστικές διανομές κληρονομιών (Tereke Defterleri): μια αναξιοποίητη πηγή της οθωμανικής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στα Βαλκάνια», ενώ την Τετάρτη 20 Μαρτίου θα μιλήσει ο Καθηγητής Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Μανόλης Γ. Βαρβούνης με θέμα «Τα πολιτισμικά επιβιώματα του παρελθόντος στο σύγχρονο ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Κριτική θεώρηση».
Τη σκυτάλη θα πάρει την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Regensburg της Γερμανίας Ιάσων Χανδρινός με τη διάλεξη «Έλληνες στο Γ’ Ράιχ: Ομηρία, καταναγκαστική εργασία, εργατική μετανάστευση», για να ακολουθήσει την Τετάρτη 3 Απριλίου ο ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης με τη διάλεξη «Νεωτερική Ελληνική Λαογραφία και Δημοσιογραφία. Το παράδειγμα της αντιπαροιμίας».
Ο κύκλος διαλέξεων θα συνεχιστεί την Τετάρτη 10 Απριλίου με τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας στο τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Στάθης Μπίρταχας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Θρησκευτική απόκλιση και συμμόρφωση στο βενετικό Κράτος της Θάλασσας κατά τους πρώιμους νεότερους χρόνους: Αντανακλάσεις της Ιεράς Εξέτασης στα Ιόνια Νησιά».
Την Τετάρτη 17 Απριλίου ομιλητής θα είναι ο λέκτωρ Θεατρολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Μανώλης Σειραγάκης με θέμα «Η αναθεώρηση του λαϊκού στοιχείου στο θέατρο, τη μουσική και την κοινωνία του 1962: Δυο «έντεχνες» επιθεωρήσεις στα θέατρα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας: Μίκη Θεοδωράκη Όμορφη Πόλη και Μάνου Χατζιδάκι Οδός Ονείρων».
Οι διαλέξεις ολοκληρώνονται την Τετάρτη 22 Μαΐου με την ομιλία του επίκουρου καθηγητή Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλη Βαμβακά με θέμα «Λαός, λαϊκός και ποπ: Όροι εξιδανίκευσης και υποτίμησης της μεταπολιτευτικής μεσαίας τάξης στις κοινωνικές επιστήμες».
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τομέα Ιστορίας Νεότερων Χρόνων, στο κτίριο της Φιλοσοφικής (α΄ όροφος), με ώρα έναρξης 6 το απόγευμα.

Σχετικά άρθρα

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης

«Πατάει γκάζι» για τα διετή προγράμματα

«Η γλώσσα του ‘άλλου’» στο 5ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο