ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Μια πρόταση για τη μετατροπή της Πασχαλείου Σχολής σε μουσείο

Τη μουσειολογική και μουσειογραφική προμελέτη της μετατροπής της Πασχαλείου Σχολής σε σύγχρονο και καινοτόμο μουσείο, την οποία συνέταξε η αρχιτέκτων-μουσειολόγος Μελίνα Παπαδοπούλου, παρουσίασε την προηγούμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος».

Η πρόταση προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα πολύτιμα και πολυποίκιλα τεκμήρια της μοναδικής συλλογής του Καπεσόβου, όπως ένα από τα δώδεκα γνήσια αντίγραφα της Χάρτας του Ρήγα, αυθεντικά βιβλία της βιβλιοθήκης του παλιού σχολείου, ανθίβολα, εικόνες των διάσημων Βογάδων αγιογράφων, μοτίβα λαϊκής τέχνης εξαιρετικής δεξιοτεχνίας, καθώς και μια πληθώρα χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων.
Η πρόταση, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου, συνάδει με τις αρχές της νέας μουσειολογίας, που βασίζεται στην ιδέα ότι το μουσείο έχει έναν εκπαιδευτικό ρόλο να παίξει στην κοινωνική ανάπτυξη. Στο επίκεντρο αυτής της άποψης για το μουσείο δε βρίσκονται τα αντικείμενα, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι, ως δημιουργοί, χρήστες, φορείς μνήμης και συνδημιουργοί περιεχομένου. Το προτεινόμενο μουσείο φιλτράρει το περιεχόμενό του μέσα από την τέχνη και την τεχνολογία. Ο επισκέπτης καλείται να παρακολουθήσει το ξεδίπλωμα του περιεχομένου του σε μουσειολογικές ενότητες, που αναδεικνύουν την ιστορία του τόπου, τα ιδιαίτερα στοιχεία, που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του ως μνημειακό σύνολο από την UNESCO, τη λαϊκή παράδοση, το ίδιο το κτίριο ως χαρακτηρισμένο μνημείο, την αγιογραφία, την αρχιτεκτονική και τη φύση. Σημαντικό ρόλο δίνει, επίσης, και στη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, έχοντας στον προγραμματισμό του την καταγραφή και βιντεοσκόπηση διηγήσεων από τις αναμνήσεις των γηραιότερων κατοίκων. Το περιεχόμενο αποδίδεται με οπτικοακουστικό υλικό, qr codes, διαδραστικές οθόνες αλλά και vr τεχνολογία, απογειώνοντας τη βιωματική και αλληλεπιδραστική επίσκεψη. Η πρόθεση για δημιουργία ενός ζωντανού και ενεργού μουσείου συμπεριλαμβάνει αίθουσα μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων, διαλέξεων και εκδηλώσεων. Η μεγαλύτερη φιλοδοξία του είναι να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο και τον πυρήνα ενός μουσειολογικού δικτύου που θα αφυπνίσει και θα ενώσει όλα όσα έχει να προσφέρει το Ζαγόρι, είτε είναι άλλα μουσεία και οργανισμοί, είτε σημεία πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών. Τέλος, η προμελέτη προβλέπει αξιοποίηση και του προαύλιου χώρου για τη δημιουργία του πρώτου festival camping πολιτισμού στην Ελλάδα.

Σχετικά άρθρα

Θέλουν μουσείο και όχι γραφεία την Πασχάλειο Σχολή

Πασχάλειος Σχολή – Έχει καταθέσει πρόταση και αναμένει ο Δήμος Ζαγορίου