ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες εικόνες

Πρωτόγνωρες είναι οι εικόνες που αντίκρισαν και συνεχίζουν να αντικρίζουν οι πυροσβέστες από τα Γιάννενα και την Ήπειρο, που συνδράμουν στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Είμαι περίπου 30 χρόνια στο Σώμα, είχαμε πλημμύρες, αλλά αυτό το φαινόμενο είναι πρωτόγνωρο, να βλέπεις έναν κάμπο και να θυμίζει θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Απόστολος Βασδέκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο πεδίο, αναζητώντας αγνοούμενους, απεγκλωβίζοντας κατοίκους και αντλώντας νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια.

«Στο σημείο που ήμουν, βρέθηκαν όλοι οι αγνοούμενοι, αλλά η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το νερό μπορεί να έφτανε και τα τέσσερα μέτρα τις πρώτες ημέρες, τώρα είναι γύρω στο 1,5 μέτρο», σημείωσε ο κ. Βασδέκης, τονίζοντας πως, πέρα από τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσαν οι όγκοι νερού, οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή αρχίζουν να βρίσκονται εκτεθειμένοι σε κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω του μεγάλου αριθμού νεκρών ζώων, που συνεχώς αποκαλύπτονται κατά την εξέλιξη της αποστράγγισης των υδάτων.

Σχεδόν 25 πυροσβέστες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ηπείρου και της 5ης ΕΜΑΚ, βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, κάθε 24ωρο. Από την πρώτη ημέρα του φαινομένου βρέθηκαν σε Βόλο και Λάρισα, αλλά και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

Αυτή τη στιγμή, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα βρίσκονται στον Βόλο και πραγματοποιούν αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών, και τρία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Επίσης, η 5η ΕΜΑΚ έχει μεταβεί στην περιοχή από τις πρώτες ημέρες με εννέα άτομα προσωπικό, το ερπυστριοφόρο που διαθέτει, και δύο λέμβους, προκειμένου να προχωρήσει σε διασώσεις ανθρώπων και μεταφορές τροφίμων, νερών και ό,τι άλλο χρειάζονται οι πληγέντες. Τέσσερις ακόμη άνδρες της Πυροσβεστικής επανδρώνουν το πυροσβεστικό ελικόπτερο, με έδρα το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, το οποίο επίσης επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή.

Συνολικά, από την Ήπειρο επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές επτά οχήματα και 25 άτομα. Παράλληλα, στην περιοχή του Βόλου έχουν αποσταλεί και δέκα αντλίες, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την άντληση των υδάτων.

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα στους μηχανικούς να συνδράμουν τη Θεσσαλία από την Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ

Αναστέλλουν τις προεκλογικές δραστηριότητες

Γεωργία Χαλάτση

Ενεργοποίηση του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους πληγέντες

Ηπειρωτικός Αγών