ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αρχή από Κάστρο, Καλούτσιανη και Άλσος

Με τη συμμετοχή των πολιτών στις γειτονιές και την πολύτιμη εμπειρία και γνώση του επιστημονικού προσωπικού του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου ξεκινά η διαδικασία σχεδιασμού και εξειδίκευσης των δράσεων, με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας της πόλης των Ιωαννίνων έως το 2030.

Ομάδες μηχανικών θα βρεθούν στις γειτονιές της πόλης και, μαζί με τους κατοίκους, θα καταγράψουν στοιχεία και προβλήματα, με στόχο να ενσωματωθούν στο σχέδιο δράσης κλιματικής ουδετερότητας.
Οι τρεις πρώτες ομάδες που θα δημιουργηθούν, θα εργαστούν στο Κάστρο, την Καλούτσιανη (από το Τζαμί ως την Πλατεία Σαπουντζάκη) και την περιοχή από το Άλσος ως το Γηροκομείο, όπως προέκυψε από τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννιτών με το ΤΕΕ, που αποτυπώνεται σε μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπέγραψαν ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο πρόεδρος του Τμήματος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννης Τσίγκρος.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, ο Δήμος βρίσκεται σε μία καθοριστική στιγμή, καθώς μπορεί να αναδειχθεί πρωτοπόρος στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια που γίνεται για την κλιματική ουδετερότητα. Η άμεση και πρωταρχική υποχρέωση του Δήμου είναι η προετοιμασία και η υποβολή όλων των απαιτούμενων εγγράφων, που θα καταστήσουν δυνατή την υπογραφή του Κλιματικού Συμφώνου. Αυτό το βήμα περιλαμβάνει ένα λεπτομερώς στοιχειοθετημένο σχέδιο δράσεων, συνοδευόμενο από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει τους δρόμους και τα μέσα για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας του Δήμου μας έως το έτος 2030.
«Το ΤΕΕ, ως επίσημος συνεργάτης του Δήμου, συγκεντρώνοντας όλο το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής μας, καθίσταται σήμερα επίσημα σύμπορευτής σε αυτή την προσπάθεια, συνυπογράφοντας με τον Δήμο Ιωαννιτών το Κλιματικό Σύμφωνο. Η πόλη μας αποκτά επίσημα σύμμαχο όλο το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής μας, που είναι το πλέον κατάλληλο για τον άρτιο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεών μας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως η συνεργασία των φορέων της πόλης είναι πολύ σημαντική, ώστε η προσπάθεια να είναι επιτυχής.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννης Τσίγκρος σημείωσε πως το ΤΕΕ θα συμβάλλει για την επιτυχία της αποστολής, παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ενώ σημείωσε τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών, όπως αναφέρεται και στους στόχους της αποστολής.
Ο κ. Τσίγκρος τόνισε πως η συνεργασία και δράση είναι καινοτόμα σε εθνικό επίπεδο και θα οδηγήσουν σε πολλές νέες προτάσεις και πολλαπλά οφέλη, ενώ στο επόμενο διάστημα, και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, η δράση των ομάδων εργασίας θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές των Ιωαννίνων.
Ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, από την πλευρά του, τόνισε ότι το Κλιματικό Σύμφωνο έχει ήδη ολοκληρωθεί από τους τεχνικούς συμβούλους, με τη βοήθεια των υπηρεσιών του Δήμου, και, μετά την έγκρισή του από το δημοτικό συμβούλιο, θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έγινε μία ολοκληρωμένη δουλειά και, μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορέσουν να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις των έργων», υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συνεργασία με το ΤΕΕ/ΤΗ.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών