ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα «ταξίδι» στις γεύσεις του τόπου μας

Ένα «ταξίδι» στις γεύσεις του τόπου μας αποτελεί η 3η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων «Go Local», που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, προβάλλοντας την ποιοτική, ντόπια, παραγωγή, ενισχύοντας την δικτύωση των παραγωγών, αλλά και «υπενθυμίζοντας» την ανάγκη συνεχούς στήριξής τους, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικοί σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Η έκθεση άνοιξε επίσημα τις πύλες της το βράδυ της Πέμπτης, στην πλατεία Μαβίλη, όπου φιλοξενούνται 30 περίπτερα επιχειρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Τα περίπτερα των παραγωγών, γεμάτα με αντιπροσωπευτικά τοπικά προϊόντα, όπως μέλι, βότανα, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, κρασί και λικέρ, μπύρες, παραδοσιακά ζυμαρικά, τυροκομικά, καλλυντικά και πολλά άλλα, αναμένουν τους Γιαννιώτες αλλά και τους επισκέπτες μέχρι το βράδυ της Κυριακής, για να τους προσφέρουν μια «γευστική» εμπειρία. Παράλληλα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν απευθείας με τους ίδιους τους παραγωγούς, να ενημερωθούν αναλυτικά για τα προϊόντα τους, τα συστατικά τους και τον τρόπο παραγωγής τους, αλλά και να τα προμηθευτούν.

Τους προσκεκλημένους και τους επισκέπτες καλωσόρισε στα εγκαίνια της Έκθεσης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Μάκης Χρυσοστόμου, κάνοντας λόγο για καθιέρωσή της ως ενός σημαντικού θεσμού εξωστρέφειας, που το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα συνεχίζει να στηρίζει, τονίζοντας πως οι άνθρωποι της παραγωγής θα πρέπει να στηριχτούν όχι μόνο για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα επόμενα χρόνια, αλλά και για να εξάγουν το προϊόν τους στις μεγάλες αγορές της παγκόσμιας κοινότητας.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, κάνοντας λόγο για μια έκθεση, που έχει γίνει θεσμός, και σημειώνοντας πως, με τη βοήθεια όλων, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια παραδοσιακή τοπική αγορά, που θα λειτουργεί μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου σημείωσε ότι η έκθεση αυτή ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε και ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει τα τοπικά προϊόντα να διασυνδεθούν με τον τουρισμό.

Το πρόγραμμα της Έκθεσης

Σήμερα Παρασκευή, η έκθεση λειτουργεί από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Στις 8 έχει προγραμματιστεί η εκδήλωση «Μαγειρεύοντας δημιουργικά με άρωμα Ηπείρου», με μαγειρικές προτάσεις από το Δημόσιο ΙΕΚ και την Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου και food tasting.

Η έκθεση θα λειτουργεί το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, και περιλαμβάνει μαγειρικές προτάσεις – foodtasting, δημιουργική απασχόληση παιδιών, ενημερωτική και εκπαιδευτική εκδήλωση (workshop) για την τρούφα, παραγωγή ποτών με τοπικά προϊόντα – cocktail tasting και παραδοσιακούς χορούς.

Αναλυτικά, το Σάββατο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • 12:00 – 13:00 Δημιουργική απασχόληση παιδιών: Χειροποίητες κατασκευές με τοπικά προϊόντα από την Τζένη Ράπτη.
  • 18:00 Ενημερωτική και εκπαιδευτική εκδήλωση (workshop). Τρούφα: Το νέο τοπικό προϊόν της Ελλάδας και της Ηπείρου από τον Αναπτυξιακό Σύλλογο «Τρουφόκυκλος» (Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση).
  • 20:00 Aλχημείες με ηπειρώτικα αποστάγματα: Παραγωγή ποτών με τοπικά προϊόντα – CocktailTasting από τον Mixologist Τάσο Μάντο.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου:

  • 12:00 – 13:00 Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών: Χειροποίητες κατασκευές με τοπικά προϊόντα από την Τζένη Ράπτη.
  • 18:00 Παραδοσιακές γευστικές απολαύσεις από τις γυναίκες του Μορφωτικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μπάφρας «Η Αγία Παρασκευή».
  • 20:00 Ευχαριστήριο μήνυμα προέδρου – Απονομή επαίνων συμμετοχής στους εκθέτες.
  • 20:30 Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Μορφωτικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μπάφρας «Η Αγία Παρασκευή».

Σχετικά άρθρα

Αντιτίθεται στα Τελωνειακά Ελεγκτικά Κέντρα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων

Νέα παράταση στο πρόγραμμα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για κατάρτιση 300 ανέργων

Μόνη λύση η μαζική εγκατάσταση αντλιών θερμότητας