ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Προσάναμμα» για τις φωτιές η ακολουθούμενη πολιτική

Με σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές αλλά και τα εργασιακά, από τον βουλευτή Ιωαννίνων του Κομμουνιστικού Κόμματος και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νίκο Έξαρχο, συνοδεύτηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης των σωματείων, στην οποία συμμετείχε πλήθος κόσμου.

Ο κ. Έξαρχος χαρακτήρισε την ακολουθούμενη πολιτική, που στηρίζεται απ’ όλα τα αστικά κόμματα, ως το «προσάναμμα» για 1,5 εκ. στρέμματα καμένων δασικών εκτάσεων μόνο φέτος, με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες. «Είναι η πολιτική του κόστους οφέλους και όχι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που υποκριτικά επικαλείται η κυβέρνηση», υποστήριξε, φέρνοντας την κατάσταση στην Ήπειρο. «Διακόσια μέτρα από δω, στο μοναδικό περιαστικό δάσος στα Γιάννενα, δεν έχει γίνει κανένας καθαρισμός τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο», υπογράμμισε, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών, αυτό προγραμματίζεται να γίνει με ανάθεση σε εργολάβο τον Σεπτέμβριο, αφού τα αναγκαία κονδύλια πιστώθηκαν μόλις στα μέσα Ιουλίου. Παράλληλα τόνισε ότι στα Δασαρχεία Ιωαννίνων, Μετσόβου και Κόνιτσας «οι δασεργάτες είναι μηδέν», σε έναν νομό που η δασική κάλυψη φτάνει στο 83,16% της έκτασης του. «Είναι επιλεκτική η ανικανότητα του κράτους να προστατεύσει τη ζωή και τις περιουσίες του λαού, αλλά μπορεί με πολύ μεγάλη ευκολία να εξασφαλίζει χρήματα για μεγαλύτερη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, για να καλέσει το γιαννιώτικο λαό να μην αποδεχτεί αυτή τη βαρβαρότητα.

Για το νέο νομοσχέδιο στα εργασιακά, το οποίο χαρακτήρισε «έκτρωμα», τόνισε ότι βαθαίνει ακόμα περισσότερο την «εργασιακή “ζούγκλα”, με δουλειά “λάστιχο”, όποτε και όπως θέλει ο εργοδότης», ενώ αναφέρθηκε στις συμβάσεις «μηδενικών ωρών», στις 13 ώρες δουλειάς, τις 6 και 7 ημέρες εργασίας», που, όπως είπε, βρίσκουν καθολική εφαρμογή σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων του νομού. «Φόβος τους είναι το οργανωμένο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα», υπογράμμισε, αναφερόμενος στην ποινική και χρηματική δίωξη της περιφρούρησης της απεργίας, καλώντας τους εργαζόμενους να στείλουν και αυτό το νομοσχέδιο «στα σκουπίδια».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων, με κεντρικό σύνθημα «Καμία ανοχή, καμία αναμονή στην αντεργατική – αντιλαϊκή επίθεση που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων».

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας πλούσιας πολιτιστικής ψυχαγωγικής δραστηριότητας, που ανέπτυξαν τα σωματεία στη διάρκεια του καλοκαιριού και οργανώθηκε από εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενους. Στον χώρο της πλατείας Χατζή λειτούργησε περίπτερο των σωματείων και των Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης με ενημερωτικό υλικό και αιτήσεις εγγραφής. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από την πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Ειρήνη Στεργιοπούλου, εκ μέρους των εκπαιδευτικών των «Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης», που φέτος συμπληρώνουν 11 χρόνια λειτουργίας. Τον ρόλο των δεκάδων εθελοντών δασκάλων και εκπαιδευτικών στη λειτουργία των «Λαϊκών μαθημάτων» τίμησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με τον γενικό γραμματέα Θανάση Κονταξή να τους απονέμει τιμητικό έπαινο για τη συνεισφορά τους, ζητώντας παράλληλα από τον εκπαιδευτικό κόσμο του Νομού να δυναμώσει τη στήριξη του, αφού, συμφώνα με τις μέχρι τώρα αιτήσεις, για την νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των μαθητών θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Τέλος, την εκδήλωση στήριξαν με την συμμετοχή τους 17 μουσικοί της πόλη,ς χαρίζοντας μια ξεχωριστή βραδιά με λαϊκά, ρεμπέτικα και δημοτικά τραγούδια, ενώ ένας μεγάλος κυκλικός χορός στήθηκε στον χώρο μπροστά από την μουσική σκηνή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Σχετικά άρθρα

Εκδήλωση της Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την υγεία

ΚΚΕ – Συγκέντρωση ενόψει ευρωεκλογών

Ν. Έξαρχος – Υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας για τους πυροσβέστες