ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Κοινωνική και εθνική υπόθεση» τα τελωνεία σε Δρυμάδες- Πόβλα

Κοινωνική και εθνική υπόθεση χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τη λειτουργία των τελωνείων σε Δρυμάδες- Πόβλα, απαντώντας -με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα- στις δηλώσεις του προέδρου της 7ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Πέτρου Λυκίδη, ο οποίος έσπευσε να «ακυρώσει» την εξαγγελία του κ. Καχριμάνη στο 2ο Πανπωγωνισιακό Αντάμωμα για λειτουργία του τελωνείου στους Δρυμάδες.

«Ορισμένα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευρύτατο πνεύμα και όχι με στενό συντεχνιακό χαρακτήρα. Η ερήμωση της υπαίθρου, η ερήμωση του Πωγωνίου εντεύθεν και εκείθεν των συνόρων δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά συνδικαλιστικών απόψεων και δικαιωμάτων. Είναι, κοινωνική, είναι εθνική υπόθεση. Και ως τέτοια όλοι πρέπει να τη βλέπουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος εμφανίστηκε οργισμένος από την παρέμβαση Λυκίδη, που στις δηλώσεις του τόνισε ότι δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος και καμία αναγκαιότητα για τη λειτουργία ενός ακόμη Τελωνείου στα σύνορα με την Αλβανία πέραν των τριών που ήδη λειτουργούν στην Ήπειρο, ενώ υποστήριξε ότι η ίδρυση ενός νέου τελωνείου απαιτεί και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ισχύει και για το τελωνείο των Δρυμάδων, καθώς καταργήθηκε το 2012 με Προεδρικό Διάταγμα.
Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, ο οποίος είχε επικαλεστεί τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για την ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι το Τελωνείο στους Δρυμάδες μπορεί να λειτουργήσει ως υποτμήμα του Τελωνείου Κακαβιάς, συγκεκριμένες ημέρες και ώρες την εβδομάδα, ώστε να «ενώνει» το Πωγώνι, που σήμερα είναι μοιρασμένο στην Ελλάδα και στην Αλβανία. « Είναι απάνθρωπο ηλικιωμένοι επί το πλείστον ομογενείς να χρειάζονται 2-3 ώρες για να μεταβούν από τα σύνορα στα σπίτια τους, μέσω Κακαβιάς και Λιμποχόβου, όταν μέσω Δρυμάδων μπορούν να το κάνουν στο 1/3 με το 1/4 της ώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι το τελωνείο Δρυμάδων πρέπει να λειτουργήσει, όπως λειτουργούσε επί δεκάδες χρόνια, στο παρελθόν. Μάλιστα ήταν η κύρια είσοδος/έξοδος προς την αλβανική επικράτεια. Μέσω της Βοστίνας (τη σημερινή Πωγωνιανή) γινόταν όλη η κίνηση όπως γράφουν ιστορικά βιβλία», ανέφερε σε δηλώσεις του. Σε ό,τι αφορά τα νομικά ζητήματα, τα οποία επικαλέστηκε ο κ. Λυκίδης, είπε ότι μπορούν και θα αντιμετωπιστούν από τους αρμόδιους και όχι από συνδικαλιστικούς φορείς ή από την Περιφέρεια.

Απάντηση και για τα κονδύλια του Interreg

Απάντηση έδωσε ο Αλ. Καχριμάνης και στις αιχμές του κ. Λυκίδη για το που κατέληξαν τα 10 εκ. ευρώ του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία, που προορίζονταν για τη βελτίωση των οδικών υποδομών και την ανέγερση κτιρίων στις δύο πλευρές των συνόρων μετά την ίδρυση του τελωνείου στους Δρυμάδες το 2005.
«Όταν κάποιοι δε γνωρίζουν άλλη οδό, παρά μόνο αυτή που οδηγεί στην Κακαβιά, επόμενο είναι να μη γνωρίζουν τι γίνεται στις γύρω περιοχές. Να τους ενημερώσουμε, λοιπόν, ότι με χρήματα του Interreg κατασκευάστηκε ο οδικός άξονας Χάνι Δελβινάκι – Πωγωνιανή – Δρυμάδες, έργο το οποίο ήταν “όνειρο ζωής” τόσο για τους κατοίκους και τους αποδήμους του εντός της Ελλάδας Πωγωνίου, όσο και για εκείνους από τα επτά χωριά του Πωγωνίου που είναι σήμερα εντός της Αλβανίας. Καλά είναι λοιπόν κάποιοι, ή να ενημερώνονται ή να περιορίζονται στα δικά τους υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά τους καθήκοντα. Επίσης, όταν αναφέρουν για Πόβλα ή Αμπελώνα, να γνωρίζουν ότι ήδη τοποθετήθηκε γέφυρα μπέλλευ από το Αλβανικό κράτος για να εξυπηρετείται ένθεν και ένθεν ο κόσμος. Και αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει κάποιες ώρες και ημέρες την εβδομάδα και να υπάγεται στο Τελωνείο του Μαυροματίου», απάντησε ο περιφερειάρχης Ηπείρου και κατέληξε, λέγοντας: «Εδώ είναι το μόνο μέρος που έχει Έλληνες από τη μια πλευρά και Έλληνες από την άλλη. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να θέτει τέτοια διλήμματα, όταν ξέρουμε ότι δίπλα μας είναι αυτός ο Ελληνισμός, ο οποίος είναι ενιαίος σε όλη την Ήπειρο, άσχετα των σημερινών συνόρων, και ξέρουμε ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο δε θα υπάρχουν».

Σχετικά άρθρα

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

«Ανεφάρμοστη» κατά την Περιφέρεια η ΚΥΑ για την επιδότηση ρεύματος