ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άγονη γραμμή, άγονος διαγωνισμός

Δεν δελεάστηκαν οι αεροπορικές εταιρίες, οι δύο τουλάχιστον ελληνικές που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, ώστε να καταθέσουν προσφορά για την αεροπορική σύνδεση Ιωάννινα - Ηράκλειο, με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος.

Ο τουριστικός κλάδος της περιοχής και όχι μόνο είχε υψηλές προσδοκίες για τη σύνδεση αυτή, καθώς και την αισιοδοξία ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα επωφεληθούν από την ένταξη της γραμμής Ιωάννινα – Ηράκλειο στις «άγονες γραμμές».

Η μελέτη για την ένταξη της σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2022 και είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία για έναρξη των πτήσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας θα διασφαλίζοντας από τρεις έως έξι πτήσεις εβδομαδιαίως, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Επίσης ορίζονταν πως η τιμή απλής διαδρομής οικονομικής θέσης δε θα υπερβαίνει τα 76 ευρώ τη χαμηλή περίοδο (Νοέμβριο – Μάρτιο), τα 80 ευρώ τη μέση περίοδο (Απρίλιος, Μάιος, Οκτώβριος) και τα 104 ευρώ την υψηλή θερινή περίοδο (Ιούνιος – Σεπτέμβριος), τιμές, οι οποίες θα παρέμεναν σταθερές για όλη τη διάρκεια της Σύμβαση.

Μέχρι στιγμής και μετά την άκαρπη παρέλευση της ημερομηνίας προσφορών από τις αεροπορικές εταιρίες, στις 17 Ιουλίου, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου και της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού. Εξάλλου, δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο, εφόσον οι εταιρίες επιμένουν να μην θεωρούν την γραμμή πρόσφορη γι’ αυτές.

Σχετικά άρθρα

Διαβεβαιώσεις Κ. Τασούλα για την σύνδεση Ιωάννινα – Ηράκλειο

Γεωργία Χαλάτση

Συντονισμένη πίεση για επαναπροκήρυξη της άγονης γραμμής

«Πουσάρισμα» για την άγονη γραμμή Ιωάννινα – Ηράκλειο