ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Καμπανάκι» για άμεσες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις

Έντονη ανησυχία για τη συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού των Ιωαννίνων, μετά και την ανακοίνωση των φετινών βάσεων, εκφράζουν πέρα από κόμματα και παρατάξεις και οικονομικοί φορείς της περιοχής, όπως το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων.

Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ σημειώνει την –επί δύο έτη – μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 2000 συνολικά, τονίζοντας πως η περαιτέρω συρρίκνωση αναμένεται να προκαλέσει σειρά προβλημάτων, πέρα από την υποβάθμιση και πιθανό κλείσιμο τμημάτων του Ιδρύματος.

«Δε γνωρίζουμε και σίγουρα δεν είναι δική μας αρμοδιότητα τους λόγους για τους οποίους προκύπτει το ως άνω ζήτημα, που, κατά την άποψή μας, είναι από τα σημαντικότερα που πρέπει να απασχολήσει όλο το φάσμα της πανεπιστημιακής, κοινωνικής, οικονομικής πολιτικής ζωής και των αντίστοιχων φορέων της περιοχής. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, μεσοπρόθεσμα και όχι στο απώτερο μέλλον, θα δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στην πόλη των Ιωαννίνων και ευρύτερα. Ενδεχομένως ορισμένοι να μην αντιλαμβάνονται τι σημαίνει να είναι 2.000 λιγότεροι οι φοιτητές  στην πόλη των Ιωαννίνων. Ίσως πάλι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος, που δημιουργείται από τη συρρίκνωση και την απαξίωση του πανεπιστημίου μας τα τελευταία χρόνια, εξετάζοντας τα πράγματα μέσα από το δικό τους πρίσμα και στο δικό τους μικρόκοσμο, τον οποίο εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε. Μας προκαλεί πάντως τεράστια εντύπωση το γεγονός πως, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των βάσεων, δεν υπήρξε επισήμως κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα και συζήτηση για το θέμα, ενώ αντίθετα κάποιες ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις στα τοπικά ΜΜΕ, μας δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για το εάν υπάρχει πραγματική γνώση του προβλήματος, αλλά και ειλικρινές ενδιαφέρον για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά ως τοπική κοινωνία το πρόβλημα. Επειδή, ωστόσο, θεωρούμε ότι αποτελούμε έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ του Πανεπιστημίου και της τοπικής κοινωνίας, και επειδή ερχόμαστε καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του χρόνου σε άμεση επαφή με τον φοιτητικό πληθυσμό, γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει ένα ισχυρό και ακμάζον Πανεπιστήμιο για την τοπική οικονομία, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις επιγενόμενες εξελίξεις», σημειώνει χαρακτηριστικά η διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ.

Παράλληλα, καλεί τις πρυτανικές αρχές και το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης τους συναρμόδιους φορείς της πόλης και της Ηπείρου (Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμους, Επιμελητήρια, Εμπορικούς Συλλόγους κ.λπ.) να αναλάβουμε από κοινού πρωτοβουλία για το όλο ζήτημα, που εξελίσσεται σε σοβαρότατο πρόβλημα και το οποίο απειλεί να διαμορφώσει νέες, δραματικές συνθήκες και στην τοπική οικονομία και βέβαια όχι μόνο, χωρίς πραγματική δυνατότητα μεταστροφής.

Σχετικά άρθρα

Λανθασμένη ερμηνεία του νόμου βλέπει το Αστικό ΚΤΕΛ

Προαναγγελία αποκαλύψεων για τον «πόλεμο» σε βάρος του Αστικού ΚΤΕΛ

Καθυστερήσεις λόγω έργων στα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ

Ηπειρωτικός Αγών