ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σταθερή εναντίωση στην αθρόα αδειοδότηση έργων ΑΠΕ

Τη σταθερή και κάθετη αντίθεση της «Αριστερής Παρέμβασης Ηπείρου» στην ανεξέλεγκτη αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εξέφρασε ο περιφερειακός σύμβουλος Ζώης Γαλατάς, με αφορμή τις γνωμοδοτήσεις για τρία ακόμη αιολικά έργα και ένα μικρό υδροηλεκτρικό, που θα κληθεί να λάβει η Επιτροπή Περιβάλλοντος στην αυριανή της συνεδρίαση.

Πρόκειται για ένα αιολικό, ισχύος 117,6 MW, σε δημοτικές ενότητες των δήμων Δωδώνης, Σουλίου, Αρταίων, Ζηρού και Πρέβεζας, ένα 132 MW στους δήμους Δωδώνης και Ζηρού και ένα 58,5MW στο Φαρμακοβούνι στον Δήμο Φιλιατών, καθώς και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο στην Πλατανούσα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Ο κ. Γαλατάς σημείωσε πως οι υπηρεσιακές εισηγήσεις για αυτά, αλλά και για άλλα αντίστοιχα έργα είναι μεν αρνητικές, αλλά θέτουν παρατηρήσεις και όρους, που δεν αποκλείουν οριστικά τέτοιες επενδύσεις, αλλά λειτουργούν ως «δούρειοι ίπποι», καλώντας τις υπηρεσίες και την περιφερειακή αρχή να λάβουν υπόψη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εφόσον υλοποιηθούν όλες αυτές οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν λάβει αδειοδότηση από τη ΡΑΕ, η χώρα θα παράγει συνολική ενέργεια 504% πάνω από τη δέσμευση που υπάρχει έως το 2030.

Παράλληλα, ζήτησε να υπάρχει έλεγχος και στις υφιστάμενες επενδύσεις, όπως το αιολικό πάρκο στον Κασιδιάρη, ώστε να γίνεται αποκατάσταση σε περιπτώσεις που υπάρχει πτώση ανεμογεννητριών.

Παράλληλα, η «Αριστερή Παρέμβαση Ηπείρου» καλεί την περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο να λάβουν θέση και να ζητήσουν την οριζόντια επιχορήγηση των αμπελοκαλλιεργητών και ελαιοκαλλιεργητών, οι καλλιέργειες των οποίων πλήττονται από τον περονόσπορο, ενώ ζήτησε και παρέμβαση σχετικά με το υψηλό κόστος των πολιτιστικών δρώμενων.

Τέλος, στρέφοντας τα βέλη του προς την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στην ανάγκη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ουσιαστικές αυξήσεις που θα ανακουφίζουν τους εργαζόμενους και δεν θα αποτελούν μονιμοποίηση των μνημονιακών περικοπών, αλλά και δραστικούς ελέγχους για την αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και της καταστρατήγησης των εργασιακών σχέσεων.

Κλείνοντας, με αφορμή την απουσία του από τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας, επανέλαβε το αίτημά του να δοθεί η δυνατότητα υβριδικής πραγματοποίησης των συνεδριάσεων.

Σχετικά άρθρα

Κάλεσμα ανατροπής από την «Αριστερή Παρέμβαση»

Τριπλό αίτημα για συζήτηση της ερευνητικής γεώτρησης στο περιφερειακό συμβούλιο

Ηπειρωτικός Αγών

«Παρών» στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές δηλώνει η ΑΡΠΗ