ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενίσχυση των παραγωγών ζητά η «Ένωση Αγροτών»

Άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτών και αμπελοκαλλιεργητών του Νομού Ιωαννίνων, η παραγωγή των οποίων υπέστη μεγάλες καταστροφές λόγω των καιρικών συνθηκών, ζητά ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών» από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Σε επιστολή του, που κοινοποιείται στους υφυπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσιο Σταμενίτη και Σταύρο Κελέτση, στους βουλευτές Νομού Ιωαννίνων και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο κ. Λιούρης κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα, πλησιάζοντας στο μέσο του καλοκαιριού, οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής.
Σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, όπως επισημαίνει, μεγάλες εκτάσεις έχουν μείνει ακαλλιέργητες και όσες από αυτές έχουν σπαρθεί, καταστράφηκαν, το ίδιο δε συμβαίνει και στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού, όπου πάνω από το 90% των καλλιεργειών έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
«Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής των καθυστερήσεων πληρωμών των επιδοτήσεων αλλά και τη μείωση των τιμών διάθεσης του γάλακτος, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος έχει φτάσει σε οριακό σημείο και απειλείται πλέον με αφανισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του Νομού μας και κατ’ επέκταση για την οικονομία της χώρας, όπου η συμβολή του είναι τεράστια», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λιούρης και καλεί τον Λ. Αυγενάκη να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτών του Νομού, οι οποίοι βρίσκονται στην πιο δεινή θέση, έναντι των άλλων αγροτών της χώρας, λόγω της μορφολογίας του εδάφους και του μικρού και κατακερματισμένου κλήρου, όπου το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο.

Σχετικά άρθρα

Στην ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ το γάλα της «Ένωσης Αγροτών»

Στήριξη στους ανθρώπους της παραγωγής