ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με πιστοποίηση 35 παιδικές χαρές μέσα στο καλοκαίρι

Σε κακή κατάσταση βρίσκονται πολλές παιδικές χαρές της πόλης των Ιωαννίνων και μάλιστα σε μια περίοδο που προσφέρεται για επισκέψεις από τα μικρά παιδιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παιδική χαρά στον Κουραμπά, μία από τις πρώτες που είχαν κατασκευαστεί με σύγχρονες προδιαγραφές, αλλά εδώ και αρκετό καιρό παραμένει κλειδωμένη και σχεδόν εγκαταλελειμμένη.
Οι βανδαλισμοί, που συχνά δέχονται οι χώροι αυτοί είτε από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας είτε από αγνώστους που αδιαφορούν για τους συμπολίτες τους και για το κόστος που απαιτεί η συνεχής συντήρηση και αποκατάσταση, αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες πιστοποίησης, έχουν ως αποτέλεσμα τα παιδιά της πόλης να στερούνται μιας βασικής υποδομής για την αναψυχή και την κοινωνικοποίησή τους.
Πριν δύο μήνες περίπου υπεγράφη η σύμβαση με ανάδοχο για την αποκατάσταση και την πιστοποίηση 35 παιδικών χαρών, με συνολικό κόστος 325.000 ευρώ. Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες παιδικές χαρές είχαν επισκευαστεί και πιστοποιηθεί μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος». Όμως στην πορεία υπέστησαν ζημιές ή καταγράφηκαν φθορές, που σημαίνει ότι «έχασαν» την πιστοποίηση και η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου, μόλις ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις.
Σήμερα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αριστείδη Παππά, έχει ολοκληρωθεί η δουλειά του αναδόχου σε εννέα από τις 35 παιδικές χαρές και δρομολογούνται οι διαδικασίες για την υποβολή του φακέλου στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να ληφθεί το σήμα της πιστοποίησης. Πρόκειται για τις παιδικές χαρές στο Παρκο Λιθαρίτσια, την Οπλαρχηγού Παλάσκα, τη Στρατηγού Βογιάννου, την πλατεία Ηρώων Επανάστασης, τη συμβολή των οδών Πόντου και Βενιζέλου καθώς και την οδό Μυλωνά στην Ανατολή, την οδό Βεργίνας στη Νέα Ζωή, την οδό Ρήγα Φεραίου στα Καρδαμίτσια και την πλατεία Ειρήνης και Πεσόντων στον Κατσικά. Μέχρι τις 15 Ιουλίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις σε ακόμη έξι παιδικές χαρές. Πρόκειται για αυτές στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου στο Γηροκομείο, την οδό Ζαλόγγου στο Άλσος, το Πάρκο Δημάρχου Μπέγκα, την πλατεία Ούλωφ Πάλμε, την οδό Γαριβάλδη (Τάμπα – Τούμπα) και την οδό Μολοσσών. «Συνεχίζουμε και στις υπόλοιπες και ελπίζουμε ότι θα συντηρηθούν και πιστοποιηθούν περισσότερες από 35 παιδικές χαρές μέσα στο καλοκαίρι», σημείωσε ο κ. Παππάς.
Ειδικά για την παιδική χαρά στο Πάρκο Κουραμπά ανέφερε ότι θα πρέπει να προηγηθεί παρέμβαση από την υπηρεσία Πρασίνου για το κλάδεμα αλλά και την κοπή μεγάλων δέντρων που έχουν κριθεί επικίνδυνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις.

Μείζον πρόβλημα οι βανδαλισμοί

Αποφασισμένος να μπει ένα τέλος στους βανδαλισμούς δημόσιων χώρων και κτιρίων εμφανίζεται ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος πολλές φορές έχει αναφερθεί στο θέμα, ενώ έχει προαναγγείλει ευρεία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων προκειμένου να ληφθούν μέτρα.
«Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για τις παιδικές χαρές, αλλά όποιο σχεδιασμός και αν υπάρχει, όσα χρήματα και να δαπανά ο δήμος, το πρόβλημα δε θα λυθεί αν συνεχίζονται οι βανδαλισμοί στον δημόσιο χώρο. Θα ρίχνουμε χρήματα σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο . Είμαι αποφασισμένος να προστατέψω τη δημόσια περιουσία», σημείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, κάνοντας γνωστό μάλιστα πως χθες σημειώθηκε βανδαλισμός σε σχολικό κτίριο στην Περίβλεπτο. «Θα κάνουμε μια συζήτηση και θα κληθούν όλοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία και να βρεθούν προ των ευθυνών τους, αλλά θα πρέπει οι πολίτες πρωτίστως να προφυλάσσουν την δημόσια περιουσία, τη δική τους περιουσία, να μην επιτρέπουν κατά το μέτρο που τους αναλογεί να συμβαίνουν αυτά και να καταγγέλλουν στις δημόσιες αρχές όταν πέφτει κάτι στην αντίληψή τους. Ξοδεύουμε πολλά χρήματα που λείπουν από άλλες δράσεις για τους δημότες», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών