ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κατάργηση της στάθμευσης

Την έναρξη ενός έργου, που θα αλλάξει τα δεδομένα κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης, δίνοντας περισσότερο χώρο στους πεζούς, σηματοδοτεί η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου «ολοκλήρωση συνδέσεων υφιστάμενων δικτύων πεζοδρόμων και κοινόχρηστων χώρων».

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,3 εκατομμύρια ευρώ και το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε οδούς που βρίσκονται στην καρδιά του αστικού ιστού και συγκεκριμένα στις οδούς 28ης Οκτωβρίου, στην προέκταση της Χαριλάου Τρικούπη, Φώτου Τζαβέλα, Ν. Μπότσαρη, Κ. Φρόντζου και Δαγκλή. Σκοπός του έργου, που χρηματοδοτείται από το «Πράσινο Ταμείο», είναι η διασύνδεση των πεζοδρομήσεων με τη βελτίωση του υφιστάμενου δικτύου πεζοδρομίων με διαπλατύνσεις αλλά και δημιουργία νέων διαβάσεων, όπως και η απρόσκοπτη κίνηση οχημάτων.
Σε δήλωσή του, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου τονίζει ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης, που θα απαντήσει σε συσσωρευμένα προβλήματα. Ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι με τα έργα που θα γίνουν, θα αντιμετωπιστούν κυκλοφοριακά προβλήματα, ενώ θα δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τους πεζούς.
Για τον σχεδιασμό της αναμόρφωσης των οδών, ελήφθη υπόψη το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών και οι προβλέψεις για την ιεράρχηση και κυκλοφοριακή οργάνωση του οδικού δικτύου στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με την μελέτη, οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την οδό 28ης Οκτωβρίου, καθώς μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων με παράλληλη κατάργηση των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης στην αριστερή πλευρά του δρόμου.
Στην οδό Νότη Μπότσαρη προβλέπεται η κατάργηση της στάθμευσης στην αριστερή πλευρά και η επέκταση των πεζοδρομίων. Επίσης θα διαμορφωθούν θέσεις αναμονής ταξί, καθώς θα καταργηθεί η «πιάτσα» στην 28ης Οκτωβρίου και χώρος για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.
Στην προέκταση της οδού Χαριλάου Τρικούπη θα διατηρηθεί η στάθμευση ως έχει, θα δημιουργούν θέσεις φορτοεκφόρτωσης και ζώνη για τη στάθμευση μοτοποδηλάτων.
Στην οδό Φώτου Τζαβέλα θα γίνει διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στις διασταυρώσεις και διαβάσεις πεζών σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αντίστοιχης κλίμακας εργασίες θα γίνουν στις οδούς Δαγκλή και Φρόντζου.

Σχετικά άρθρα

Ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Δημοτικού Μουσείου

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Βούληση για πιο στενή συνεργασία