ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Μανταλόβας: «Είμαστε στην απέναντι όχθη από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ανάγκη των καιρών και της κοινωνίας χαρακτηρίζει την ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Θανάσης Μανταλόβας, καλώντας τους πολίτες να δώσουν ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ για αλλαγή πολιτικής.

«Δε δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα από τα δύο αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης της χώρας, που γνωρίσαμε τα τελευταία εννιά χρόνια. Δεν είμαστε κοντά ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε στην απέναντι όχθη», τονίζει σε συνέντευξή του στον Η.Α. και προσάπτει στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξέχασε την Ήπειρο και εμπαίζει τους πολίτες της με ανύπαρκτα «έργα».
Ως το σημαντικότερο πρόβλημα της περιοχής αξιολογεί την απουσία σαφούς στοχοθεσίας, «μιας πυξίδας για το μέλλον», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, και εκφράζει την επιθυμία να αποτελέσει τη φωνή των πολιτών στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές.

«Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», είναι ένα από τα συνθήματα, που χρησιμοποιεί το κόμμα σας και το οποίο επικαλείστε και εσείς στις ομιλίες σας. Μάλιστα, η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζεται αναγκαιότητα. Υπό ποια έννοια είναι αναγκαιότητα;

Το ΠΑΣΟΚ έχει επιστρέψει δυναμικά στην πρώτη γραμμή των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, όχι ως επαναφορά σε μια κανονικότητα, που έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει, αλλά ως ανάγκη της κοινωνίας.
Σήμερα βιώνουμε την υπονόμευση της δημοκρατικής και θεσμικής λειτουργίας του κράτους, την προκλητική εύνοια προς μια μικρή επιχειρηματική ολιγαρχία που συγκεντρώνει υπερκέρδη, την αναξιοκρατία, την κομματοκρατία, το πελατειακό λαϊκισμό, που οικειοποιείται το κράτος και τους θεσμούς ως λάφυρο. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αγωνία της επιβίωσης της ελληνικής οικογένειας, ο θυμός του εργαζόμενου, η απόγνωση του ελεύθερου επαγγελματία και του αγρότη, η απελπισία του άνεργου νέου, η λεηλασία της περιουσίας των νοικοκυριών από funds και επιτήδειους, η εμπορευματοποίηση της υγείας, η απαισιοδοξία και η
αβεβαιότητα για το μέλλον.
Μπορούμε όμως να γυρίσουμε πίσω; Στον ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους υπηρέτησαν τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, που επίσης βολεύτηκαν με την πελατειακή λογική, που καθημερινά επιδιώκουν την πόλωση και τον διχασμό, που με τις συμμαχίες τους διέσυραν την πρόοδο και ευτέλισαν την πολιτική, που διαλαλούσαν το ενδιαφέρον τους για τους συνταξιούχους αλλά κατήργησαν το ΕΚΑΣ, που υποσχέθηκαν σεισάχθεια, αλλά παρέδωσαν τα κόκκινα δάνεια και την πρώτη κατοικία των Ελλήνων στα funds;
Απέναντι σε αυτό το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, είναι ανάγκη των καιρών και της κοινωνίας μας ένα νέο αφήγημα, που, με ρεαλισμό και προοπτική, υπηρετεί την πολιτική με αλήθειες, χωρίς ιδεοληπτικές παρωπίδες, που θέτει στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Που στην πρώτη γραμμή είναι οι πολιτικές που μειώνουν τους έμμεσους φόρους και οδηγούν στην πάταξη της αισχροκέρδειας, που ρυθμίζουν την αγορά ενέργειας, που προστατεύουν την πρώτη κατοικία, που θωρακίζουν τη δημόσια υγεία, που καταργούν τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους, που επαναφέρουν το ΕΚΑΣ, που στηρίζουν τον θεσμό της κοινωνικής στέγασης για τα νέα ζευγάρια, που προστατεύουν τους αξιόπιστους δανειολήπτες, που οδηγούν σε μια κοινωνία με περισσότερες ευκαιρίες, που εγγυώνται αξιοπρέπεια και δίνουν ελπίδα στους νέους ανθρώπους.
Είναι ανάγκη των καιρών και της κοινωνίας η ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ, γιατί η χώρα μας έχει ανάγκη από αλλαγή πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία μιλά για συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στη συνέχεια ή στην αλλαγή;

Για τη Νέα Δημοκρατία η συνέχεια ταυτίζεται με έναν υπέρ πάντων αγώνα για να κρατηθούν οι ίδιοι και πρωθυπουργός στην εξουσία. Επιζητούν τη συνέχεια μιας αλαζονικής και καθεστωτικής διακυβέρνησης, που ταυτίστηκε με τη χειραγώγηση των θεσμών, επιδιώκουν τη συνέχεια και τη συντήρηση ενός βαθέως κομματικού κράτους, επιζητούν τη συνέχιση των πολιτικών τους, που μετατρέπουν το δημόσιο αγαθό της υγείας σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς, που επιτρέπουν στους κερδοσκόπους και σε μια επιχειρηματική ολιγαρχία να συγκεντρώνει υπερκέρδη, την ώρα που η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα απλώνεται πάνω από κάθε οικογένεια. Εμείς πλάτη για να συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση και αυτές οι πολιτικές δε βάζουμε.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή σημαίνει απλά εναλλαγή των ρόλων και επαναφορά ενός αποτυχημένου συστήματος εξουσίας. Δεν ξεχνάμε ούτε τη θεσμική κατάπτωση με τους περιφερόμενους δανεικούς βουλευτές, ούτε τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, ούτε τη φορολογική αφαίμαξη, ούτε την «plus» υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων με την επίτευξη αχρείαστων πλεονασμάτων, ούτε ασφαλώς την κυνική εξαπάτηση του ελληνικού λαού με τα fast track δημοψηφίσματα.
Δε δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανένα από τα δύο αποτυχημένα μοντέλα διακυβέρνησης της χώρας, που γνωρίσαμε τα τελευταία εννιά χρόνια. Δεν είμαστε κοντά ούτε στη ΝΔ, ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε στην απέναντι όχθη.
Επιδιώκουμε την αλλαγή προτύπου διακυβέρνησης της χώρας, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, με μια οικονομική πολιτική που οδηγεί στην πραγματική σύγκλιση του επιπέδου ζωής του ελληνικού λαού με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος ενός πολιτικού και κοινωνικού χώρου, που ιστορικά ταυτίστηκε με την εθνική συνεννόηση, την πρόοδο και την ευημερία όλων των πολιτών, τις πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις (ΚΕΠ, ΑΣΕΠ, Διαύγεια, περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση), αποτελεί αδήριτη κοινωνική και πολιτική ανάγκη για τη ριζική αλλαγή σελίδας στη χώρα μας.
Για αυτό ζητούμε ισχυρή εντολή για αλλαγή πολιτικής. Η αλλαγή πολιτικής που έχει ανάγκη η χώρα μας, δεν είναι ένας ευκαιριακός εκλογικός στόχος, δεν είναι εναλλαγή στη νομή της εξουσίας, είναι μάχη αντιλήψεων και όρος επιβίωσης για τη χώρα μας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό στις κάλπες της 21ης Μαΐου και έχει πει ξεκάθαρα τι θα κάνει σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα ποσοστά του θα είναι χαμηλότερα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ποια θα είναι η στάση του κόμματος;

Το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που έχει ως στόχο το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ούτε μια ανεδαφική επιδίωξη ούτε μια εμμονική επιθυμία ενός κόμματος, που απλά θέλει να έχει λόγο την επόμενη μέρα των εκλογών. Ισχυρό διψήφιο ποσοστό σημαίνει ισχυρή εντολή, με την οποία το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει προγραμματικές συγκλίσεις και να εφαρμόσει τα 12 σημεία του σχεδίου του για ένα σύγχρονο κράτος. Έτσι θα δούμε ποιοι πραγματικά σκέφτονται υπεύθυνα για την πορεία της χώρας και ποιοι απλά θέλουν να καταλάβουν την καρέκλα της εξουσίας. Είμαι πεπεισμένος από τις επαφές που έχω με τους πολίτες και από τις συγκεντρώσεις που οργανώνουμε ως Κίνημα, ότι ο κόσμος εμπιστεύεται ξανά το ΠΑΣΟΚ, ακούει τις θέσεις του και αυτό θα αποτυπωθεί και στην κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ θα λάβει τόσο στα Γιάννενα όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο ένα ποσοστό, που θα στείλει ισχυρά μηνύματα και θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε με πολιτικούς όρους την επόμενη μέρα, να γίνουμε ξανά ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων για να έρθει η κοινωνία στο προσκήνιο.

Σε παλαιότερες προεκλογικές περιόδους, βλέπαμε τα κόμματα να έχουν πολιτικές για κάθε περιφέρεια, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και για τοπικά ζητήματα. Σε αυτές τις εκλογές βλέπουμε το κάθε κόμμα να προσπαθεί να επιβάλλει τη δική του ατζέντα, η οποία εξαντλείται, όμως, σε κεντρικά ζητήματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει πρόγραμμα για την Ήπειρο;

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά παρεμβαίνει σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Περιφέρεια Ηπείρου και φροντίζει να διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για την περιοχή. Η ΝΔ είναι αυτή, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ξέχασε την Ήπειρο και εμπαίζει τους πολίτες της με ανύπαρκτα «έργα». Να θυμηθώ την πανηγυρική, δια στόματος πρωθυπουργού, ακύρωση του σχεδιασμού σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου, των Ιωαννίνων και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με την υπόλοιπη Ελλάδα, το ανολοκλήρωτο Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα, τις αστοχίες στον οδικό άξονα Ιωάννινα-Κακκαβιά ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές και ως προς τη δημοπράτηση, ή την εγκατάλειψη των παραμεθόριων περιοχών και των παραγωγικών δυνάμεων.
Για μας τα τοπικά θέματα αποτελούν προτεραιότητα και πυρήνα της πολιτικής μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά την Ήπειρο και να χτίσουμε μια σχέση αλήθειας με τους πολίτες για την αλλαγή που θέλουμε να εκφράσουμε.
Και ασφαλώς είμαστε οι πρώτοι, που δημόσια παρουσιάσαμε τις προγραμματικές μας προτεραιότητες για μια Ελλάδα με αξιοπρέπεια, με αυτοπεποίθηση και κοινωνική δικαιοσύνη. Καταθέσαμε τις πολιτικές μας για την οικογένεια, τον εργαζόμενο, τον επαγγελματία, τον αγρότη, τον άνεργο στα Γιάννενα και την Ήπειρο.

Εσείς, έχοντας και την εμπειρία της αυτοδιοίκησης, ποιο αξιολογείτε ως το μείζον ζήτημα για τον Νομό Ιωαννίνων, που πρέπει να προταχθεί στη νέα τετραετία;

Όπως προανέφερα, στα Γιάννενα δεν υπάρχει μόνο ένα μείζον ζήτημα. Ή για να το θέσω διαφορετικά, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η απουσία σαφούς στοχοθεσίας, συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου, η έλλειψη μιας πολιτικής και κοινωνικής ατζέντας, μιας πυξίδας για το μέλλον, που θα κινητοποιεί τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, η φωνή των οποίων θα ενώνεται με αυτή των βουλευτών και όλοι μαζί θα διεκδικούν για τον Νομό και την Ήπειρο.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ανεπάρκειας και της πολιτικής αναποτελεσματικότητας είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη, το οποίο καρκινοβατεί εδώ και εννιά χρόνια. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και τα μεγάλα έργα υποδομής με κυριότερα τους οδικούς άξονες. Δυστυχώς, συζητάμε γι’ αυτά, γίνονται θέμα στις τοπικές εφημερίδες, αλλά χωρίς ποτέ να γίνεται το επόμενο βήμα.
Δεν ασχολούμαστε με την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, δε διεκδικούμε με καθαρό λόγο το ξεπάγωμα διαφόρων έργων και δράσεων, με αποτέλεσμα η Ήπειρος να παραμένει ουραγός στις εξελίξεις.
Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι απουσιάζει το όραμα, ο σχεδιασμός, η συνεργασία και η συλλογική εκείνη διάθεση που θα φέρουν τα Γιάννενα και την Ήπειρο στο προσκήνιο ενός αναπτυξιακού προγραμματισμού.
Απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικού παραδείγματος. Χρειαζόμαστε πολιτικές και ανθρώπους που θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τα συμφέροντα της περιοχής και να γνωρίζουν ότι την επόμενη μέρα θα λογοδοτήσουν στους Γιαννιώτες.

Προσωπικά τι επιδιώκετε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου;

Στα χρόνια της κρίσης η Ελλάδα συσσωρεύει συνεχώς αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά. Η ανεργία, η φτώχεια, η εξάρθρωση του παραγωγικού ιστού, η κοινωνική περιθωριοποίηση και εξαθλίωση μιας μεγάλης μερίδας συνανθρώπων μας, η φυγή των νέων ανθρώπων στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με την πόλωση, τον διχασμό και την έλλειψη συνεννόησης του πολιτικού συστήματος, έχουν παγιώσει στην κοινωνία μας αισθήματα ανασφάλειας, απαισιοδοξίας και αβεβαιότητας για το μέλλον.
Οι πολίτες εκλέγοντας ένα βουλευτή, θέλουν να έχουν φωνή, να διεκδικήσουν και να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον, να καταγγείλουν τις αδικίες και την αδιαφορία, να δουν επιτέλους ένα αξιοκρατικό και σύγχρονο κράτος και να νιώσουν περήφανοι για τη χώρα τους.
Οι Γιαννιώτες με γνωρίζουν, και τους γνωρίζω. Έχω υπηρετήσει την τοπική αυτοδιοίκηση με συνέπεια και σεβασμό, παρεμβαίνοντας και δίνοντας λύσεις σε σημαντικά ζητήματα του τόπου, έχοντας καλλιεργήσει μια κουλτούρα συνεργασιών και συμμετοχικότητας με φορείς και την κοινωνία των πολιτών. Θεωρώ, λοιπόν, ότι μπορώ να είμαι η φωνή τους στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές.
Έθεσα τον εαυτό μου στην κρίση τους και διεξάγω ένα προεκλογικό αγώνα με βάση προγραμματικές θέσεις, συζητώ με τους πολίτες και αντιλαμβάνομαι ότι έχουν ανάγκη μια πιο ανθρώπινη, ανοιχτή χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία, ένα πιο ειλικρινές, μακριά από μικροκομματισμούς, πολιτικό σύστημα. Με γνώση, διάθεση και ευθύνη, θέλω στις 22 Μαΐου να μου δώσουν τη δυνατότητα να είμαι μέλος μιας δυνατής ομάδας που θα παλέψει για μια προοδευτική διακυβέρνηση, για ένα κοινωνικό κράτος, για ένα Νομό με αναπτυξιακή προοπτική.

Σχετικά άρθρα

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας

Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους

Θ. Μανταλόβας: «Μαζί, για τη Νέα Αλλαγή!»

Ηπειρωτικός Αγών