ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μήνυμα αλλαγής και «καλάθι» υποσχέσεων για την Ήπειρο

Μήνυμα πολιτικής αλλαγής και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ για όλη την Ελλάδα χαρακτήρισε τη συγκέντρωση και συμμετοχή στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας, έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 21ης Μαΐου.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των απλών ανθρώπων ένα πράγμα λέει: “Ως εδώ, δεν πάει άλλο” με την αλαζονεία την αδιαφορία, την οικογενειοκρατία, τις ανισότητες», τόνισε στην ομιλία του στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο της Λιμνοπούλας.
Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μηνύματα και προς τους συντηρητικούς πολίτες, από τους οποίους ζήτησε να μην «ξεπλύνουν» τον Κ. Μητσοτάκη για τα ατοπήματά του με την ψήφο τους. Μάλιστα έκανε λόγο για επτά τραύματα που ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε στη χώρα, αναφερόμενος στην οικονομία, τη διάλυση της υγείας και της παιδείας, την εργασιακή εκμετάλλευση, ένα κράτος –λάφυρο, αλλά και την κακοποίηση της δημοκρατίας. «Ο κ. Μητσοτάκης τράβηξε χειρόφρενο και έκανε αναστροφή, μας κατάντησε μία χώρα που έχει αμοιβές Βουλγαρίας και τιμές Βρετανίας, μία χώρα με υποβαθμισμένους τους θεσμούς της δημοκρατίας, μία χώρα που η ενημέρωση φιμώνεται και η προπαγάνδα ανθίζει», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τον νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο, λίγο πριν το τελευταίο του κάλεσμα προς τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκλογές. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολλά βήματα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στις υποδομές με την Ιόνια και Ολυμπία Οδό, και υπήρξε μέριμνα για τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και το πανεπιστήμιο. «Και είναι όλα αυτά που κάναμε, οδηγός μας και για την επόμενη τετραετία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε, το σχέδιο για την περιοχή περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, την αύξηση των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο αλλά και την επιτάχυνση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου. «Για εμάς η σιδηροδρομική Εγνατία δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Είναι ένα όραμα. Ο δρόμος Γιάννενα –Κακαβιά παραμένει στα χαρτιά. Η ΝΔ τέσσερα χρόνια τώρα εμπαίζει την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς. Ο δρόμος είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των επισκεπτών της Ηπείρου προέρχεται από την Αλβανία, και οι εμπορικές συναλλαγές είναι κρίσιμο μέγεθος. Ο δρόμος αυτός συμπληρώνει τον δυτικό άξονα των Βαλκανίων. Και θα γίνει επί τέλους πράξη. Όπως επί των ημερών μας έγινε πράξη και η Ιόνια και η Ολυμπία Οδός», σημείωσε.
Δεσμεύθηκε για ενίσχυση των δύο νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, στο πλαίσιο ενός ποιοτικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, με αύξηση πόρων στον μέσο όρο των πόρων της Ε.Ε., αύξηση των μισθών των γιατρών και μονιμοποίηση των επικουρικών της περιόδου της πανδημίας. «Αυτό είναι όραμά μας. Η επένδυση στο μέλλον. Και θα το κάνουμε πράξη», τόνισε.
Δεύτερο όραμα, είπε, είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και του ιδρύματος των Ιωαννίνων. «Έχουμε στόχο να διπλασιάσουμε τους καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην επόμενη τετραετία. Γιατί έχουμε στόχο να προσλαμβάνουμε καθηγητές στα πανεπιστήμια, όχι αστυνομικούς», πρόσθεσε, ενώ ανέφερε ως προτεραιότητα την κατασκευή ενός μεγάλου, νέου Κλειστού Γυμναστηρίου στην πόλη και την ενίσχυση των σχολικών γυμναστηρίων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων και στις επενδύσεις στο δίκτυο, δεσμευόμενος πως το 50% των νέων αδειών ΑΠΕ θα κατευθυνθούν σε μικρές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς αγροτών και κτηνοτρόφων, στην αυτοδιοίκηση «και όχι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με βαρύτητα στις ορεινές περιοχές, με δημιουργία υποδομών, παροχή κινήτρων και ενίσχυση οικοτουρισμού και ανάδειξης του πολιτισμού, ενώ δεσμεύθηκε και για την υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής με αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ και ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την στήριξη της περιφέρειας, την άρση των ανισοτήτων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, λέγοντας μάλιστα πως έχουν γίνει συζητήσεις με την Ευρώπη.
«Από Δευτέρα η Ήπειρος ξαναμπαίνει στον χάρτη της χρηματοδότησης για την ανάκαμψη και τη συνοχή. Ξαναμπαίνει στον χάρτη των πόρων για να μη χάσουμε ακόμη μια μεγάλη ευκαιρία», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Η ζωή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε μια ασύδοτη και ανεξέλεγκτη ΝΔ»

Γεωργία Χαλάτση

Μητσοτάκης και Τσίπρας στην ίδια πόλη τη Δευτέρα

Αποστόλης Τζελέτας