ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Μανταλόβας: «Η κυβέρνηση αποδομεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ»

Την άποψη ότι η κυβέρνηση αποδομεί καθημερινά το ΕΣΥ και μετατρέπει ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο ιδιωτικής αγοράς, διατυπώνει ο υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Θανάσης Μανταλόβας, με αφορμή την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και συνομίλησε με εργαζόμενους.

«Δυστυχώς τα παθήματα της πανδημίας δεν έγιναν μαθήματα για την κυβέρνηση της Ν.Δ. Τα Δημόσια Νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στην αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων. Είναι έντονα υποστελεχωμένα με σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία τους, προκαλώντας επιδείνωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών. Η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των υγειονομικών του ΕΣΥ αντικαταστάθηκε με επιλεκτικές αυξήσεις επιδομάτων. Μάλιστα η πρόσφατη εγκύκλιος για το ανθυγιεινό επίδομα δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση και δυσαρέσκεια στους υγειονομικούς, αφού εξαιρεί κλάδους και διαφοροποιεί το ποσό του επιδόματος, με ανύπαρκτα κριτήρια», σημείωσε ο κ. Μανταλόβας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, δημιουργούν συνθήκες αποδόμησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και οδηγούν στην υπονόμευση και υποβάθμισή του, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάργηση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ηπείρου το 2007, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μια υπερσυγκεντρωτικής και υδροκέφαλης και αναποτελεσματικής Υγειονομικής Περιφέρειας (6η ΥΠΕ) με έδρα την Πάτρα, με αρμοδιότητες από την Κόνιτσα και τους Οθωνούς, μέχρι την Μεθώνη και την Μονεμβασιά.
«Θα πρέπει να ανασυσταθεί άμεσα η Υγειονομική Περιφέρεια Ηπείρου, με αντίστοιχη περιοχή αρμοδιοτήτων με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή την Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και Βόρεια Ιόνια, και με έδρα τα Ιωάννινα. Θα πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν σωστά οι Μονάδας Πρωτοβάθμιας Υγείας με 24ωρη λειτουργία, για την αποσυμφόρηση της Τριτοβάθμιας Υγείας. Επίσης απαραίτητη είναι η πλήρης αξιοποίηση των κτιριακών υποδομών στην οδό Καλπακίου, όπου σήμερα λειτουργεί το Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο με τη δημιουργία για παράδειγμα ενός Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου», υπογράμμισε ο κ. Μανταλόβας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι είναι αναγκαία η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων των Ιωαννίνων από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την αναβάθμιση των υποδομών τους.
Ειδικά για το ΠΓΝΙ η επέκταση του ΤΕΠ κατά 2.000 τμ, η δημιουργία Μονάδας Ενδοσκοπήσεων στο ισόγειο του νέου 5όροφου κτιρίου, που σήμερα είναι κενός και αναξιοποίητος χώρος, καθώς κι άλλες παρεμβάσεις μπορούν και πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσκεψη στην Πεδινή

Την Κυριακή ο Θ. Μανταλόβας επισκέφθηκε την Πεδινή, όπου είχε συνάντηση με κατοίκους της περιοχής.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον επαγγελματία και στον μικρο-επιχειρηματία που βιώνει τον αποκλεισμό από το τραπεζικό σύστημα και τις ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον κτηνοτρόφο, που η σημερινή κρίση ακρίβειας έχει εξελιχθεί σε υπαρξιακή απειλή, στον αξιόπιστο δανειολήπτη, για τον οποίο η αποπληρωμή των δανείων του μοιάζει με ένα νέο Γολγοθά, που οδηγεί σε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, και στα αδύναμα ή υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που βρίσκονται στο έλεος των funds.
Ο κ. Μανταλόβας αναφέρθηκε διεξοδικά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και κατέληξε, λέγοντας: «Είναι ανάγκη των καιρών και της κοινωνίας μας, η ισχυρή παρουσία του ΠΑΣΟΚ , ως μια γνήσια, σύγχρονη προοδευτική παράταξη. Απαιτείται να δράσουμε, με αίσθημα της ευθύνης των καιρών».

Σχετικά άρθρα

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας

Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους

Θ. Μανταλόβας: «Μαζί, για τη Νέα Αλλαγή!»

Ηπειρωτικός Αγών