ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δεν είμαστε μουτζαχεντίν του περιβάλλοντος»

Με διευρυμένες αρμοδιότητες, ελεγκτικού, αποφασιστικού και όχι απλώς γνωμοδοτικού χαρακτήρα, μέσω του υπό διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας, το νέο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης, με πρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Φίλιππα Φίλιο, ανέλαβε αμέσως δουλειά.

Η δημόσια συνάντηση μεταξύ των μελών του πρώην και του νέου διοικητικού συμβουλίου και των εργαζομένων, έγινε με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ωστόσο είχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση για τα πεπραγμένα του Φορέα, τις εκκρεμότητες και τις υπό επεξεργασία προτάσεις στη διαβούλευση του Π.Δ., από τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Τσουμάνη στον κ. Φίλιο.

Ήδη, οι αρμοδιότητες των Φορέων των Προστατευόμενων Περιοχών έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ το νέο Π.Δ. τους δίνει καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την προστασία, αλλά και τις ανθρωπογενείς δράσεις που εμπλέκονται.

«Είναι καθοριστικό ότι με όσα προβλέπει το Π.Δ., ο Φορέας γίνεται ισχυρός, μπορεί να αποτρέψει ή και να διορθώσει πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιος, ο οποίος απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε από όταν ανακοινώθηκε η επιλογή του.

«Δεν είμαστε μουτζαχεντίν του περιβάλλοντος. Η προστασία του περιβάλλοντος προβλέπεται από νόμους και διατάξεις, όπως προβλέπονται και οι ανθρωπογενείς δράσεις προς όφελος των ανθρώπων, όχι ενάντια σε αυτούς. Παύει να αυτοχρήζεται ο καθένας προστάτης του περιβάλλοντος. Πολλοί φοβούνται νέες λύσεις και βολεύονται να μένουν τα παλιά προβλήματα. Πολλοί χτίσαν καριέρες και σ’ αυτό μπαίνει τέρμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή του για τη θέση του προέδρου, διευκρίνισε ότι μόνος του ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, που είχε εκδώσει το υπουργείο (από τον περασμένο Απρίλιο), και πρόσθεσε πως κανείς άλλος δεν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του προέδρου, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι οι θέσεις του διοικητικού συμβουλίου είναι αμισθί.

Προτεραιότητες

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις του Φορέα στη διαβούλευση για το Π.Δ. είναι το θέμα που επείγει για το νέο δημοτικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης, το οποίο θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα με τυπικά και υπηρεσιακά θέματα.

Από εκεί και πέρα, όμως, όπως τόνισε ο κ. Φίλιος, οι συνεδριάσεις θα είναι ανοιχτές και θα προσκαλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έγκαιρα και θα ενημερώνονται για τις εισηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά το Π.Δ., ήδη το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο έχει προχωρήσει στην επεξεργασία των προτάσεών του, οι οποίες θα μελετηθούν και από το νέο Δ.Σ. και θα ακολουθήσει η υποβολή στην διαβούλευση.

Όμως, στόχος του νέου διοικητικού συμβουλίου θα είναι η κατάρτιση ενός μακροχρόνιου πλάνου όχι μόνο για τη λίμνη Παμβώτιδα, που σύμφωνα με τον κ. Φίλιο αποτελεί το 1/10 της συνολικής προστατευόμενης περιοχής, καθώς και η εξεύρεση πόρων για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων που απαιτούνται.

Την προστασία της λίμνης σε συνδυασμό με το ανθρωπογενές περιβάλλον έθεσαν ως προτεραιότητα δύο ακόμη νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης και εκ μέρους της Ένωσης Επιμελητηρίων, με επιστημονική γνώση στο αντικείμενο, ο Δημήτρης Δημητρίου.

«Η λίμνη δεν μπορεί να είναι μόνο για καρτ-ποστάλ, πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο με γνώμονα το περιβάλλον και την επιστημονική γνώση», σημείωσε ο πρώτος, ενώ ο δεύτερος τόνισε πως «είναι ορθό ο επιχειρηματικός κόσμος να εκπροσωπείται σε τέτοιους επιστημονικούς φορείς και να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον».

Σκληρή ανακοίνωση από τους Οικολόγους Πράσινους

Την επιλογή του πρώην δημάρχου Φ. Φίλιου για τη θέση του προέδρου στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας επικρίνει με δριμύτητα η Τοπική Πολιτική Κίνηση – Οικολόγων Πράσινων Ιωαννίνων.

«Εκπρόσωπος του ΥΠΕΝ και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, λοιπόν, ως ειδικός επιστήμονας για να γιατρέψει τα πάνδεινα προβλήματα της, επιλέχθηκε ένας ειδικός στην οφθαλμολογία, ένας άνθρωπος που ξέρει να στέλνει εξώδικα στις επιστημονικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, όταν καταγγέλλουν τις αμέτρητες παραβάσεις, που επιβεβαίωσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, των οποίων τα πρόστιμα εκκρεμούν! Έναν άνθρωπο καλό γνώστη της τοπικής αυτοδιοίκησης (και της τοπικής διαπλοκής), που για δεκαετίες ως δήμαρχος είναι συνυπεύθυνος για την τραγική κατάσταση της λίμνης, με ρύπανση, μπαζώματα, καταπατήσεις, σκουπίδια, καταστροφική κοπή καλαμώνων με μηχάνημα του δήμου, ένας δήμαρχος που πρωτοστάτησε προσωπικά στην σκανδαλώδη παράνομη κατασκευή στίβου θαλάσσιου σκι μέσα σε υγρότοπο διεθνούς σημασίας, για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και τέλος, με νεκρά ψάρια να ξεβράζονται συχνά στις ακτές της επί ημερών του, πιθανότατα από την αηδιαστική δυσωδία της τοπικής ομερτά», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Υποψήφιος με τον Δ. Παπαγεωργίου ο Φίλιππας Φίλιος