ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γ. Αμυράς: «Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο ή αποχή»

Τη βεβαιότητα ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ισχυρή και το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου θα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αυτοδυναμίας, που θα γίνει πραγματικότητα στις δεύτερες κάλπες, εκφράζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, που διεκδικεί την επανεκλογή του στη Βουλή.

Ο κ. Αμυράς, μιλώντας στον Η.Α., στέλνει το μήνυμα πως δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο ή αποχή, προσθέτοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ένα πρόγραμμα παροχών 83 δισ. ευρώ, το οποίο θα τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία.

Στο δεύτερο κομμάτι της συνέντευξης, απαντά σε ερωτήσεις για το έργο που αφήνει πίσω του ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και διαβεβαιώνει ότι το σημαντικό βήμα για τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης Παμβώτιδα, που έγινε με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, δε θα μείνει μετέωρο.

Παρακολουθούμε μια σκληρή εκλογική μάχη, στη διάρκεια της οποίας τα κόμματα δείχνουν να τα παίζουν όλα για όλα, σαν να μην υπάρχει επόμενη μέρα, παρά το ότι οι περισσότεροι βλέπουν δεύτερες κάλπες λόγω εκλογικού συστήματος. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το πού θα κριθεί η εκλογική μάχη και εκτιμάτε ότι θα υπάρξει «παράθυρο» σχηματισμού κυβέρνησης από τις εκλογές της 21ης Μαΐου;
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μπροστά μας μόνο οι κάλπες της 21ης Μαΐου. Αυτή η εκλογική διαδικασία είναι κρίσιμη, καθώς οι πολίτες θα αποφασίσουν για το ποιο κόμμα θέλουν να κυβερνήσει και με ποιον πρωθυπουργό.

Η εκλογική μάχη θα κριθεί από τα πεπραγμένα των δύο τελευταίων κυβερνήσεων. Ας συγκρίνουν οι πολίτες τι έγινε στην τετραετία 2015-2019 και τι από το 2019 έως σήμερα. Μια άβυσσος χωρίζει τις δύο αυτές περιόδους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη αυξάνοντας τις επιβαρύνσεις για μισθωτούς και επαγγελματίες, μείωσε τις συντάξεις, κατήργησε το ΕΚΑΣ, μπλόκαρε την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις, αρνήθηκε ιδεοληπτικά να κάνει μεταρρυθμίσεις, απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Εμείς μειώσαμε περισσότερους από 50 φόρους -με πιο εμβληματική τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ελαττώσαμε τις εισφορές, αυξήσαμε 7,75% τις συντάξεις ύστερα από 12 χρόνια, δώσαμε λύση στον παραλογισμό της προσωπικής διαφοράς του νόμου Κατρούγκαλου, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ, κάναμε ρεκόρ επενδύσεων -φέτος θα φτάσουν στα 34 δισ. αυξημένες κατά 52% σε σχέση με το 2019, δημιουργούμε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος μέσω του Gov.gr, υλοποιούμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ασφαλίσαμε τα σύνορα αντιμετωπίζοντας με επιτυχία το μεταναστευτικό, ισχυροποιήσαμε την ασφάλεια της χώρας με νέες αμυντικές συμφωνίες και αγορά αεροσκαφών και φρεγατών.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι ισχυρή, πως το αποτέλεσμα θα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αυτοδυναμίας, η οποία και θα γίνει πραγματικότητα στις δεύτερες κάλπες.

Με λιγότερο από δύο εβδομάδες να μένουν για τις εκλογές, βλέπουμε ένα σημαντικό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, μια σημαντική μερίδα πολιτών που δηλώνει απροθυμία να πάει στις κάλπες και αρκετούς να προσανατολίζονται σε ψήφο διαμαρτυρίας. Τι θα λέγατε σε όλους αυτούς;
Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο ή αποχή. Οι πολίτες θα αποφασίσουν για το πώς θα είναι η Ελλάδα του 2030. Οι εκλογές έχουν να κάνουν με τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού, το ψηφιακό άλμα των δημόσιων υπηρεσιών, τη μάχη με το βαθύ κράτος, την παιδεία, την υγεία και φυσικά την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλα αυτά είναι η ζωή μας, επομένως, δε χωράει ούτε αδιαφορία ούτε χαλαρότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ένα πρόγραμμα παροχών 83 δισ. ευρώ, το οποίο θα τινάξει στον αέρα την ελληνική οικονομία, ενώ θέλει να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, που ζητάει έξοδο από το ευρώ και πληρωμές με «Δήμητρες»!
Γι’ αυτό οι πολίτες πρέπει να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, να κλείσουν τα αυτιά στον λαϊκισμό και να επιλέξουν το ρεαλιστικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν και πρωτόπειρος σε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός σας εμπιστεύτηκε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, επιλέγοντάς σας για τη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος. Έχοντας δύο και πλέον χρόνια στη θέση αυτή, ποιο έργο σε κεντρικό και ποιο σε τοπικό επίπεδο θα θέλατε να θυμάται ο κόσμος ότι φέρει τη σφραγίδα σας;
Zούμε τη σκληρή εποχή της κλιματικής κρίσης, κι εμείς, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σηκώνουμε ασπίδα για την προστασία της βιοποικιλότητας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υλοποιήθηκαν δράσεις από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως τα Απάτητα Βουνά, οι Δασικοί Χάρτες που για 200 ολόκληρα χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων με τη φύτευση 20 εκατ. δέντρων έως το 2025, το πρώτο Νοσοκομείο για Άγρια Ζώα που ήδη κατασκευάζεται στο Πεντελικό Όρος, οι καθαρισμοί δασών με το πρόγραμμα Antinero και το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών.

Για τα Ιωάννινα που με ρωτάτε, είμαστε υπερήφανοι που ο Σμόλικας και η Τύμφη ήταν τα δύο πρώτα Απάτητα Βουνά της Ελλάδας. Πολύ σημαντικό για μας τους Γιαννιώτες είναι ότι για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έγιναν καθαρισμοί και εργασίες πυροπροστασίας στο Νησάκι της Λίμνης και στο δασύλλιο του Φρόντζου που αγκαλιάζει την πόλη, αλλά και οι αναδασώσεις σε Ελεούσα, Κιάφα και Μπάφρα.

Αποσυνδέσαμε από τη δασική νομοθεσία 391.000 στρέμματα αγροτικής γης που ενώ παλιότερα καλλιεργούνταν, για διάφορους λόγους εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια λόγγιασαν, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Ζίτσας, που ξαναβλέπει την αμπελουργική ζώνη της να ζωντανεύει.
Προωθούμε την ηλεκτροκίνηση στα επιβατικά πλοιάρια της Λίμνης με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και δημιουργούμε μαζί με τη γειτονική μας Αλβανία, το πρώτο Διασυνοριακό Πάρκο της Ευρώπης, με επίκεντρο τον Αώο ποταμό, που πηγάζει από το Μέτσοβο και εκβάλλει στην Αδριατική. Μεγάλη σημασία δίνω στην ανταπόκριση των δήμων του Νομού Ιωαννίνων, καθώς Ζίτσα, Δωδώνη, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Πωγώνι συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Μονοπατιών, για να προωθήσουν τον οικοτουρισμό και την τοπική τους ανάπτυξη.

«Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μέσα από το οποίο όχι μόνο πρόκειται να διαφυλάξουμε τον περιβαλλοντικό θησαυρό της Παμβώτιδας, αλλά παράλληλα τη βάζουμε σε μια νέα εποχή».

Επί των ημερών σας έγινε ένα σημαντικό βήμα για τη Λίμνη Παμβώτιδα, καθώς βγήκε σε διαβούλευση η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, που στόχος είναι να οδηγήσει στο πολυαναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα. Υπάρχουν τα εχέγγυα αυτό το βήμα να μη μείνει μετέωρο, λόγω της συγκυρίας των εκλογών;

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη δημόσια διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της Λίμνης Παμβώτιδας και τα Ιωάννινα, σε περιοχές Natura συνολικής έκτασης 1,6 εκατ. στρεμμάτων.

Αυτό το σημαντικό βήμα δε θα μείνει μετέωρο. Τώρα, μπαίνουμε στο επόμενο στάδιο, κατά το οποίο οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού λάβουν υπόψιν τις προτάσεις αλλά και τις ενστάσεις των φορέων και των πολιτών, θα προχωρήσουν στη σύνταξη του Σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος. Θα υπάρξει και νέα δημόσια διαβούλευση, ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς και πλέον θα είμαστε έτοιμοι για την έκδοση του Π.Δ. Επιτέλους, ύστερα από δεκαετίες, θα γνωρίζουμε πώς θα προστατεύσουμε τα πλούσια οικοσυστήματα των Ιωαννίνων και με ποιους κανόνες θα επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες, παραχωρώντας ένα σημαντικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.
Σας είπα πριν, για την ηλεκτροκίνηση των πλοιαρίων της Λίμνης και τη δημιουργία σταθμού φόρτισης στον μώλο, ένα έργο που θα κάνει πράσινο λιμάνι τα Ιωάννινα και θα αλλάξει την Παμβώτιδα.
Επίσης, ένα ηλεκτρικό σκάφος θα παραχωρηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στην ΕΛ.ΑΣ. για περιπολίες στη Λίμνη, με σκοπό την πάταξη της λαθραλιείας και άλλων περιστασιακών υποβαθμίσεων του λιμναίου οικοσυστήματος.

Προκηρύξαμε διαγωνισμό και για την αγορά αμφίβιου μηχανήματος για καθαρισμό των καλαμιώνων στη Λίμνη.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μέσα από το οποίο όχι μόνο πρόκειται να διαφυλάξουμε τον περιβαλλοντικό θησαυρό της Παμβώτιδας, αλλά παράλληλα τη βάζουμε σε μια νέα εποχή.

Ένα μεγάλο θέμα για τον Νομό Ιωαννίνων -και όχι μόνο- είναι η εγκατάλειψη των χωριών. Υποθέτω πως το βιώνετε και εσείς αυτές τις ημέρες των προεκλογικών σας περιοδειών. Υπάρχει τρόπος συγκράτησης του πληθυσμού και ζωντανέματος της υπαίθρου ή είναι πλέον πολύ αργά;
Μεγάλο πρόβλημα η εγκατάλειψη των χωριών. Στο δικό μου χωριό, το Εκκλησοχώρι, πριν από 40 χρόνια ζούσαν 100 άνθρωποι, σήμερα έχουν απομείνει ούτε 20. Άρα ξέρω από πρώτο χέρι για τί πράγμα μιλάμε. Υποδομές, καλή ιατρική περίθαλψη και κίνητρα σε νέους να επενδύσουν σε καλλιέργειες αρωματικών φυτών και βοτάνων, στη βιώσιμη κτηνοτροφία και τη δημιουργία πράσινων τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή είναι η συνταγή για να ξαναζωντανέψουμε τα χωριά μας.

Στην τετραετία δόθηκαν ενισχύσεις άνω των 110 εκατ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα, επιδοτήσεις ΕΣΠΑ 36 εκατ. ευρώ σε 2.596 επιχειρήσεις και 40,4 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της απασχόλησης σε 7.831 ωφελουμένους. Η ανεργία στην Περιφέρεια Ηπείρου ανέρχεται σε 12,6% το τέταρτο τρίμηνο 2022, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ήταν 16,7%.

Πρακτικά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε μπροστά το Αναπτυξιακό Σχέδιο της Ηπείρου με 380 έργα, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Το σχέδιο χρηματοδοτήσεων για την επόμενη τετραετία στην Περιφέρεια της Ηπείρου προβλέπει 1,9 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 438 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ 95 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης σε Δήμους και Περιφέρεια για έργα σε όλο τον νομό Ιωαννίνων.

Η οικονομία των Ιωαννίνων είναι κατά βάση αγροτική, κτηνοτροφική και τουριστική. Αλλά, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι πολλές ελληνικές και ξένες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας επενδύουν στον τόπο μας. Η γιαννιώτικη Natech και οι πολυεθνικές TeamViewer και P&I απασχολούν εκατοντάδες νέα παιδιά, τα περισσότερα σπουδαγμένα στα Ιωάννινα, αποδεικνύοντας ότι ο τόπος μας είναι πρωτοπόρος στο brain gain και τις επενδύσεις που φέρνουν περισσότερες δουλειές με καλύτερους μισθούς.

Σχετικά άρθρα

Δ. Παπαγεωργίου: «Επιθυμώ να αφήσω και το προσωπικό μου στίγμα»

Αποστόλης Τζελέτας

Σοφία Μαρκούλα: «Τα Γιάννενα αξίζουν ό,τι καλύτερο»

Γεωργία Χαλάτση

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση