ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναφορά της ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου στην Αρχή Διαφάνειας για τον κόμβο Επισκοπικού

Αναφορά προς την Αρχή Διαφάνειας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες ελέγχου σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του κυκλικού κόμβου Επισκοπικού, έργου που είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης, κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου».

Η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου στέκεται στο γεγονός ότι το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 6,8 εκατ. ευρώ χωρίς την προβλεπόμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων να συντάσσεται μετά τη δημοπράτησή του και την ανάδειξη αναδόχου. Μάλιστα, αναφέρει ότι στη φάση αυτή η Περιφέρεια Ηπείρου διαπίστωσε 77 επιπλέον παρατηρήσεις στο έργο, καθώς και ότι η ΜΠΕ περιέγραφε ένα έργο μικρότερου προϋπολογισμού από αυτό που δημοπρατήθηκε.
«Το έργο δηλαδή έχει δημοπρατηθεί χωρίς καμία περιβαλλοντική μέριμνα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα προβλήματα των κατοίκων που αντιδρούν, αλλά με μοναδικό “συνομιλητή”… τον επιχειρηματικό όμιλο, που ανέλαβε το έργο με το δυσθεώρητο κόστος, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η Λαϊκή Συσπείρωση χαρακτηρίζει τη χρηματοδότηση του διπλού κυκλικού κόμβου του Επισκοπικού από το Ταμείο Ανάκαμψης με 6,8 εκατ. ευρώ ως ενδεικτική περίπτωση της εκφρασθείσας θέσης της ότι το Ταμείο Ανάκαμψης συμπυκνώνει τη στρατηγική της ΕΕ για γρήγορη κάλυψη του επενδυτικού κενού λόγω χαμηλής κερδοφορίας, με αθρόα χρηματοδότηση επιχειρηματικών ομίλων για έργα που δεν έχουν σχέση με τις κύριες και αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.
«Με λιγότερο από το 1/10 των χρημάτων, θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν τα οδικά δίκτυα στα χωριά Μπιζανίου και Επισκοπικού, ώστε οι συνδέσεις τους με την εθνική οδό να παρέχουν πραγματική οδική ασφάλεια. Αντίθετα, έναντι 6,8εκ ευρώ τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκουν έτοιμη την προκλητική τους στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και η Περιφέρεια Ηπείρου εκτελεί ως μακρύ χέρι, δημοπρατώντας δύο κυκλικούς κόμβους και 1,5 χλμ. άσφαλτο», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

«Υποβάθμιση και εκφυλισμός» της λειτουργίας της Περιφερειακής Επιτροπής