ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καταδίκη και πολιτικές ερμηνείες της οπαδικής βίας

Με εντονότερο ρυθμό συνεχίστηκαν σήμερα οι ανακοινώσεις καταδίκης του σοβαρού επεισοδίου με οπαδικά κίνητρα, που παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε τοπικό επίπεδο.

Τον αποτροπιασμό της για την «πρωτοφανή συμπλοκή» εκφράζει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν ταιριάζουν με τον πολιτισμό του τόπου μας, με τις αξίες του και δεν μπορούν να έχουν καμία θέση ανάμεσά μας.
«Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη, την οποία όλοι πρέπει να εμπιστευτούμε, θα λειτουργήσει ακριβοδίκαια και θα αποδώσει τις ευθύνες σε όσους ανήκουν. Χρέος όλων μας είναι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα. Στην κατεύθυνση αυτή ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα. Στην παρούσα φάση οφείλουμε όλοι να συμβάλλουμε, ώστε να επανέλθει η ηρεμία στην πόλη», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, με τη δημοτική αρχή να εκφράζει τη συμπαράστασή της και στην οικογένειά του 30χρονου, που δίνει μάχη για τη ζωή του.

Την απερίφραστη καταδίκη της «εγκληματικής επίθεσης» κατά του φιλάθλου του ΠΑΣ Γιάννινα εκφράζει, από την πλευρά του, ο υποψήφιος βουλευτής Ν. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Δημητρίου, ευχόμενος στον 30χρονο να καταφέρει να ξεπεράσει την περιπέτεια που περνάει. «Την οπαδική βία που λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας μέσα στην Ελληνική κοινωνία οφείλουμε με τις πολιτικές μας αποφάσεις να την εξαλείψουμε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής αλλά και της νεολαίας μας. Δεν είναι ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις, είναι ώρα να συνειδητοποιήσουμε όμως ότι και τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια, οδηγούν μια νέα γενιά σε αδιέξοδα και λάθους δρόμους. Οφείλουμε ως γονείς, ως κοινωνία αλλά και μέσω των πολιτικών φορέων μας, να χτυπήσουμε τη βία εκεί που γεννιέται με αυστηρότατες ποινές και καταδικαστικές αμετάκλητες αποφάσεις κατά όσων προβαίνουν σε πράξεις οποιασδήποτε μορφής βίας. Ως ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν με νόμο του 2012 το κάναμε πράξη και θα συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση με την αθλητική αγωγή και την παιδεία, που μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και την πάταξη της βίας», σημειώνει σε δήλωσή του.

Για «μια ακόμη δολοφονική επίθεση με οπαδικά κίνητρα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, σημειώνοντας ότι έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού «βλέπουμε την υποκρισία της πολιτείας και την απάθεια και αδράνεια των ΠΑΕ του ελληνικού ποδοσφαίρου, που συναντιούνται για να “λύσουν” τα προβλήματα αυτού, αλλά έχουν αφήσει τους οπαδούς των ομάδων τους να δρουν ανεξέλεγκτοι». «Όλοι πρόθυμοι να καταδικάσουν τη βία στα σόσιαλ μίντια, να προβούν σε μεγάλες και βαρύγδουπες δηλώσεις και υποσχέσεις, αλλά παράλληλα κάνουν τα στραβά μάτια στα εγκληματικά γεγονότα που διαδραματίζονται εδώ και χρόνια στη χώρα μας. Το σημαντικό αυτή την ώρα είναι ότι ο 30χρονος Δημήτρης δίνει μάχη για την ζωή του και ελπίζουμε και ευχόμαστε να τα καταφέρει. Απαιτούμε οι αρμόδιοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Να μπει ένα τέλος στις δολοφονίες οπαδών και στην έξαρση της οπαδικής βίας. Να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τη δολοφονία του Άλκη και τον ξυλοδαρμό του Δημήτρη και να γίνει σαφές το μήνυμα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό», υπογραμμίζει.

Την ανάγκη το «οπαδικό κινημα» να κινηθεί διαφορετικά, «χωρίς “την ΠΑΕ και τον πρόεδρο πάνω απ’ όλα”, χωρίς τους δολοφόνους τους, με διαφορετική κουλτούρα», επισημαίνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων. «Οι γειτονιές, τα σχολεία, οι κερκίδες ήταν πάντα δικές μας. Πρέπει να τις πάρουμε πίσω από τις συμμορίες που τις διεκδικούν και συχνά τις ελέγχουν. Ανεξάρτητα από τη φανέλα και το κασκόλ, ανήκουμε στην ίδια τάξη, την τάξη που κρεμάει πανό κατά των βιαστών, κατά του “επιτελικού κράτους”, κατά όλων αυτών που ζητάνε κάθε λογής διαπιστευτήρια, κραδαίνοντας την απειλή του θανάτου», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της.

Στη γενική κοινωνική κρίση, την απόρριψη από την εκπαίδευση, τη μαζική και παρατεταμένη ανεργία, τα συνολικά αδιέξοδα των παιδιών στις εργατικές και λαϊκές γειτονιές, αποδίδει, τέλος, το ΚΚΕ (μ-λ) την όξυνση του φαινομένου της οπαδικής βίας. « Έχει ως ρίζα την κοινωνική απομόνωση. Αυτό είναι το υπόβαθρο, που οδηγεί αυτούς τους νέους στο να “ξεφεύγουν” (ή έτσι τους κάνουν να νομίζουν…) με ένα χουλιγκάνικο τρόπο ζωής, όπου περισσεύουν τα ναρκωτικά και ο ρατσισμός. Στην πραγματικότητα, το σύστημα κατορθώνει, μέσα από την οπαδική βία, να στρέψει την κοινωνική οργή, που κατά βάθος το ίδιο έχει γεννήσει, σε λαθεμένους στόχους», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

Τέσσερις συλλήψεις μετά από νέο επεισόδιο οπαδικής βίας

Συζήτηση για την οπαδική βία ζητά η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου

Ηπειρωτικός Αγών

«Κοινό μυστικό» η στρατολόγηση μαθητών από οπαδικούς συνδέσμους