ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προχωρά από τη ΔΗΑΝΕΤΑΙ η διαδικασία για ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο

Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η οριστική τεχνική μελέτη για την επένδυση της ενεργειακής κοινότητας που έχει συστήσει η ΔΗΑΝΕΤΑΙ, με τη συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών, της ΔΕΥΑΙ, του ΟΚΠΑΠΑ και του Συνδέσμου Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, προκειμένου να δημοπρατηθεί εντός του καλοκαιριού ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο, που θα προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

Εδώ και δύο περίπου χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2020, η ΔΗΑΝΕΤΑΙ προχώρησε τις διαδικασίες για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με συμμετέχοντες τον Δήμο Ιωαννιτών και τα νομικά του πρόσωπα, ώστε η παραγόμενη ενέργεια να αξιοποιηθεί για την μείωση του ενεργειακού κόστους των δομών αλλά και πιθανά την παροχή ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά. Στη διαδικασία αυτή, λόγω και του θεσμικού πλαισίου, αλλά και της ανάγκης να εξευρεθεί κατάλληλη έκταση, υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις, με τον πρόεδρο της ΔΗΑΝΕΤΑΙ Νίκος Σιορόκα να σημειώνει πως πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.
Μετά από έρευνα που έγινε αρχικά, είχε κατατεθεί αίτημα προς την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου για την παραχώρηση αγροτεμαχίων στην περιοχή της Νεοκαισάρειας, με σκοπό την υλοποίηση επένδυσης, ωστόσο εκεί διαπιστώθηκε κορεσμός του δικτύου, ενώ υπήρξαν κάποια προβλήματα με την τοπική κοινότητα. Τελικά, η επένδυση θα γίνει σε οικόπεδο που θα παραχωρήσει η ΔΕΥΑΙ και το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ενώ φαίνεται πως δε θα έχει πρόβλημα σύνδεσης με το δίκτυο.
Η ΔΗΑΝΕΤΑΙ, σύμφωνα με τον κ. Σιορόκα, χρηματοδοτεί όλη τη διαδικασία έως τα τεύχη δημοπράτησης και σε αυτή τη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, προκειμένου να αποφασιστεί αν η αρχική επένδυση θα είναι 1 MW ή 2 MW, προκειμένου, μέσω του ενεργειακού συμψηφισμού, να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους σε υποδομές του δήμου και των νομικών προσώπων που συμμετέχουν, ιδιαίτερα της ΔΕΥΑΙ, που διαθέτει εξαιρετικά ενεργοβόρες εγκαταστάσεις.
Η επένδυση των 2 MW θα έχει κόστος ύψους 1,2 εκ. ευρώ περίπου και γίνονται συζητήσεις για πιθανή ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σε διαφορετική περίπτωση εξετάζεται η δανειοδότηση μέσω τραπεζών ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Πάντως προοπτικά, η επένδυση θα μπορούσε να φτάσει έως και 10MW, αλλά και να αναπτυχθούν άλλες αντίστοιχες δράσεις, όπως η δημιουργία σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Σχετικά άρθρα

Πρώτο μέλημα η διάσωση, στόχος η επανάχρηση

Ενεργειακές ευκαιρίες για τον Δήμο Ιωαννιτών

Προς αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση το κτίριο της Πολεοδομίας