ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θ. Μανταλόβας: Αδιαφορία και πολιτική αδράνεια για τις παραμεθόριες περιοχές

Η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού και η εγκατάλειψη του νομού όσον αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών βρέθηκαν στο επίκεντρο του υποψήφιου βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάση Μανταλόβα κατά την ανοιχτή πολιτική συζήτηση με τους πολίτες στην Κόνιτσα.

Αφού αναφέρθηκε στη συνολική πολιτική κατάσταση και καυτηρίασε τις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, αποτέλεσμα των οποίων είναι η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος και το κύμα ακρίβειας, εστίασε στα δύο ζητήματα, λέγοντας αρχικά ότι η δημογραφική συρρίκνωση των παραμεθορίων περιοχών, παραπέμπει σε συνθήκες βίαιου δημογραφικού μετασχηματισμού και κοινωνικής ερημοποίησης. Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν αρκεί η διακήρυξη καλών προθέσεων, αλλά χρειάζεται ένα μόνιμο πλαίσιο εθνικής και περιφερειακής πολιτικής, με σαφείς προτεραιότητες, κοστολογημένες δράσεις και προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα, οικονομικά, επενδυτικά, θεσμικά, διοικητικά, κοινωνικά, που θα υποστηρίξουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική δημογραφικής ενίσχυσης, να δεσμεύει ευρωπαϊκούς (ΕΣΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης), περιφερειακούς και εθνικούς πόρους για την υλοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα δημιουργούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ελκυστικές συνθήκες διαβίωσης, και να διασφαλίζει προσιτή και ασφαλή στέγαση σε νέα ζευγάρια, ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου κοινωνικών υποδομών και ενισχύοντας την ασφάλεια όσων διαμένουν στις ακριτικές περιοχές
Στη συνέχεια, ο κ. Μανταλόβας καυτηρίασε την πολιτική αδράνεια και την αδιαφορία της κυβέρνησης όσον αφορά τις υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή, με αποτέλεσμα τη μη ολοκλήρωση της μελέτης για τον δρόμο Καλπάκι- Κόνιτσα και τον ακρωτηριασμό, ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές, της Ιόνιας Οδού από τα Ιωάννινα ως την Κακαβιά. «Η νέα κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού από το ΠΑΣΟΚ επιβάλλεται να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μανταλόβας.

Σχετικά άρθρα

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας

Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους

Θ. Μανταλόβας: «Μαζί, για τη Νέα Αλλαγή!»

Ηπειρωτικός Αγών