ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αγώνας για την αποκατάσταση της Σχολής Βελλάς

Για αγώνα, με όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να αποκατασταθεί το κύρος και η ιστορική διαδρομή της Σχολής Βελλάς, προετοιμάζονται τα διοικητικά συμβούλια των δύο συλλόγων αποφοίτων της Σχολής, Ιωαννίνων και Αθηνών, καλώντας τους τοπικούς φορείς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, με στόχο την κατάργηση της διάταξης για τη μεταβίβαση της περιουσίας της στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και την ίδρυση ισότιμης ή ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής.

Σε ψήφισμα-διαμαρτυρία προς όλες τις τοπικές αρχές, τους βουλευτές της Ηπείρου, το Υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή των Ελλήνων, τα διοικητικά συμβούλια των δύο Συλλόγων Αποφοίτων Βελλαϊτών κάνουν λόγο για μεταβίβαση της περιουσίας «εν σπουδή και με τον συνήθη κοινοβουλευτικό τρόπο της εμβόλιμης διάταξης σε άσχετο νομοσχέδιο».
Οι λόγοι της διαμαρτυρίας αφορούν αφενός τη λαμπρή πορεία, είτε ως Ιεροδιδασκαλείο παλαιότερα είτε ως Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία, της Σχολής που ιδρύθηκε το 1911 από τον τότε μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σπυρίδωνα Βλάχο, αφετέρου τη μεγάλη περιουσία της Σχολής. Όπως επισημαίνουν, το πνευματικό αυτό ίδρυμα διαθέτει τεράστια κτηριακά συγκροτήματα, εγκαταστάσεις και λοιπές υποδομές, τα οποία θα εγκαταλειφθούν, εάν η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς δεν κινηθούν προς την κατεύθυνση ίδρυσης άλλου ισότιμου αντισταθμιστικού ιδρύματος ή Πανεπιστημιακού επιπέδου Σχολής.
«Το διπλό τούτο πλήγμα της Πολιτείας (κατάργηση Βελλάς-μεταβίβαση περιουσίας της), πέραν των άλλων, αποδυναμώνει έτι περαιτέρω την κατά τα άλλα “εύανδρο” αποκαλούμενη Ήπειρο, η οποία τίθεται και πάλι στο περιθώριο από την αδιαφορούσα απέναντί της πολιτεία, παρότι έχει προσφέρει τα πάντα στην πατρίδα διά των μεγάλων αυτής ευεργετών και έχει κοσμήσει την Αθήνα και όχι μόνον αυτήν με τα γνωστά σε όλους περίτεχνα ευαγή ιδρύματα και τα λοιπά περικαλέστατα κοινωφελή κτήρια και μνημεία. Ουδέποτε όμως ζήτησε να καταργηθούν αυτά και να μεταβιβαστούν οι όποιες περιουσίες τους στην Ήπειρο. Η κατάργηση της Βελλάς αποτελεί, πέραν των άλλων, και ένα είδος απαξίωσης, τόσον απέναντι του μεγάλου ιδρυτή και οραματιστή αυτής Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, όσον και όλων ημών των αποφοίτων, αλλά και απέναντι στην κοινή γνώμη του συνόλου των Ηπειρωτών. Η δε λαμπρή και πανθομολογουμένως ιστορική της διαδρομή δεν μπορεί να παραγραφεί με καμιά διάταξη κανενός νομοσχεδίου, από τις συνειδήσεις και την κοινή γνώμη των Ηπειρωτών», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Οι απόφοιτοι, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, δεν προτίθενται να σιωπήσουν απέναντι σ’ αυτό το τελειωτικό χτύπημα της πολιτείας, απέναντι στη βούληση και στην παρακαταθήκη του ιδρυτή της και απέναντι στην αποστέρηση της Ηπείρου από ένα καθόλα ευκλεές καθίδρυμα. «Αντίθετα, προτιθέμεθα να αγωνιστούμε με όλα τα νόμιμα μέσα, προς την κατεύθυνση αποκατάστασης του κύρους και της ιστορικής διαδρομής της περιώνυμης αυτής Σχολής, έχοντας και όραμα και υλοποιήσιμες προτάσεις. Ως εκ τούτου καλούμε όλους τους ύπατους τοπικούς παράγοντες, έστω την ύστατη στιγμή, να συμπράξουν προς την κατεύθυνση αυτή, αιρόμενοι στο ύψος των περιστάσεων, πάνω από τυχόν άλλες σκοπιμότητες ή τυχόν άλλους σχεδιασμούς, ώστε να καταργηθεί αφ’ ενός η διάταξη περί μεταβίβασης της όποιας περιουσίας της, όσο και να προωθηθεί η πρόταση περί ίδρυσης τουλάχιστον ισότιμης ή ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής», τονίζουν.

Σχετικά άρθρα

Τιμητική εκδήλωση για τον πρώην πρύτανη Γιώργο Καψάλη