ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ψηφιακές Γωνιές» και για μη μέλη των ΚΑΠΗ

Με τα κινητά ανά χείρας, μέλη των ΚΑΠΗ ακούνε με προσοχή την εκπαιδεύτρια ψηφιακών δεξιοτήτων και μαθαίνουν για τη χρήση των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να κάνουν τη ζωή τους ευκολότερη.

Αυτή είναι μια εικόνα από την πιο πρόσφατη εκπαίδευση των μελών του 7ου ΚΑΠΗ του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του πιλοτικό προγράμματος «Ψηφιακές Γωνιές», εικόνα που επαναλαμβάνεται τους τελευταίους δύο μήνες σε όλα τα ΚΑΠΗ και το ΚΗΦΗ του δήμου, με τεράστια αποδοχή από τα μέλη.
Είκοσι περίπου γυναίκες, παλιά και νέα μέλη του 7ου ΚΑΠΗ, έμαθαν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τα «έξυπνα» κινητά, να αναζητούν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου, να προχωρούν σε βασικές ηλεκτρονικές συναλλαγές με πιστωτικά ιδρύματα και άλλους φορείς. Πάνω απ’ όλα, όμως, συμμετείχαν σε μια διαδικασία που τους έφερε κοντά και τους δημιούργησε την αίσθηση ότι κάποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για αυτούς.
«Μας αγαπάτε και μας μαθαίνετε πράγματα», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ευφροσύνη Τσίπη, ευχαριστώντας την εκπαιδεύτρια, τα στελέχη του Δήμου και του ΟΚΠΑΠΑ, και επισημαίνοντας πως πρέπει όλη η κοινωνία να αγκαλιάσει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με ενθουσιασμό συμμετείχε στο πρόγραμμα, αλλά και στις υπόλοιπες δραστηριότητες του ΚΑΠΗ ένα νέο μέλος, η Πόπη Ζαβακοπούλου.
Συνολικά, περίπου 250 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, που είναι εγγεγραμμένα μέλη των ΚΑΠΗ, έχουν παρακολουθήσει το πιλοτικό πρόγραμμα «Λειτουργία Ψηφιακών Γωνιών για την ψηφιακή ενδυνάμωση ατόμων τρίτης ηλικίας», παρέχοντας υπηρεσίες ψηφιακής εκπαίδευσης και ψηφιακού εγγραμματισμού, καθώς και υποστήριξης σε θέματα πρόσβασης σε ψηφιακές υπηρεσίες σε ηλικιωμένους δημότες.
Μάλιστα, επειδή το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και από άλλα άτομα άνω των 60 ετών, που όμως δεν είναι μέλη των ΚΑΠΗ, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο ΟΚΠΑΠΑ πρόκειται να επεκτείνουν το πρόγραμμα μετά το Πάσχα, όπως ανακοίνωσαν ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης Φώτης Βάββας και ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου.
«Μας έχει εντυπωσιάσει η αποδοχή και τα αποτέλεσμα της εκπαίδευσης», σημείωσε ο κ. Βάββας, τονίζοντας πως, για να υπάρχει επιτυχία σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, απαιτείται κατάθεση ψυχής και μεράκι από εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους. Ευχαρίστησε δε όλους όσοι συνέβαλλαν στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ τόνισε πως –ανεξάρτητα από το πιλοτικό πρόγραμμα που προέκυψε μετέπειτα – η ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων ήταν ένας στόχος του Μ. Ελισάφ.
«Είχα πει ότι ακόμη και αν ένας ηλικιωμένος γλιτώσει την επίσκεψη σε μια τράπεζα, αυτό θα είναι επιτυχία. Σήμερα είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα γλιτώσουν τις επισκέψεις και τις ουρές, θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους ψηφιακά και να συνομιλούν με αγαπημένα τους πρόσωπα που βρίσκονται μακριά», σημείωσε ο κ. Πάνου, επισημαίνοντας και αυτός την επιτυχία του προγράμματος, που θα επεκταθεί.
Βέβαια, τα ΚΑΠΗ συνεχίζουν και τις «παραδοσιακές» δραστηριότητες, με τους άνδρες να επιλέγουν τάβλι και παιχνίδια με χαρτιά.

Σχετικά άρθρα

Αύξηση της εισφοράς, τέλος τα κουπόνια στα ΚΑΠΗ

Αποστόλης Τζελέτας

Έργο – σταθμός για τον μετασχηματισμό σε «Έξυπνη Πόλη»

Η «χειρότερη Δημοτική Αρχή ever»