ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

C.Ioannina – Επόμενο βήμα η μετάβαση από τις προτάσεις στις δράσεις

Σε αισιόδοξα μηνύματα, αλλά και προσδοκίες για το μέλλον της πόλης οδηγούν τα πρώτα συμπεράσματα των εκδηλώσεων και εργαστηρίων, που διοργάνωσε η ομάδα C.Ioannina, με το επόμενο βήμα να είναι η μετάβαση από τις προτάσεις στις δράσεις.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η ομάδα C.Ioannina, μία νέα κίνηση ατόμων που δουλεύουν εξ αποστάσεως, τα περισσότερα σε εταιρείες του εξωτερικού, διοργάνωσε εργαστήρι με καινοτόμες τεχνικές σχεδιαστικής σκέψης, για να καταγράψει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του τεχνολογικού οικοσυστήματος των Ιωαννίνων και το όραμα της πόλης για τα επόμενα δέκα χρόνια και πώς αυτό θα υλοποιηθεί.
Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εισάγουν νέους τρόπους σκέψης και προσέγγισης στη δημόσια συζήτηση, και, μέχρι στιγμής, όπως σημειώνουν τα μέλη της, έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, όπως τεχνολόγους, προγραμματιστές, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, οικονομολόγους, διαφημιστές, σχεδιαστές, επιχειρηματίες, ενώ συμμετέχουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Σταχυολογώντας τα συμπεράσματα του εργαστηρίου, τα μέλη της ομάδας και οι συμμετέχοντες θεωρούν πως η πόλη, παρόλο που βρίσκεται σε θετική πορεία, έχει ακόμα δρόμο να διανύσει ώστε να θεωρηθεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, που προσελκύει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό εκτός Ιωαννίνων και συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Αναγκαίες προϋποθέσεις, όπως προέκυψε, είναι η προσφορά ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας σε σύγχρονα αντικείμενα της ψηφιακής οικονομίας (όχι μόνο ως προγραμματιστές), η διαθεσιμότητα χώρων στέγασης με προσεγγίσιμα ενοίκια για να φιλοξενήσουν τους νέους εργαζόμενους και επαγγελματίες, και η ύπαρξη αξιόλογων ψηφιακών υποδομών.
Δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η βιώσιμη αστική κινητικότητα πρέπει να περάσει ταχέως από το πεδίο της πολιτική, στο πεδίο της εφαρμογής. Οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τις τρέχουσες ανεπάρκειες των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης στην πόλη και την έλλειψη υποδομών, τονίζοντας πως η οικονομική ανάπτυξη και η προσέλκυση δυναμικών κοινών δεν πρέπει να συνοδευτεί με την αύξηση των αυτοκινήτων και των ρύπων που τα συνοδεύουν, αλλά η πόλη χρειάζεται να δώσει χώρο και σε άλλες, φιλικότερες προς το περιβάλλον, μορφές μετακίνησης.
Τέλος, η εξωστρέφεια της πόλης πρέπει να ενισχυθεί με ορίζοντα δεκαετίας. Οι συμμετέχοντες βλέπουν τα Γιάννενα να διαδραματίζουν ένα κεντρικό ρόλο ως περιφερειακό ψηφιακό κέντρο σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, με τουλάχιστον 40 εταιρείες να δραστηριοποιούνται στην ψηφιακή οικονομία, με διασύνδεση πτήσεων με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και καθιέρωση της πόλης ως μοντέρνου ευρωπαϊκού προορισμού όχι μόνο για τουρισμό αλλά και για διαβίωση. Για τον λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η σύνδεση με άλλα αστικά κέντρα και η συμμετοχή στα διεθνή δίκτυα υπεραστικών και αεροπορικών μεταφορών. Ακόμη, αναδείχθηκε ως κομβικό σημείο η ενεργή προώθηση της πόλης ως τουριστικού προορισμού εντός και εκτός Ελλάδας, κάτι που προϋποθέτει την αποσαφήνιση του τουριστικού της προϊόντος και την τοποθέτηση του σε ένα διεθνές επίπεδο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://c-ioannina.com και να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο για να ενημερώνονται με τα νέα και τις εκδηλώσεις της ομάδας.

Σχετικά άρθρα

Techfuse: Συνδέοντας την τεχνολογία και την καινοτομία με τον πολιτισμό

Ημερίδα για το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας

Η σημασία της εξειδίκευσης για την οικονομική ανάπτυξη των Ιωαννίνων

Τάσος Κούτλας