ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πλεόνασμα στα ανταποδοτικά λόγω αυξημένων εσόδων

Πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη, που ίσως ξεπεράσει και το 1,5 εκ. ευρώ, προκύπτει στον δήμο Ιωαννιτών, με το ακριβές ύψος να πρόκειται να ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να προγραμματίσει και να υλοποιήσει επιπλέον έργα σε τομείς όπως η καθαριότητα και ο οδοφωτισμός, ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, ο οποίος δήλωσε πως ο οικονομικός απολογισμός του δήμου έχει θετικό πρόσημο για τέταρτη συνεχή χρονιά, καθώς τα πρώτα στοιχεία, που αφορούν το κλείσιμο του 2018, δείχνουν αύξηση των εισπράξεων, παρά τις μειώσεις τελών που προηγήθηκαν. Η αύξηση αυτή προκύπτει κυρίως από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ στα ανταποδοτικά σημαντικό ρόλο παίζουν και τα επιπλέον έσοδα, που προκύπτουν μετά από διασταυρώσεις στοιχείων, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται «κρυμμένα» τετραγωνικά.
Ο κ. Γιωτίτσας απέδωσε τα εύσημα στην Οικονομική υπηρεσία για τη σοβαρή και συστηματική δουλειά και πρόσθεσε πως πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, καθώς, «παρά τη μείωση των δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που ίσχυε το 2018, κατορθώσαμε να έχουμε αύξηση των εισπράξεων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι και από παλιές οφειλές».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δε «μεταφράστηκε» αυτή η επιτυχία σε μεγαλύτερη μείωση των δημοτικών τελών, εξήγησε πως το πλεόνασμα αφορά το κλείσιμο του 2018 και όχι το 2019, συνεπώς δεν μπορούσε να υπάρξει μείωση τελών τη δεδομένη χρονική στιγμή, χαρακτηρίζοντας «άθλο» και τη μείωση που αποφασίστηκε για ορισμένες περιοχές, με γνώμονα και το ότι υπάρχει αυξημένο κόστος πλέον στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αιτήσεις για μειώσεις και απαλλαγές

Ο κ. Γιωτίτσας κάλεσε όσους δημότες ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι κ.ά.) να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη που δικαιούνται, προσθέτοντας ότι από την ερχόμενη Δευτέρα όλα τα δικαιολογητικά θα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του δήμου αλλά και στο κτίριο της Οικονομικής Υπηρεσίας.
«Συνεχίζουμε την πολιτική της μείωσης και απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, που ξεκινήσαμε εδώ και δύο χρόνια για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες συνανθρώπων μας. Για τον λόγο αυτό τους καλώ να καταθέσουν τις αιτήσεις τους, για να επωφεληθούν από τις προβλέψεις, που υπάρχουν στην απόφαση για τα δημοτικά τέλη», είπε ο κ. Γιωτίτσας.

Παράταση και αναπροσαρμογή κριτηρίων

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε και στη διαδικασία επιχορήγησης αθλητικών σωματείων και πολιτιστικών συλλόγων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, κάνοντας γνωστό ότι η κατάθεση των δικαιολογητικών πήρε παράταση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου (έληγε την Πέμπτη), λόγω του ότι μεσολάβησε η εορταστική περίοδος, ενώ υπήρξε και δυσκολία στις μετακινήσεις λόγω κακοκαιρίας.
«Η εικόνα που έχουμε από την περσινή, πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου αυτού είναι ενθαρρυντική. Επιχορηγήσαμε με 100.000 ευρώ όλα τα σωματεία και τους συλλόγους, που κατέθεσαν αίτηση για δικαιούνταν ενίσχυσης. Το ίδιο θα κάνουμε και φέτος με αυξημένο τον προϋπολογισμό κατά 20.000 ευρώ», σημείωσε, κάνοντας, επίσης, γνωστό ότι για τους αθλητικούς συλλόγους έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για να γίνει η αξιολόγησή τους με πιο αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Έτσι, εκτός από τον αριθμό των τμημάτων που αναπτύσσουν, πρόκειται να ληφθούν υπόψη, μεταξύ άλλων, ο αριθμός των αθλητών και των προπονητών, οι επιτυχίες, η ιστορία του κάθε συλλόγου, ενώ θα υπάρχει και μια κατηγοριοποίηση ως προς τα αθλήματα.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας