ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με απουσίες, αποχές, αλλά και στηρίξεις η εκλογή της Ελ. Ακονίδου

Σε μία ακόμη δύσκολη διαδικασία εξελίχθηκε για τη δημοτική αρχή η εκλογή νέου προέδρου δημοτικού συμβουλίου, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, πάντως, να αποτιμάται μάλλον θετικά, με δεδομένες τις πληγές που άνοιξε το προηγούμενο διάστημα ο τρόπος εκλογής νέου δημάρχου.

Και αυτό, γιατί εκτός της συνειδητής απουσίας της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» από τη διαδικασία, εξαιρουμένης της Γιάννας Μαμακή – Αθανασίου, που έδωσε κανονικά το παρών, και της αποχής του Γιάννη Λυκογιώργου, που εδώ και καιρό αποτελεί ξένο σώμα για την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», κανονικά συμμετείχαν στη διαδικασία οι αντιδήμαρχοι Βαγγέλης Πήχας και Νατάσα Τύρου – Ούζα, οι οποίοι είχαν απέχει από την εκλογή δημάρχου, δείχνοντας διάθεση να μην τραβήξουν περαιτέρω το σκοινί.
Η Ελένη Ακονίδου, η οποία προτάθηκε για διάδοχος του Δημήτρη Παπαγεωργίου, μετά την παραίτησή του από δημοτικός σύμβουλος και κατά συνέπεια πρόεδρος του σώματος για να εκλεγεί δήμαρχος, έλαβε 22 ψήφους σε σύνολο 40 παρόντων δημοτικών συμβούλων, εκ των οποίων ψήφισαν οι 37, καθώς, εκτός του Γιάννη Λυκογιώργου, απείχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ο οποίος νωρίτερα είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή ότι εφαρμόζει τη νομοθεσία α λα καρτ, και «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη, από θέση αρχής, καθώς, όπως είπε, το θεσμικό πλαίσιο είναι αντιδραστικό και στην ουσία ο πρόεδρος είναι της δημοτικής αρχής και όχι του δημοτικού συμβουλίου.
Με δεδομένο ότι η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη αποκάλυψε την ψήφο υπέρ της κ. Ακονίδου, λέγοντας ότι «σεβόμαστε τον θεσμό και γι’ αυτό τον τιμήσαμε», εκτιμάται ότι οι 22 ψήφοι προέρχονται από τους δέκα δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», τους Άρη Μπαρτζώκα και Δημήτρη Πάνου από τα «Γιάννενα Τώρα», τους ανεξάρτητους Αριστείδη Παππά και Γιάννη Αϊβατίδη, τη Γιάννα Μαμακή – Αθανασίου και τους επτά δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Καλογιάννη. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι τα 15 λευκά ψηφοδέλτια προήλθαν από τους 14 δημοτικούς συμβούλους της «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και τον επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστο Πατσούρα.
Εκτός του επικεφαλής Νίκου Γκόντα και των δημοτικών συμβούλων της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Βασίλη Βλέτσα, Στέφανου Μάντζιου και Νίκου Τσόλη, οι οποίοι είχαν κάνει γνωστή από το πρωί της Κυριακής την απόφαση να μη δώσουν το παρών στη συνεδρίαση, «μέχρις ότου αποφανθούν τα αρμόδια όργανα περί της νομιμότητας ή μη των διαδικασιών εκλογής Δημάρχου, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου κ.λπ.», απουσίαζε και ο Βλάσης Παπαχρήστος από τα «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» για προσωπικούς λόγους.
Η κ. Ακονίδου χαρακτήρισε ύψιστη την τιμή την εκλογή της και ευχαρίστησε όλους ανεξαιρέτως, ζητώντας τη βοήθεια και συνδρομή όλων για να τηρούνται οι διαδικασίες. «Πρόκειται για το ανώτατο όργανο του Δήμου μας και με τη βοήθεια όλων θα κάνουμε το καλύτερο για να τιμήσουμε τον θεσμό», σημείωσε, ενώ στάθηκε και στην απώλεια μιας υπαλλήλου του Δήμου, η οποία εργαζόταν στη γραμματεία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών και της Φιλαρμονικής. Στη νέα πρόεδρο ευχήθηκαν καλή θητεία οι Τ. Καλογιάννη, Λ. Νάτσης, Θ. Μπέγκας και Αρ. Μπαρτζώκας.
Η κ. Ακονίδου παραμένει πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ, λόγω της παραίτησής της από τακτικό μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και αναπληρωματικό της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ακολούθησαν ψηφοφορίες για την αντικατάστασή της. Το δημοτικό συμβούλιο ανέδειξε νέο τακτικό μέλος στην Οικονομική Επιτροπή τον Νίκο Σιορόκα και ως αναπληρωματικό στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής τον Χάρη Δολιώτη.

«Λήξαν» το θέμα του δημάρχου

Η ειδική συνεδρίαση ξεκίνησε με μια συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του Δημήτρη Παπαγεωργίου στη θέση του δημάρχου, με τον ίδιο να δίνει την αφορμή, όταν θέλησε να απαντήσει στην καλλιεργούμενη από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» αμφισβήτηση.
Αφού ξεκαθάρισε ότι η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την εκλογή προέδρου του σώματος δε σχετίζεται με τη διαδικασία της εκλογής δημάρχου, ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα για την εκλογή του, καθώς η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί κατ’ απόλυτα νόμιμο τρόπο και δεν μπορεί να επανέλθει στην Αποκεντρωμένη, διότι παρήλθε η προθεσμία.
Αντίδραση υπήρξε από τον Λάζαρο Νάτση, ο οποίος ζήτησε την κατάθεση όλων των εγγράφων, που αποδεικνύουν την ορθότητα της διαδικασίας, και μέμφθηκε τη δημοτική αρχή ότι εφαρμόζει α λα καρτ το αν υπάρχει σύμπραξη ή όχι. «Δεν εφαρμόζετε ούτε τον νόμο Θεοδωρικάκου, ούτε τον νόμο Βενιζέλου, ούτε τίποτα. Εφαρμόζετε α λα καρτ ότι θέλετε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας, ο Δ. Παπαγεωργίου τόνισε κατηγορηματικά ότι η διαδικασία είναι πάρα πολύ καλά διασφαλισμένη, προσθέτοντας ότι θα αποδειχθεί πανηγυρικά. «Αν αμφισβητείτε τη διαδικασία, μπορείτε να προσφύγετε», συνέχισε.
Ο κ. Νάτσης του ευχήθηκε ειρωνικά «άξιος» και ακολούθησε μια στιχομυθία, με τον κ. Παπαγεωργίου να εκφράζει την απορία του για το όψιμο ενδιαφέρον για τη σύμπραξη και να δηλώνει ότι το θέμα της εκλογής του δημάρχου έχει λήξει.
Τη διαδικασία επιχείρησε να αμφισβητήσει, στη συνέχεια, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λυκογιώργος, υποστηρίζοντας ότι η αποδοχή της παραίτησης του Δ. Παπαγεωργίου έπρεπε να γίνει από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο απαντήθηκε πως από τη στιγμή που υπήρξε παραίτηση από δημοτικός σύμβουλος, δεν έχουν ισχύ τα όσα επικαλέστηκε. Ο κ. Λυκογιώργος, πάντως, έδειξε να είναι σε μια γενικότερη σύγχυση, καθώς έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στην κ. Ακονίδου για τη θέση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς μέχρι εκείνη τη στιγμή να έχει εξελιχθεί η -τυπική έστω- διαδικασία για την πρότασή της, ενώ, αν και δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, αποσύρθηκε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της παράταξής του για να την προτείνει ως υποψήφια.
Απάντηση δόθηκε και στο ερώτημα που γεννήθηκε στον επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα, πώς μπορεί να γίνει δήμαρχος ένας παραιτηθείς δημοτικός σύμβουλος (μπορεί να γίνει συγχρόνως), ενώ ο Στέφανος Ζούμπας από την ίδια παράταξη προειδοποίησε ότι η δημοτική αρχή έχει την απόλυτη ευθύνη για τους χειρισμούς της και το τι θα συμβεί αν προκύψει ζήτημα παράνομων αποφάσεων.
Τέλος, σχολιάζοντας τα όσα το τελευταίο διάστημα προκαλούν τριγμούς στη δημοτική αρχή , η Όλυ Τσουμάνη είπε πως η όποια αντιπαράθεση δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες, , αλλά πρόκειται για «φαγωμάρα», που προκύπτει σε μια προσπάθεια «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και υποκρύπτονται αντιθέσεις στη βάση στοίχισης με διαφορετικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας