ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αυξάνονται και πληθύνονται οι κυκλικοί κόμβοι

Τον σχεδιασμό της για κατασκευή ισόπεδων κυκλικών κόμβων, σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου με αυξημένο αριθμό επικινδυνότητας, συνεχίζει η Περιφέρεια Ηπείρου, την ίδια στιγμή, ωστόσο, εδώ και αρκετό καιρό έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και μια κριτική ως προς τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων παρεμβάσεων και τις διαδικασίες που ακολουθούνται.

Μέχρι σήμερα πιο έντονη κριτική έχει δεχθεί η επιλογή της κατασκευής διπλού κυκλικού κόμβου στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας, στη διασταύρωση για Νεοκαισάρεια, ενώ η περιφερειακή αρχή έχει βρεθεί επίσης στο στόχαστρο για το ότι δεν επέλεξε ισόπεδο κυκλικό κόμβο, αλλά ανισόπεδο κόμβο, στη συμβολή της Νιάρχου με την περιφερειακή οδό, καθώς και για το ότι δεν υποστήριξε τον σχεδιασμό του Δήμου Ιωαννιτών για κόμβο στο ύψος του Πανηπειρωτικού, που είναι ένα σημείο με μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, με τη διαχείριση της κυκλοφορίας με σηματοδότες να είναι προβληματική.
Το θέμα των κόμβων έρχεται ξανά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με αφορμή την ανάδειξη στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή ενός διπλού ισόπεδου κυκλικού οδικού κόμβου επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων- Άρτας, στο ύψος του δρόμου που οδηγεί στο Επισκοπικό, καθώς και για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για κυκλικό κόμβο στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, στο ύψος της Λαψίστας.
Προσωρινός ανάδοχος για το έργο στο Επισκοπικό αναδείχθηκε η Εργοδυναμική Πατρών ΑΤΕ, εταιρεία που εκτελεί αρκετά μεγάλα έργα στην περιοχή (Νιάρχου, μεγάλος δακτύλιος, σύνδεση Τζουμέρκων με Ιόνια Οδό). Το έργο έχει προϋπολογισμό 6.800.000 ευρώ και είναι συνέχεια των άλλων κόμβων που ήδη έχουν κατασκευαστεί ή έχουν προγραμματιστεί στο συγκεκριμένο τμήμα της Εθνικής οδού μέχρι τη διασταύρωση της Εγνατίας οδού, προκειμένου να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή που συγκεντρώνει μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο. Στην περιοχή Επισκοπικού πρόκειται να κατασκευαστούν δύο κυκλικοί κόμβοι, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ο καθένας, έργα βελτίωσης του παράπλευρου οδικού δικτύου, ως επίσης υδραυλικά και ηλεκτρομηχανολογικά έργα. Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, πρόκειται για ένα σύνθετο έργο, που θα αλλάξει γενικά την κυκλοφοριακή εικόνα στην περιοχή του Μπιζανίου, καθώς, εκτός της σύνδεσης με το Επισκοπικό, προβλέπεται και η ασφαλής σύνδεση του Μουσείου Παύλου Βρέλλη.
Ενστάσεις ως προς την αναγκαιότητα κατασκευής κόμβου στο συγκεκριμένο σημείο εκφράζει η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου», αμφισβητώντας την υψηλή επικινδυνότητα του σημείου, με κύριο επιχείρημα τη μικρή προσβασιμότητα του δρόμου, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες το κόστος των 6,8 εκάτ. ευρώ «για έναν κόμβο πραγματικά στη μέση του πουθενά».
Να λογοδοτήσει για τις επιλογές και τις προτεραιότητές που θέτει, καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» την περιφερειακή αρχή και για την κατασκευή κόμβου επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης, στη θέση Λαψίστα, έργο για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του οποίου καλείται να γνωμοδοτήσει η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου την Πέμπτη.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι γεννώνται ερωτήματα για το πώς αποφασίστηκε ένα έργο και έφτασε στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης χωρίς να υπάρχει προϋπολογισμός, αναφέροντας πως οι Ηπειρώτες πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για τα πραγματικά κίνητρα επιλογής και κατασκευής των έργων. «Αποδεικνύεται ότι τα διαφόρων ειδών επιχειρηματικά συμφέροντα επιβάλλουν τις προτεραιότητες για την δημιουργία έργων (όπως έγινε και με το σιδερένιο σκελετό του κλειστού της ξιφασκίας αξίας 2,5 εκατομμύριων που κείτεται στον Κατσικά) και εμποδίζουν τη δημιουργία άλλων έργων όπως για παράδειγμα: μελετών για την προστασία των ποταμών της περιοχής, με τα γνωστά αποτελέσματα της καταστροφής του οικοσυστήματος του Λούρου», καταλήγει.

Προσωρινοί ανάδοχοι και κατακυρώσεις διαγωνισμών

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση προσωρινούς αναδόχους την Πανηπειρωτική ΑΤΕ για τη βελτίωση της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Άρτας (248.000 ευρώ), την Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε. για την αποκατάσταση ασφαλτοτάπητα κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου προς Συρράκο (250.000 ευρώ) και τον Άγγελο Τσιμπίκη για την κατασκευή πεζοδρομίων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Πρέβεζας (499.864 ευρώ).
Από την Ο.Ε. κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για τη συντήρηση – αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Χουλιαράδων (110.000 ευρώ) με ανάδοχο τη Σεβαστή Ράπτη, για την αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βίτσας (79.000 ευρώ) με ανάδοχο τη Γεωτεχνική Μηχανική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, για τη βελτίωση βατότητας και σύνδεση με παλαιά εθνική οδό στα όρια του Κρυφοβού (74.400 ευρώ) με ανάδοχο τον Κωνσταντίνο Γκεσούλη και για την άμεση αντιμετώπιση κατολίσθησης εντός του οικισμού Λάβδανης επί του επαρχιακού δικτύου (120.000 ευρώ) με ανάδοχο τη Ζιώγος Γεώργιος & ΣΙΑ Ο.Ε.
Επίσης, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση ασφαλτικών εργασιών στην περιοχή Βουργαρελίου Άρτας (100.000 ευρώ), για την άμεση διευθέτηση όμβριων υδάτων προς αποφυγή ατυχημάτων στην επαρχιακή οδό προς Καταρράκτη (160.000 ευρώ), για την άμεση αποκατάσταση καθιζήσεων στην οδό προς Ρόκκα Άρτας (140.000 ευρώ), για την αποκατάσταση πρόσβασης εργοστασίων παραγωγής ζωοτροφών και σύνδεση επαρχιακού δικτύου προς Πεδινή (145.000 ευρώ), για τη βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού από Ελατοχώρι έως θέση «Εικονίσματα» Βοβούσας (150.000 ευρώ), για την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στην Τ.Κ. Λάιστας (60.000 ευρώ), για τη διευθέτηση όμβριων και αποκατάσταση πρόσβασης προς επαρχιακό δίκτυο Πύργου Κόνιτσας (74.400 ευρώ), για την άμεση αποκατάσταση περιοχής Ράγιου Θεσπρωτίας (74.400 ευρώ) και για την αποκατάσταση βατότητας παραγωγικών μονάδων και σύνδεση με επαρχιακό δίκτυο στα όρια της Δαφνούλας (120.000 ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια