ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οργιάζει η ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο Ιόνιο

Δεκάδες χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά, κυρίως τρυγόνια, θανατώθηκαν από σκάγια λαθροθήρων πάνω από το Ιόνιο την άνοιξη του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης επιστημονικής δημοσίευσης που βασίστηκε σε δεδομένα που συνέλεξε το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Τα δεδομένα ελήφθησαν με τη χρήση ηχοκαταγραφικών αισθητήρων και, όπως προκύπτει, κύριος στόχος των λαθροθήρων είναι το παγκοσμίως απειλούμενο τρυγόνι, του οποίου οι πληθυσμοί έχουν μειωθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες.
Όπως τονίζει η Ορνιθολογική, καταγγέλλοντας το υπουργείο ότι κωφεύει, παρά την απαγόρευση του εαρινού κυνηγιού, ούτε το υπουργείο ούτε οι τοπικές αρμόδιες αρχές έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εξαλείψουν ή έστω να περιορίσουν αυτή την αποτρόπαια πρακτική, με τα ακουστικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν πως το «ανοιξιάτικο κυνήγι» συνεχίζεται ακάθεκτο σε πέντε νησιά του Ιονίου, συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, τους Παξούς, τους Αντίπαξους, το Μαθράκι και τους Οθωνούς.
Το 2019, οπότε ξεκίνησε πιλοτικά η καταγραφή, οι εννιά ακουστικοί αισθητήρες κατέγραψαν συνολικά 20.905 πυροβολισμούς, ενώ εκτιμάται πως μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες (Μάρτιος – Μάιος 2021) στις περιοχές αυτές πυροβολήθηκαν παράνομα πάνω από 57.000 πουλιά, με κύριο είδος-στόχο το τρυγόνι.
Η Ορνιθολογική καλεί για άλλη μια φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του και να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική πάταξη της «οργιάζουσας και τόσο ντροπιαστικής για τη χώρα μας», όπως σημειώνει, εαρινής λαθροθηρίας.
«Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας μιλώντας για μεμονωμένα περιστατικά, όταν αποδεικνύεται πλέον και επιστημονικά ότι η εαρινή λαθροθηρία δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Δεκάδες χιλιάδες «μεμονωμένα περιστατικά» απαιτούν ανάληψη δράσης τώρα», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Με το μπλοκάκι των προστίμων ανά χείρας οι θηροφύλακες

Δεσμεύσεις Αμυρά για ενίσχυση της Θηροφυλακής

Μια εκδήλωση για τον γύπα Ασπροπάρη και τους προστάτες του