ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενόψει τελικής ψήφισης

Σε τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας προχώρησαν και σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας, με αίτημα την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, με το οποίο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μετονομάζεται σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και δρομολογεί, σύμφωνα με την ΠΟΕ ΔΕΥΑΙ και την Ένωση ΔΕΥΑ, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ, μεταξύ των οποίων και αυτοί στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, τονίζοντας πως ο τομέας παροχής των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα δεν ιδιωτικοποιείται, ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί, καθώς και πως δεν υφίσταται καμία ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής στα νερά, αφού δεν υπάρχει ελεύθερη αγορά, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει, ώστε να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην την Ολομέλεια για τελική ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη 14 Μαρτίου, ενώ τέθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στην Βουλή, την ώρα που οι εργαζόμενοι, για μια ακόμη φορά, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις, εξέφραζαν την αντίθεσή τους.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΙ κρέμασαν πανό στο κτίριο της επιχείρησης κατά τις ιδιωτικοποίησης του νερού και σε δηλώσεις της η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Χριστίνα Χρηστογιώργου έκανε λόγο για αφαίρεση συνταγματικών κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης και εκχώρησής τους στη ΡΑΕ, ενώ κάλεσε τους νυν και υποψηφίους βουλευτές και αυτοδιοικητικούς της περιοχής να ενώσουν τη φωνή τους για απόσυρση του νομοσχεδίου. «Κομμάτι – κομμάτι προσπαθούν να το δίνουν στους ιδιώτες», σημείωσε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δανάη Κώτσια, κάνοντας λόγο για απαξίωση των ΔΕΥΑ μέσω της έλλειψη προσωπικού.
Το παρών στην κινητοποίηση των εργαζομένων έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο» Ζώης Γαλατάς, η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Δήμο Ιωαννιτών Όλυ Τσουμάνη, ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας και εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου ο Θανάσης Μαχτσίρας.

«Ναι στην αναβάθμιση, όχι στην ιδιωτικοποίηση»

«Οποιαδήποτε προσπάθεια, έμμεση ή άμεση, για ιδιωτικοποίηση του νερού θα μας βρει απέναντι», τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα», απαντώντας στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων και συμπορευόμενη με τις απόψεις της Ένωσης ΔΕΥΑ, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τους δήμους.
«Η υπαγωγή των υπηρεσιών ύδατος στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. δε συνάδει με την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα υπηρεσιών ύδατος της χώρας μας, αφού σε αυτόν δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πεδίο, με άλλα λόγια δεν υπάρχει αγορά όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της ενέργειας, την οποία πρέπει να εποπτεύσει, να ελέγξει και να ρυθμίσει μια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να τηρηθούν οι κανόνες ανταγωνισμού σύμφωνα με το εθνικό και το ενωσιακό δίκαιο, και να προστατευθούν οι καταναλωτές. Η σχεδιαζόμενη αυτή ρύθμιση αποτελεί μία πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος συνεπώς και για τις Δ.Ε.Υ.Α.», σημειώνει η παράταξη και τονίζει πως είναι αναγκαία η εύρυθμη λειτουργία των ΔΕΥΑ, αντιμετωπίζοντας τις ελλείψεις και τις παθογένειες του σημερινού μοντέλου λειτουργίας. «Είναι άσκοπο αυτό που πάει να γίνει, όταν π.χ. όλες οι υπό έλεγχο αγορές ενέργειας έκαναν μεγάλες αυξήσεις, ενώ καμία ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα δεν έκανε αύξηση. Όλα αυξήθηκαν και οι ΔΕΥΑ απορρόφησαν μια τεράστια αύξηση κόστους, ώστε να μη μετακυληθεί ούτε ένα ευρώ στον δημότη», σημειώνει.

Σχετικά άρθρα

Το «καλό» σενάριο η αποδοχή της πρότασης της ΚΕΔΕ

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ εντός του 2024 ο στόχος της κυβέρνησης