ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το προκάτ βλέπει ως αιτία απόρριψης της ΕΠΜ

Με την επιλογή να χωροθετηθεί η εγκατάσταση της Αίθουσας Ξιφασκίας στην περιοχή του αγροκτήματος Κατσικά συνέδεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος την πλήρη απόρριψη της υπό διαβούλευση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από την πλευρά του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη.

«Έχει γίνει ένα μεγάλο φάουλ. Ενώ η περιοχή είναι Natura , έχει ενταχθεί εκεί το προκάτ. Συνεπώς, οποιοσδήποτε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα καταπέσει», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν βρεθεί τρόπος να «χωρέσει» στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, δε θα μπορέσει να λειτουργήσει με τις πολυδραστηριότητες που φαντάζονται, «συνεπώς πληρώσαμε κάτι εντελώς άχρηστο».
«Ο κ. Καχριμάνης θεωρεί ότι το κέρδος που παράγεται από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι ουσιαστικά η κωδικοποίηση όλων των νόμων, αποφάσεων κ.λπ., που αφορούν τη λίμνη, δεν είναι αρκετό, μόνο και μόνο γιατί δεν εξυπηρετεί τα σχέδιά του για το προκάτ στο κτήμα Κατσικά», συνέχισε, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι το Προεδρικό Διάταγμα δε θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό κομμάτι και την καθαρότητα της λίμνης, ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε πως, στο πλαίσιο της κατάρτισης του προγράμματος, θα υπάρξει και συγκεκριμένη πρόταση, την οποία, σε περίπτωση που εκλεγεί περιφερειάρχης, θα την θέσει σε ψηφοφορία μέσω διενέργειας τοπικού δημοψηφίσματος. Ωστόσο, έδωσε ένα δείγμα προθέσεων, κάνοντας λόγο για μερική ανασύσταση της λίμνης Λαψίστας, καθώς οι συνθήκες σήμερα είναι εντελώς διαφορετικές με την περίοδο που ελήφθη η απόφαση να αποστραγγιστεί και να δημιουργηθεί ο κάμπος της Λαψίστας. «Τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί με αποφάσεις ενός ανδρός, όπως γίνεται τώρα», σχολίασε.

«Προεκλογικό βεγγαλικό» η δημοπράτηση του Γιάννενα – Κακαβιά

«Φθηνό κόλπο» και «προεκλογικό βεγγαλικό» χαρακτήρισε ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» τη δημοπράτηση του οδικού άξονα «Ιωάννινα –Κακαβιά», εμμένοντας στην άποψη ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023.
«Αυτά που ακούμε μου θυμίζουν ανάλογες προεκλογικές υποσχέσεις, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τα ίδια για τον ΒΟΑΚ και όταν ο Σουφλιάς ανακοίνωσε το Καστέλι το 2008. Είναι ένα φτηνό κόλπο που κοροϊδεύει τους πολίτες. Η χρηματοδότηση είναι στον αέρα, ενώ για τα περιβαλλοντικά η διαβούλευση τελειώνει τον Μάρτη. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να ολοκληρωθούν τα τεύχη δημοπράτησης. Άρα θα έχουμε παράταση στις ημερομηνίες», υποστήριξε ο κ. Ριζόπουλος.
Σημείωσε, επίσης, ότι δεν πρέπει πια να μιλάμε για δρόμο «Ιωάννινα – Κακαβιά», αλλά για «Ιωάννινα – Καλπάκι», αφού το υπόλοιπο κομμάτι θα είναι ο ίδιος δρόμος που υπάρχει σήμερα, λίγο πιο φαρδύς και σύμφωνα με τη δημοπράτηση ως προαίρεση.
«Όλα έγιναν σε συνεννόηση με την περιφερειακή αρχή. Δεν καθυστέρησα εγώ 15 χρόνια το έργο, ούτε ευθύνεται κανείς παρά μόνο ο περιφερειάρχης για τον 1,5 χρόνο που χάθηκε ισχυριζόμενος ότι θα ολοκληρώσει εκείνος τις μελέτες. Αν δεν είχε χαθεί αυτό το χρονικό διάστημα, σήμερα θα είχε ολοκληρωθεί η δημοπράτηση. Αντ’ αυτού έχουμε μόνο αναρτήσεις στα social media, γιατί κάτι θα πρέπει να πει και ο πρωθυπουργός όταν θα έρθει για πολλοστή φορά στα Γιάννενα και μαζί με αυτόν και οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ.», κατέληξε ο κ Ριζόπουλος.

Σχετικά άρθρα

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος