ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σίγουρη η παράταση, αίτημα για απόσυρση

Την πλήρη απόσυρση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, όπως και όσων προβλέπει για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας ζήτησε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.

Το έργο «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000» για την ευρύτερη περιοχή τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις 20 Δεκεμβρίου 2022 για διάστημα ενός μήνα περίπου, έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.
Πέρα από το ζήτημα του μικρού χρονικού περιθωρίου που έχει δοθεί, με δεδομένο και ότι μεσολάβησαν και οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προβλήματα διαπιστώνονται και στο περιεχόμενο της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, με τον ίδιο τον κ. Αμυρά να παραδέχεται «παραδοξότητες», αλλά και να καταθέτει σκέψεις για παράταση της διαβούλευσης.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Αμυράς κάλεσε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στη διαβούλευση, με στόχο τη σύνταξη ενός «στέρεου Προεδρικού Διατάγματος», που θα επιτρέπει την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης, αλλά και την ανάπτυξη δραστηριοτήτων.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο θέμα, ζητώντας όχι απλά διορθώσεις αλλά την απόσυρση του κειμένου. «Μίλησα και με άλλες περιοχές, όπως τη Θεσσαλία. Εκεί δεν έχουν προβλήματα, σε εμάς είναι για απόσυρση, όπως και η πρόταση για το Προεδρικό Διάταγμα. Δεν ξέρω πως παρεισέφρησαν οι οικολογούντες και παρουσιάζονται τέτοιες μελέτες. Δεν μπορούμε ούτε να τις εξετάσουμε, έχω βάλει ειδικούς», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν την τοποθέτησή του. «Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν γίνει σωστά τα πράγματα από άλλες εταιρίες που ανέλαβαν», πρόσθεσε.
Απαντώντας στον κ. Καχριμάνη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος δεν έκρυψε ότι υπάρχουν «παραδοξότητες» που θα αντιμετωπιστούν και γι’ αυτό, εξάλλου, όπως ανέφερε, επισκέφθηκε τα γραφεία της Ε’ ΚΟΗ την Τρίτη, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια απάντηση στο αίτημα για απόσυρση.
Την επίσκεψη στα γραφεία της Ε’ ΚΟΗ και τη συζήτηση με τον πρόεδρο Νίκο Παπαγρηγορίου και τα μέλη της με θέμα τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, είχε κάνει γνωστή και με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Αμυράς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή όλους τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που είχαν να καταθέσουν. Σε κλίμα συνεργασίας συνεχίζουμε».
Το θέμα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και κατά την επίσκεψη του υφυπουργού στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου, με την προϊσταμένη της Μονάδας Κατερίνη Χιωτέλλη να παρουσιάζει τις προτάσεις σχετικά με την τρέχουσα διαβούλευση.
Ακόμη κι αν δεν αποσυρθεί, πάντως, το κείμενο που έχει τεθεί προς διαβούλευση, με δεδομένο πως υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που επιβάλλουν μια χρονική παράταση, το σίγουρο είναι πως Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη Παμβώτιδα δεν πρόκειται να θεσμοθετηθεί πριν τις εκλογές. Το ζητούμενο είναι αν η επόμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προκάτοχοί της ή θα δούμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο της εκκίνησης της διαδικασίας από την αρχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

Προέχει του ποδηλατόδρομου το Προεδρικό Διάταγμα