ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ακόμη δεν τα είδαμε, βραβεία όμως κερδίσαμε

Με τις αποσκευές τους γεμάτες βραβεία επέστρεψαν από τα Best City Awards 2023 οι συμμετέχοντες από την Ήπειρο, καθώς τα προτεινόμενα έργα και δράσεις ξεχώρισαν στον θεσμό.

Έργα και δράσεις, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμού, συνεπώς η θετική αξιολόγησή τους, πόσω δε μάλλον η βράβευσή τους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λίγο βιαστική.
Βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο την Ήπειρο, αλλά είναι ένα γενικότερο φαινόμενο, με τον όλο θεσμό των βραβείων, βέβαια, να μην μπορεί να θεωρηθεί ως απόλυτα αντικειμενικός, αφού τα βραβεία εξαρτώνται και από το αριθμό των προτάσεων, που κατατίθενται έναντι αντιτίμου. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα του θεσμού, η υποβολή υποψηφιότητας (εκτός της πρώτης για Περιφέρειες, Δήμους και Επιμελητήρια) κοστολογείται με τιμές από 215 έως 350 ευρώ + ΦΠΑ για κάθε πρόταση (όσες περισσότερες προτάσεις τόσο μειώνεται η τιμή μονάδας).
Tα Best City Awards 2023 διοργανώνει η «Boussias Communications» υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με την τιμητική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Δύο «χρυσά» για την Περιφέρεια Ηπείρου

«Χρυσό» βραβείο κέρδισαν και οι δύο προτάσεις, που είχε υποβάλλει η Περιφέρεια Ηπείρου. Στην κατηγορία «Έργα Οδοποιίας» βραβεύτηκε με χρυσό βραβείο το έργο, «οδός Στ. Νιάρχου», ως ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος που αναβαθμίζει την πόλη των Ιωαννίνων, και στην κατηγορία «Βιώσιμη Αστική Επιχειρηματικότητα & Ανάπτυξη» χρυσό βραβείο απονεμήθηκε για το έργο «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Ηπείρου».
Τα δύο βραβεία παρέλαβε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, και σε σημερινές δηλώσεις του ευχαρίστησε το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας, αλλά και τους τεχνικούς συμβούλους, που εμπλέκονται στις διαδικασίες των δύο έργων. «Στην εκδήλωση δεν είδα τέτοια έργα σε καμία Περιφέρεια ή Δήμο της Ελλάδος. Κατάλαβα, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, με τις δουλειές και τις πρωτοβουλίες της, θα μπορούσε να πάρει βραβεία σε πολλές κατηγορίες. Όμως δύο έργα προτείναμε, δύο βραβεία πήραμε», σημείωσε, κάνοντας με την ευκαιρία γνωστό ότι αυτές ημέρες αναμένεται η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.

Βραβεία και για δήμους

Ένα υπό εξέλιξη έργο, αυτό του Πάρκου Πολιτισμού στο Κάστρο, κατέθεσε ως πρόταση ο Δήμος Ιωαννιτών, με την επιλογή του να δικαιώνεται, καθώς κέρδισε το «ασημένιο» βραβείο στην κατηγορία «Υποδομές & Αστική ανάπλαση – Έργα ανάπλασης». Το έργο, ως γνωστόν, αφορά τη διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζοδρόμων, κοινοχρήστων οδών και πλατειών στο Κάστρο.

Το «χρυσό» βραβείο απονεμήθηκε στον Δήμο Ζίτσας, στην κατηγορία «Συστήματα μέτρησης ποιότητας αέρα», για την εγκατάσταση περιβαλλοντικών σταθμών.

Τρία βραβεία παρέλαβε ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, με το ένα εξ αυτών να είναι, ωστόσο, αμιγώς του Δήμου Κόνιτσας.
Στην κατηγορία «Έργα Οδοποιίας», όπου το «χρυσό» κέρδισε η Περιφέρεια για το έργο της Νιάρχου, ο Δήμος Κόνιτσας έλαβε το «ασημένιο» βραβείο για την κατασκευή των παραδοσιακών καλντεριμιών και πλακοστρώσεων στις κοινότητες του Δήμου κατά την τελευταία διετία.
Ο κ. Εξάρχου παρέλαβε, επίσης, το «ασημένιο» βραβείο για λογαριασμό του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ο οποίος βραβεύτηκε για την ανάπτυξη και προώθηση των ιαματικών πηγών, συμπεριλαμβανομένων και των πηγών του Δήμου Κόνιτσας, ενώ το «χρυσό» βραβείο απονεμήθηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, από κοινού με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το έργο «VirtuaLand -Μια διαδραστική εμπειρία εμβύθισης στην ιστορία, τους θρύλους και τις παραδόσεις της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας- Αλβανίας», που υλοποιήθηκε πρόσφατα.
Ο κ. Εξάρχου συγχαίρει και ευχαριστεί τους διοργανωτές, την κριτική επιτροπή, τους υπαλλήλους του Δήμου και τους ειδικούς συνεργάτες του για το σπουδαίο έργο τους. Παράλληλα εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στη διευθύντρια και το προσωπικό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, καθώς και τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, με τον οποίο υπάρχει άριστη συνεργασία, για τη σπουδαία διάκριση και το έργο τους.

Τρία βραβεία ήταν η φετινή «συγκομιδή» του Δήμου Αρταίων τα Best City Awards. Στην κατηγορία «Βιώσιμη Αστική Επιχειρηματικότητα & Ανάπτυξη», όπου το «χρυσό» κέρδισε η Περιφέρεια Ηπείρου για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ο Δήμος Αρταίων κέρδισε το «ασημένιο» βραβείο για την κατασκευή νέου αποχετευτικού δικτύου με νέα αντλιοστάσια σε δέκα οικισμούς του Δήμου.
«Χάλκινο» βραβείο κέρδισε για τη Δημοτική Διαδικτυακή Τηλεόραση Άρτας – ARTA WebTV στην κατηγορία «Συστήματα Διαχείρισης χώρων άθλησης, πολιτισμού & ψυχαγωγίας», και επίσης «χάλκινο» στην κατηγορία «Εκπαιδευτικές δομές» για την αναβάθμιση και βελτίωση ενεργειακής απόδοσης σε δομές εκπαίδευσης και άθλησης.
«Για άλλη μια χρονιά, ο Δήμος μας, η ΔΕΥΑΑ και οι εργαζόμενοί μας επιβραβεύονται πανελλαδικά στα Best City Awards 2023, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δημότες της Άρτας. Τα βραβεία που πήραμε, πέρα της προφανούς συμβολικής τους αξίας, έχουν και ουσιαστικό περιερχόμενο. Δύο από τις τρεις υπηρεσίες που βραβεύονται έχουν να κάνουν με τις απαιτήσεις των καιρών: η ενεργειακή αναβάθμιση και η ψηφιοποίηση της πληροφορίας. Και το τρίτο βραβείο, έχει να κάνει με τις “τρύπες” προηγούμενων δεκαετιών που αυτή η δημοτική αρχή εξακολουθεί να κλείνει. Πέρα από λόγια, δήθεν κλπ, η αλήθεια και το έργο μας δικαιώνονται. Και τιμούνται πανελλαδικά. Και προχωράμε!», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

«Χάλκινο» βραβείο κέρδισε το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας για την πρόληψη υγείας μέσω του προγράμματος τηλεϊατρικής, στην κατηγορία Υγεία – Συστήματα τηλεϊατρικής & τηλεπρόνοιας.

Τέλος, «χρυσό» βραβείο κέρδισε και το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου Μετσόβου, στην κατηγορία έργων χώρων αναψυχής, ως το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας, και «ασημένιο» το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καναλλακίου Δήμου Πάργας, στην κατηγορία εκπαιδευτικές δομές, για τη μελέτη με όραμα ένα πράσινο σχολείο για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και τον βιοκλιματικό ανασχεδιασμό του προαυλίου του.

Σχετικά άρθρα

Και επίσημα η ανακοίνωση του «ασημένιου» βραβείου

Αναγνώριση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου τα βραβεία Best City Awards

Best City Awards – Ένα χρυσό, τρία ασημένια και δύο χάλκινα στην Ήπειρο