ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με 617 υιοθεσίες αδέσποτων έκλεισε το 2022

Σημαντική δουλειά έγινε το 2022 στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Ιωαννιτών, τόσο ως προς την επέκταση και τον εξοπλισμό του, όσο και ως προς τη διαχείριση των ζώων, με επίκεντρο τις στειρώσεις και τις υιοθεσίες.

Μάλιστα, κατά την περασμένη χρονιά ολοκληρώθηκαν 617 υιοθεσίες αδέσποτων, γεγονός που αναδεικνύει την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην περιοχή αλλά και στο εξωτερικό, καθώς και τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει η εγκατάλειψη ζώων, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των αδέσποτων.
Ο αριθμός των υιοθεσιών φέρνει τον Δήμο Ιωαννιτών στις πρώτες θέσεις μεταξύ των δήμων όλης της χώρας, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Νίκο Τσόλη. «Όλα τα αδέσποτα δικαιούνται να βρουν μια φιλόξενη στέγη και κανένα αστείρωτο ζώο να μη βρίσκεται στην πόλη», επισημαίνει ο κ. Τσόλης και συνεχίζει: «Εκτός από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, επενδύουμε στις στειρώσεις και τις υιοθεσίες, γιατί μόνο έτσι θα περιοριστούν τα αδέσποτα ζώα που διαβιούν στα διοικητικά όρια του δήμου μας».
Παράλληλα, ευχαρίστησε το προσωπικό του αρμόδιου γραφείου του Δήμου, τους φιλόζωους και τα φιλοζωικά σωματεία για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση, ενώ καυτηρίασε τη συμπεριφορά ορισμένων συμπολιτών, που είτε εγκαταλείπουν τα ζώα τους, είτε δεν τα στειρώνουν. «Το φαινόμενο της εγκατάλειψης μας προσβάλλει ως ανθρώπους και ως κοινωνία, και είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών να στειρώνουν τα ζώα τους», τόνισε.
Εκτός από τις υιοθεσίες, στις δράσεις του Δήμου Ιωαννιτών για τη διαχείριση των αδέσποτων περιλαμβάνονται περισυλλογές, κλινικές εξετάσεις, εμβολιασμοί, στειρώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης μαθητών δημοτικών σχολείων.
Έγινε, επίσης, η επέκταση της πτέρυγας «Ντίνας Ζήκου» για διπλασιασμό των χώρων στο καταφύγιο με τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», όπως και η προμήθεια δύο νέας τεχνολογίας αυτοκινήτων, ενός τρέιλερ και ενός τηλεφωνικού κέντρου.
Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν δωρεάν στειρώσεις σε ποιμενικά ζώα και έγινε προμήθεια πιστοποιημένων σπιτιών σκύλων, ενώ αγοράστηκαν και ταΐστρες για την ευζωία των αδέσποτων σκύλων της πόλης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, έγινε διαχείριση σε 711 αδέσποτα σκυλιά, με 380 περισυλλογές, κλινική εξέταση και σήμανση με microtsip σε 331 σκυλιά. Ακόμη, έγιναν εμβολιασμοί με αντιλυσσικό εμβόλιο σε 698 αδέσποτα, 356 στειρώσεις, 224 έλεγχοι για λεϊσμανίαση και 180 επανεντάξεις στο φυσικό περιβάλλον, όπως ορίζει ο νόμος. Επιτόπου έγινε διαχείριση σε 511 αδέσποτα σκυλιά.

Σχετικά άρθρα

Συν 24 θέσεις στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων

Δήμος Πωγωνίου – Παίρνει τεχνογνωσία από τον Δήμο Ιωαννιτών για το κυνοκομείο

Προγραμματισμός για τέσσερα νέα υπαίθρια αθλητικά πάρκα