ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Sold out» και τα Θεοφάνεια ο Νομός Ιωαννίνων

Μόνο από ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να βρει κάποιος δωμάτιο στην περιοχή.

Βαλίτσες για την πόλη και ευρύτερα τον νομό Ιωαννίνων ετοιμάζουν χιλιάδες ταξιδιώτες του τριημέρου των Θεοφανείων, πριν καλά-καλά φύγουν οι επισκέπτες της Πρωτοχρονιάς.

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία και καταλύματα του νομού κινούνται σε ποσοστά που ξεπερνούν το 95% και μόνο από ακυρώσεις φαίνεται πως μπορεί κανείς να βρει δωμάτιο, τόσο σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών όσο και σε καταλύματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε δημοφιλή πλατφόρμα κράτησης δωματίων το απόγευμα της Τετάρτης υπήρχαν διαθέσιμα μόλις πέντε δωμάτια ή καταλύματα για την πόλη των Ιωαννίνων και συνολικά 13. Μάλιστα, μεταξύ αυτών καταλύματα ιδιωτών που διατίθενται στην Λίππα στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου και στο Πετροβούνι και στους Χουλιαράδες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Βέβαια, η προσφορά αλλάζει ανάλογα και με τις ακυρώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι με δυσκολία θα βρει κάποιος δωμάτιο την τελευταία στιγμή, ειδικά με τη «φόρα» που έχει πάρει ο τουρισμός στην περιοχή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Εξάλλου, για τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων είχαν κρατήσει πολλούς μήνες νωρίτερα, κάτι που δε συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά πλέον καθίσταται αναγκαίο για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει την περιοχή μια συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου και δη αυτή των εορτών.

Η αυξημένη ζήτηση αποτυπώθηκε ακόμη και στις αεροπορικές γραμμές με την Aegean για όλη την διάρκεια των εορτών να έχει διπλασιάσει τις πτήσεις της από και προς την Αθήνα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως υπήρξαν ακυρώσεις και καθυστερήσεις τις προηγούμενες ημέρες λόγω της ομίχλης, που δεν επέτρεψαν την ομαλή τήρηση του προγραμματισμού των πτήσεων.

«Διασπορά» επισκεπτών

Πέρα από την πόλη των Ιωαννίνων, υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση και σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς των προηγούμενων ετών, όπως η περιοχή της Κόνιτσας ή των Μαστοροχωρίων.

Πλέον, οι επισκέπτες επιλέγουν και άλλες περιοχές πέρα από την έδρα του νομού, το Μέτσοβο, την Πράμαντα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων ή τα μεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου, αφού μπορούν να βρουν πιο εύκολα καταλύματα και ταυτόχρονα να εκδράμουν στις υπόλοιπες περιοχές, αν το θελήσουν.

«Τρομερή» άνοδο του θρησκευτικού τουρισμού και όχι μόνο, στην περιοχή της Κόνιτσας διαπιστώνει ο δήμαρχος Νίκος Εξάρχου, αποδίδοντας την αύξηση της επισκεψιμότητας σε μεγάλο βαθμό στην τουριστική προβολή που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα.

Μάλιστα, η τουριστική κίνηση στην περιοχή δεν περιορίστηκε μόνο στις γιορτές, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών του κλάδου στην περιοχή, τις οποίες μετέφερε, ήταν πρωτοφανής και τον Νοέμβριο. «Το μέλλον της περιοχής είναι ευοίωνο και εφόσον υπάρχει συνεργασία των επαγγελματιών και κάποιες υποδομές, θα πάμε πολύ καλύτερα», σημείωσε, αναφέροντας ότι υψηλές είναι οι πληρότητες και για το επικείμενο τριήμερο.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, έχουν αυξηθεί και οι κλίνες σε πολλές περιοχές, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών που μένουν μόνιμα σε άλλες περιοχές, έχουν επιλέξει να τις ανακαινίσουν και να τις διαθέτουν σε επισκέπτες, είτε καθ’ όλη την διάρκεια του έτους είτε όχι.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση «συμπαρασύρει» θετικά όχι μόνο τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και συνολικά την τοπική οικονομία. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κυρίως, την περίοδο των εορτών λόγω και των χιλιάδων επισκεπτών, είδαν του τζίρους τους να αυξάνονται. Βέβαια, σε συνδυασμό με το αυξημένο λειτουργικό κόστος των τελευταίων μηνών, τα κέρδη των επιχειρήσεων δε συγκρίνονται με αυτά των ετών πριν το 2019, παρόλα αυτά η μεγάλη κινητικότητα φέρνει χαμόγελα αισιοδοξίας.

Ευοίωνες προοπτικές

Με αισιοδοξία, οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, αναμένουν την πορεία του τουρισμού το επόμενο διάστημα, ξεκινώντας από την έναρξη της νέας θερινής περιόδου, με την περιοχή να επωφελείται των νέων αεροπορικών συνδέσεων, είτε με το Ηράκλειο της Κρήτης, είτε με το εξωτερικό και κυρίως τις Σκανδιναβικές χώρες, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η εταιρία Apollo.

Σε ό,τι αφορά στην άγονη γραμμή Ιωάννινα – Ηράκλειο, πάντως, ξεκινούν και οι διαδικασίες επιχειρηματικών συνεργασιών των δύο περιοχών, με την Περιφέρεια Ηπείρου να πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης του προορισμού «Ήπειρος», με επίκεντρο τον σχολικό και χειμερινό τουρισμό, στο πλαίσιο του έργου «Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 10 το πρωί, στο Aquilq Atlantis Hotel (Αίθουσα Πασιφάη Ι, Υγείας 2). Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τη σχετική φόρμα συμμετοχής μέχρι 9 Ιανουαρίου στο e.chanoglou@encore.com.gr. Περισσότερες πληροφορίες από την Ελένη Χανόγλου στο τηλέφωνο 2310407071 ή στο e-mail e.chanoglou@encore.com.gr.

Σχετικά άρθρα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Κρύο, ομίχλη και πολύς κόσμος στον Μώλο για τον αγιασμό των υδάτων

Αποστόλης Τζελέτας

Με λαμπρότητα και πολλές πολιτικές παρουσίες ο εορτασμός στη Βροσίνα

Ηπειρωτικός Αγών